AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Νοε 2019

Επετειακές συγκεντρώσεις στη Σάμο για το Πολυτεχνείο


Την 46η επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα τιμήσει το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Νοεμβρίου η Σάμος.

Ήδη ο δήμος Ανατολικής Σάμου ανακοίνωσε το πρόγραμμά του. Με τη σειρά τους, Εργατικό Κέντρο (ΕΚΣ) και ΑΔΕΔΥ Σάμου καλούν σε συλλαλητήριο την Κυριακή, στις 6:00μμ.  στην Εμπορική Σχολή στο Καρλόβασι, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, "46 χρόνια μετά τον Νοέμβρη του 1973 τα συνθήματα που έγραψαν φοιτητές και εργάτες έξω από τις πύλες του Πολυτεχνείου και τους τοίχους της Αθήνας παραμένουν επίκαιρα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας δίνει πολύτιμα διδάγματα. Δείχνει ότι η εργατική τάξη και ο λαός μας, όταν δρουν οργανωμένα και ταξικά προσανατολισμένα, μπορούν να πετύχουν και να νικήσουν, όσο και αν ο αντίπαλος φαντάζει ανίκητος.

Η αντιδικτατορική πάλη και η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πολύτιμη παρακαταθήκη σήμερα, που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή...".

ΕΚΣ και Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ συμπληρώνουν πως "εμείς οι εργαζόμενοι των νησιών μας, είμαστε αντίθετοι με την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν δεχόμαστε τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο νησί μας και τη χώρα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους άλλους λαούς, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία δικαιωμάτων και την λαϊκή ευημερία.

Στον άγριο ταξικό πόλεμο που μας έχει κηρύξει κυβέρνηση, Ε.Ε. και κεφάλαιο, απαντάμε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Διεκδικούμε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα! Η θέση µας είναι στον αγώνα! Μαζί να γράψουµε τη νέα ιστορία! Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας, συλλογικά, δυνατά, αλληλέγγυα, σε ταξική κατεύθυνση και ενάντια στη βαρβαρότητα των εργοδοτών. Παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Αυτό είναι τιμή για τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Καλούμε σωματεία, εργαζόμενους, τον λαό του νησιού μας σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο".

Οι φοιτητές

"Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας! Γινόμαστε πιο δυνατοί, μελετάμε-διδασκόμαστε και αντλούμε δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν" λένε από την πλευρά τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και συγκεκριμένα τα μέλη του δ.σ. του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ), που έχει έδρα στη Σάμο.

Όπως αναφέρουν, "από την αρχή της χρονιάς οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα βρισκόμαστε σε αγωνιστικό αναβρασμό απέναντι στη πολιτική κυβέρνησης ΝΔ-ΕΕ που σαρώνει κάθε μορφωτικό-εργασιακό μας δικαίωμα που έχει μείνει όρθιο.

Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις, στα φοιτητικά συλλαλητήρια, στο συντονισμό των συλλόγων πανελλαδικά και σε κάθε πόλη είναι η ξεκάθαρη, ηχηρή απάντησή μας στις προσπάθειες τις κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της μέσα και έξω από τις σχολές που μιλούν για «μειοψηφίες» που κλείνουν τις σχολές προσπαθώντας να συκοφαντήσει τους αγώνες και τους συλλόγους μας.

Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε νέους νόμους που ετοιμάζει η κυβέρνηση που θα κάνουν χειρότερη την ήδη ασφυκτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα Πανεπιστήμια, θα δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στο πτυχίο μας, θα κάνουν τις σπουδές μας ακόμα πιο δύσκολες, θα μετατρέψουν την μόρφωσή μας σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα.

Είναι μονόδρομος για όλους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να γίνουμε περισσότεροι, πιο δυνατοί, πιο μαχητικοί, να περάσουμε στην αντεπίθεση για όλα αυτά που αξίζουμε, για τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον μας.

Έχουμε πλέον τη δική μας αγωνιστική πείρα: Τίποτα δεν γίνεται όσο μένουμε θεατές!

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, να δώσει πλήρες άσυλο στα επιχειρηματικά συμφέροντα στις σχολές, να εφαρμόσει όλους τους νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων… Είμαστε όμως αποφασισμένοι και εμείς να τη σταματήσουμε!

Η ιστορία των αγώνων των φοιτητών και του λαού μας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας δίνει πολύτιμα εφόδια για να κάνουμε τον αγώνα που ήδη δίνουμε πιο αποτελεσματικό, πιο επιθετικό απέναντι σε όσους χτυπούν τα δικαιώματά μας, βγάζοντας μπροστά τις δικές μας πραγματικές ανάγκες.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου διδάσκει… Κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν φαίνεται δεν είναι ανίκητος! Ο οργανωμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας κόντρα σε κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι η δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Είναι η δύναμη που κατάκτησε το άσυλο για τους αγώνες των φοιτητών κόντρα στο κλίμα έντονης καταστολής τα χρόνια της δικτατορίας. Αυτή η δύναμη θα κάνει και σήμερα κουρελόχαρτο το νόμο για την κατάργηση του ασύλου.

Ο αγώνας μας για μόρφωση, πτυχία, σπουδές με δικαιώματα γίνεται πιο δυνατός όταν συμπορευόμαστε με το εργατικό κίνημα, τα σωματεία, τον λαό. Οι φοιτητές του 73 είχαν την στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους έξω από πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου.

