AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Δεκ 2019

Στα «μαχαίρια» ΥΠΡΟΠΟ-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη Σάμο


Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η επιστολή του υπ. Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ), Μ. Χρυσοχοΐδη, προς την Επίτροπο Μιγιάτοβιτς, που ξεσήκωσε αντιδράσεις και στη Σάμο. Μπαράζ ανακοινώσεων μεταξύ υπουργείου-ΣΥΡΙΖΑ, αναφορές και από τον Αλ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική» σχολίασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Όπως σημείωσε, «αναφερόμενος στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, (ο κ. Τσίπρας) μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μιγιάτοβιτς.

Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις» ανέφερε το υπουργείο.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα αδικαιολόγητα του κ. Χρυσοχοΐδη

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης μάταια προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Και μάλλον θα πρέπει να απαντήσει στους πολίτες και στους δημάρχους των νησιών μας, που τόσο καιρό η κυβέρνηση περιπαίζει, και όχι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «για όσους ξέρουν ανάγνωση, τα όσα διατύπωσε στην επιστολή του στην αρμόδια Επίτροπο είναι σαφή. Αν κοροϊδεύει την Επίτροπο και όχι τους Έλληνες, μένει να φανεί.

Αλλά το ποιος δήθεν σπέρνει σύγχυση και το ποιος βρίσκεται πραγματικά σε απόλυτη σύγχυση και αδυναμία να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, όπως άλλωστε και ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έχουν καταλάβει ήδη όλοι οι Έλληνες πολίτες» υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προηγουμένως, η Κουμουνδούρου είχε αναφέρει πως "η σημερινή αποκάλυψη της επιστολής του κ. Χρυσοχοΐδη μαρτυρεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό ζήτημα και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με την ανευθυνότητα της.

Ελάχιστες μέρες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου περί κλεισίματος της Μόριας και δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, έρχεται  στο φως της δημοσιότητας επιστολή του Μ. Χρυσοχοΐδη προς την αρμόδια Ευρωπαίο Επίτροπο η οποία διαψεύδει πλήρως τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρά ένα βήμα παραπάνω: Ομολογεί ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές.

Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι οφθαλμοφανές. Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν και αναμενόμενο. Το ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το δήθεν κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που μάταια προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε το αδιανόητο: να πατά σε δύο βάρκες. Η πτώση και η καταβύθιση, όπως αναμενόταν, ήρθε πολύ γρήγορα".

Αλ. Τσίπρας: Παλατζάρουν σε δύο βάρκες

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για «βέρτιγκο» της κυβέρνησης και στη διαχείριση του προσφυγικού. «Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεις, πέντε μήνες δίχως σχεδιασμό. Διότι πώς να έχουν σχέδιο, όταν πρέπει να εφαρμόσουν παράλληλα δύο στρατηγικές που συγκρούονται μεταξύ τους;

Από τη μία πλευρά, η στρατηγική που υιοθετεί την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, που σέβεται τον άνθρωπο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, μια στρατηγική που ακολουθούσε η δική μας η κυβέρνηση, που όμως αποδεικνύονται, εδώ και πέντε μήνες, ανίκανοι να υλοποιήσουν, με ορατά τα αποτελέσματα στα νησιά και την ενδοχώρα.

Και από τη άλλη μια στρατηγική, με την ρητορική της οποίας κέρδισαν τις εκλογές, η ακροδεξιά ρητορική ότι "τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα" και ότι "δεν ήλεγχε τη χώρα" και ότι με του που θα εκλεγούν "θα τους ρίξουν στη θάλασσα, θα τους επιστρέψουν στην Τουρκία"» είπε.

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση παλαντζάρει στο προσφυγικό, «πατώντας στις δύο βάρκες», είναι εγκλωβισμένη σε αντιφάσεις και διέξοδα, δεν μπορεί να είναι καθόλου αποτελεσματική.

«Τη μια κατήργησαν με το που ήρθαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, δεν έχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την άλλη μετατρέπουν την ευθύνη της διαχείρισης σε μπαλάκι του τένις, ανάμεσα σε τέσσερεις υπουργούς. Τον αρμόδιο-αναρμόδιο, απ’ ό,τι φαίνεται, αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Κουμουτσάκο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Άμυνας, τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Και στο τέλος, επειδή το μπαλάκι του τένις δεν μπορούσε να αντέξει ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις, πήγε σε έναν υφυπουργό, τον υφυπουργό Άμυνας, τον κ. Στεφανή.

Και βγαίνει ο υφυπουργός, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πριν από 15 μέρες και μας παρουσιάζει μετά βαΐων και κλάδων ελαίας, την περίφημη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά, λέγοντας μάλιστα ότι θα αντικαταστήσουν αυτά τα κέντρα τα κλειστά, τις σημερινές υπάρχουσες ανοιχτές δομές.

Και πανηγυρίζανε. Κλείνει η ντροπή της Μόριας, μας έλεγαν. Της Μόριας που την παρέλαβαν στις 5.000  και σήμερα έχει φτάσει 15.000.

Και έρχεται, πριν αλέκτωρ λαλήσει, η Ευρωπαία Επίτροπος και στέλνει επιστολή στον κ. Χρυσοχοΐδη και το λέει ότι αυτά τα οποία σχεδιάζετε είναι έξω από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τα κλειστά κέντρα. Και ζητάει εξηγήσεις.

Και μετά επανέρχεται ο κ. Χρυσοχοΐδης με επιστολή που στέλνει στην Επίτροπο και της εξηγεί ότι τελικά δε θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, όπως έλεγε ο υπεύθυνος συντονιστής και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, 15 μέρες πριν, αλλά θα λειτουργούν παράλληλα.

Με δυο λόγια ο υπουργός Χρυσοχοΐδης με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δε θα κλείσει η Μόρια, αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα.

Με συγχωρείτε είναι αυτή κυβέρνηση; Είναι αυτό συντονισμός; Είναι αυτή υπεύθυνη στάση; Είναι μπάχαλο. Υπάρχει συνεννόηση; Υπάρχει πρωθυπουργός;

Εμείς διαχειριστήκαμε πιο δύσκολες καταστάσεις. Πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com