AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Αυγ 2018

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς στην πόλη της Σάμου!

Φωτογραφία: Visit Samos

Με μια βιωματική "Γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς", που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στο νησί, άνοιξαν το βράδυ της Παρασκευής οι τριήμερες εκδηλώσεις υπό τον τίτλο "Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας", που συνδιοργανώνουν στην πόλη της Σάμου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το τοπικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Ντόπιοι και επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα μοναδικό δρώμενο της τοπικής παραγωγής, με σημαντική λαογραφική και πολιτιστική διάσταση, από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό (ΕΟΣ) Σάμου, με τη συνδρομή των πολιτιστικών συλλόγων "Καπετάν Λαχανάς" και "Χορευτικός Όμιλος Σάμου".
 
Φωτογραφία: Visit Samos

Ο λόγος για την αναβίωση του παραδοσιακού τρύγου σ' ένα μεγάλο υπαίθριο παραδοσιακό πατητήρι, όπου και οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, μπόρεσαν να ζήσουν την εμπειρία να πατήσουν τα εκλεκτά άσπρα μοσχάτα σταφύλια, για να παραχθεί ο φρέσκος μούστος με τον οποίο νοικοκυρές της Σάμου έφτιαξαν την ονομαστή μουσταλευριά, που δοκίμασε δωρεάν το κοινό ως κέρασμα.
 
Φωτογραφία: Χριστιάνα Καλογήρου

Φωτογραφία: Νίκος Κατρακάζος
 
Φωτογραφία: Νίκος Τσουμάκης
 
Φωτογραφία: Νίκος Κατρακάζος
 

Δείτε και άλλες φωτογραφίες, από τον Νεοκλή Σεϊρλή!
 







 

Master Class Γαστρονομίας!
 
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, με παρουσιάστρια και πάλι τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου, ήταν η ώρα για ένα Μaster Class γαστρονομίας, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοποριακές συνταγές, εμπνευσμένες από το σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου.
 
Για τον σκοπό αυτόν και φέτος ήρθαν στη Σάμο ο executive chef και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας και ο executive pastry chef, πρόεδρος του Chef’s Club Greece, Τάσος Πρωτοψάλτης.

Ο πρώτος ετοίμασε τερίνα λαχανικών και τυριών Σάμου με σάλτσα μούστου και πετιμέζι, αλλά και αρνάκι με σάλτσα κρασιού από το παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινο βαρέλι κρασί "Αnthemis".

Ο δεύτερος έφτιαξε ένα ιδιαίτερο γλυκό με παξιμάδι, ανθότυρο, μους από μούστο και σάλτσα από το εξαιρετικό "Grand Cru", το σαμιώτικο κρασί με την ισχυρή θέση στη γαλλική αγορά, το οποίο και γεύτηκε τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα.

Με τη σειρά του, ο executive chef, κριτής γαστρονομίας W.Α.S.P και υπεύθυνος του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλης Μπιλιμπάς, παρουσίασε το χταπόδι sous vide σε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί "Samos Nectar", βυθισμένο σε σάλτσα από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού!

Από την πλευρά του, τέλος, ο executive chef και καθηγητής γαστρονομίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής ετοίμασε ένα ραβανί, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και τζίντζερ, εμπλουτισμένο με λευκή κρέμα μούστου, αφρό γλυκού κρασιού «Samos Anthemis» και φιλέ αμυγδάλου!

Δείτε τις σχετικές "νόστιμες" εικόνες! (φωτογραφίες πιάτων: Βαγγέλης Μπιλιμπάς)


 
 
 



Δείτε και φωτογραφίες του Νίκου Τσουμάκη:

 




 
Φωτογραφίες που ανέβασε στο Facebook η Χριστιάνα Καλογήρου:



 
Κατά μήκος της παραλιακής, παραγωγοί και τυποποιητές του νησιού έχουν αυτό το τριήμερο (10-12/8) τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σε περίπτερα τα ξεχωριστά και άκρως ποιοτικά προϊόντα της Σαμιακής γης και του κόπου των καλλιεργητών, όπως το φημισμένο σαμιώτικο κρασί, λάδι-μέλι και τα παράγωγά τους, ούζο, αρωματικά φυτά και βότανα, γαλακτοκομικά, βιολογικά κηπευτικά, βιολογικά καλλυντικά κι άλλα τοπικά προϊόντα (Φωτογραφίες: Νίκος Τσουμάκης).
 






















 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.

Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.
 
Ε.Ο.Σ.Σ.


Φωτογραφία: Markou Samos Olive Oil

Φωτογραφία: Visit Samos

Φωτογραφία: Visit Samos
 
"Είμαστε περήφανοι για τα τοπικά προϊόντα μας. Η παρουσίασή τους αυτή είναι από τις πολλές πράξεις για την πολύπλευρη ανάδειξη της αξίας τους" δήλωσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
 
Όπως είπε, τα προϊόντα της Σαμιακής γης "προσφέρονται ως αποκάλυψη της ιδιαιτερότητας του τόπου μας στον ξένο επισκέπτη, που, αν και περαστικός, μέσα από το πέρασμά του αυτό δένεται με τη φύση, την παράδοση, τη φιλοξενία, τον πολιτισμό και τις γεύσεις. Δένεται δηλαδή με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα τοπικά προϊόντα μας θα είναι πάντα ένα στήριγμα για τον τουρισμό μας, και εμείς ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα εξαντλούμε πάντα τις δυνατότητές μας για τη στήριξη και των παραγωγών μας και του τουρισμού μας και του τόπου μας συνολικά" κατέληξε η κ. Καλογήρου.
 
Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Κατρακάζου και Γιώργος Κυριαζής κι ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.
 
Δείτε χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που ανέβασαν οι κ. Κατρακάζος και Αγγελόπουλος από την πρεμιέρα του τριημέρου!
 
 




Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com