AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Μαρ 2015

"Σαμιακή Γη": Μια επιτυχημένη αγροδιατροφική πρωτοβουλία


Την αγροτική παραγωγή της Σάμου και την προώθησή της εκτός του νησιού επιτυγχάνει η πρωτοβουλία με τίτλο "Σαμιακή Γη".
 

Τον Ιούλιο του 2012, με την προτροπή και υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (Λήμνος) και του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Σάμου, ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία της επανεκκίνησης του πρωτογενή τομέα του νησιού. Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Σάμος) και ιδιαίτερα από τον επίκουρο καθηγητή Γιάννη Χαραλαμπίδη.  Η υποστήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής και η προώθηση της, πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή με τον διακριτικό τίτλο "Σαμιακή Γη".

Τον Νοέμβριο του 2013, μετά από συστηματική συλλογική προσπάθεια, και την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων, ιδρύθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Παραγωγικού Σκοπού με την επωνυμία "Σαμιακή Γη" και εγγράφηκε στο μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας με αρ. Δ00517, με πρώτο Πρόεδρο τον επιχειρηματία Γρηγόρη Γερασίμου, μέλος τον επιχειρηματία Μανώλη Γαρουφαλή, και γραμματέα τον γεωπόνο - οινολόγο Γιώργο Κατσικογιάννη (πρωτεργάτη, συντονιστή και  διαχειριστή της πρωτοβουλίας). 

Η "Σαμιακή Γη" αποτελεί πλέον μία οργανωμένη πρωτοβουλία, με συμμετοχή επιχειρήσεων του κλάδου, συνολικής υποστήριξης των παραγωγών του πρωτογενή τομέα, για την παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων τους, με σχεδιασμένη όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων "από το χωράφι στο ράφι».  Η επιλογή των προϊόντων γίνεται με την στρατηγική "Πίσω στο μέλλον" (Back to the future), ήτοι στην αναβίωση ιδιότυπων και "ξεχασμένων" προϊόντων αγροτικής παραγωγής, ικανών να παραχθούν σήμερα και να προωθηθούν στην αγορά ως brand names.

Προϊόν της Σαμιακής Γης, παραγόμενο από τοπική επιχείρηση, βρίσκεται ήδη στην αγορά της Σάμου αλλά και σε αλυσίδα super market της Βορείου Ελλάδος και είναι το τοματάκι Σάμου τύπου cherry (δείτε την αρχική φωτογραφία).

Οι δραστηριότητες της "Σαμιακής Γης" διευρύνονται με σκοπό την αναβάθμιση της επιχειρηματικής κουλτούρας, και δεξιοτήτων των τοπικών επιχειρηματιών. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνει εξειδικευμένα, υψηλού επιπέδου σεμινάρια, όπως η πρόσφατη διημερίδα με τίτλο "Σαμιακό ελαιόλαδο, προοπτικές, γευσιγνωσία, επιχειρηματικότητα".  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της "Σαμιακής Γης".