Η ειρήνη, η ασφάλεια, η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Κάνουμε και δική μας υπόθεση την πάλη ενάντια στους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν λαούς. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου: «Έξω το ΝΑΤΟ-Έξω οι ΗΠΑ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σήμερα που η κυβέρνηση ανανέωσε και πολλαπλασίασε τις βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, που δίνει με το κιλό δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ την ώρα που δεν δίνει ούτε δεκάρα τσακιστή για τη μόρφωσή μας. Η περιοχή μας βρωμάει μπαρούτι, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δίνoυν πράσινο φως στη Τούρκικη Κυβέρνηση να συνεχίσει την δολοφονική επέμβαση στη Συρία, έχουν βγάλει στο παζάρι σύνορα, πηγές ενέργειας στη περιοχή οξύνοντας τους ανταγωνισμούς με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πχ Ρωσία, για να κερδίσουν για μια ακόμα φορά οι λίγοι που εκμεταλλεύονται τους λαούς όλου του κόσμου. Η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς μας κάνει «θύτες και θύματα» στα επικίνδυνα σχέδιά τους.

Η ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, στους στημένους διαλόγους που ετοιμάζει για να ρίξει στάχτη στα μάτια του αγωνιζόμενου λαού και νεολαίας είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων μας. Ο λαός και οι φοιτητές δεν διαπραγματεύτηκαν την μετεξέλιξη της Χούντας, δεν έδωσαν ανοχή σε καμία μορφή του σάπιου συστήματος. Έτσι και εμείς σήμερα δεν διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματά μας, δεν επιλέγουμε «καλό-κακό αστυνομικό», κάθε κυβέρνηση υλοποίησε πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ που σήμερα μας έχουν φτάσει ως εδώ. Δεν συμμετέχουμε στο στημένο διάλογο της κυβέρνησης της ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε στασίδι!

Οι φοιτητές αντιμετώπισαν με σθένος την προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Έφτιαξαν τη δικής τους ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ κόντρα στην ΕΦΕΕ που η Χούντα είχε βάλει τους εκπροσώπους της για να ελέγχει το φοιτητικό κίνημα. Σήμερα που ο εκφυλισμός, η διάλυση στους φοιτητικούς συλλόγους επικρατεί ως αποτέλεσμα της δράσης κυβερνητικών παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία στα διοικητικά συμβούλια είναι αναγκαίο οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να ζωντανέψουν σε αγωνιστική κατεύθυνση τους συλλόγους τους. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δράση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που σήμερα είναι η μόνη πανελλαδική συσπείρωση συλλόγων, φοιτητών, επιτροπών που διεκδικεί σταθερά τα σύγχρονα δικαιώματα των φοιτητών ενάντια σε όσους τα σαρώνουν.

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν βάλει στόχο το μυαλό μας! Αξιοποιούν και τα Πανεπιστήμια για να ξεπλύνουν το δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ, να παρουσιάσουν ως σωτήρες τη κυβέρνηση των ΗΠΑ που πρωτοστατεί στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Εφημερίδες που στηρίζουν το κυβερνητικό τους έργο μιλούν για «το αίσιο τέλος συνθημάτων» όπως «ΟΧΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ» από τους φοιτητές.

Τους απαντάμε!

Παλεύουμε για έρευνα που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών! Δεν δεχόμαστε να κάνουμε έρευνα, πρακτική άσκηση, να θέτουμε τις γνώσεις μας στην υπηρεσία πολεμοκάπηλων σχεδίων! Να αξιοποιούμε τα νέα τεχνολογικά δεδομένα για την ανάπτυξη των πολεμικών συστημάτων του ΝΑΤΟ, ώστε πιο αποτελεσματικά να δολοφονεί τους λαούς!

Θέλουμε πανεπιστήμια που θα μας μαθαίνουν την επιστήμη μας ολόπλευρα, δωρεάν σε όλους και όχι Πανεπιστήμια στα σάπια «πρότυπα» των ΗΠΑ. Μπορεί η Κεραμέως να κλείνει συμφωνίες και να συζητά την επέκταση των υποτροφιών fulbright και την έλευση αμερικάνικων Πανεπιστημίων στα ελληνικά… αλλά οι φοιτητές της απαντάμε ότι «εδώ δε θα γίνουμε Αμερική»! Φρουροί, αστυνομία και όπλα δεν έχουν καμιά θέση μέσα στις σχολές μας!

Τώρα να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες μαζικές διεργασίες των φοιτητών! Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμβάλλουμε ώστε να γίνουμε περισσότεροι στις διεργασίες των συλλόγων, τις γενικές συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις. Πιο πολλοί φοιτητές και σύλλογοι με συντονισμένο σχέδιο απέναντί τους. Να οργανώσουμε τη συζήτηση σε κάθε αίθουσα, τη δράση μας στις σχολές και στο δρόμο. Ο αγώνας μας να γίνει πιο ανθεκτικός και πολύμορφος! Αξιοποιούμε όλες τις μορφές πάλης, όλα τα όπλα που υπάρχουν για να τους χτυπήσουμε, συζητάμε βγάζουμε συμπεράσματα για να δυναμώνουμε και να μην απογοητευόμαστε.

Καλούμε κάθε σύλλογο παράλληλα με το αγωνιστικό σχέδιο δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, να οργανώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπλύνει το ΝΑΤΟ, να ακυρώσει τον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Συμμετέχουμε και καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα Σωματεία και όλους τους φορείς του νησιού σε αντιιμπεριαλιστική πορεία την Κυριακή 17/11, στις 18:00, έξω από την πρώην Εμπορική Σχολή".

Το ΚΚΕ (μ-λ)

Σε συγκέντρωση την Κυριακή στις 5μμ στην πλατεία Καρλοβάσου και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 6μμ στην Εμπορική Σχολή καλεί και το ΚΚΕ (μ-λ):