AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Αυγ 2018

Ανώτατη τιμή πώλησης στην τιμή των καυσίμων στον νομό Σάμου ζητά η ΡΑΕ


Να επιβληθεί ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) στα υγρά καύσιμα στον νομό Σάμου και άλλους 16 νομούς της χώρας έως τις 30 Σεπτεμβρίου προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία πάντως δεν συνεπάγεται και εφαρμογή του μέτρου, προτείνεται η επιβολή πλαφόν στα υγρά καύσιμα στους νομούς:

Σάμου
Γρεβενών
Ευρυτανίας
Κεφαλλονιάς
Φωκίδας
Ρεθύμνου
Κέρκυρας
Λευκάδας
Κιλκίς
Ζακύνθου
Θεσπρωτίας
Κυκλάδων
Χίου
Δωδεκανήσου
Αρκαδίας
Ροδόπης
Καστοριάς

Η σχετική απόφαση για την επιβολή πλαφόν εναπόκειται στα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Τα δύο συναρμόδια υπουργεία θα αποφασίσουν επίσης και τη διάρκεια εφαρμογής του πλαφόν, αν τελικά δώσουν το «πράσινο φως».

Επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες, στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ περιλαμβάνεται μία μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των νομών όπου οι τιμές είναι δυσανάλογα υψηλές, και επομένως στους οποίους αιτιολογείται το πλαφόν. Η εν λόγω μεθοδολογία προβλέπει τον υπολογισμό μίας τιμής αναφοράς για κάθε νομό και τη σύγκρισή της με τη διασπορά των τιμών που καταγράφονται στα τοπικά βενζινάδικα.

Έτσι, κριτήριο για τη λειτουργία ή όχι του συγκεκριμένου νομού υπό ατελή ανταγωνισμό θα αποτελεί το αν ένα σημαντικό ποσοστό των τοπικών πρατηρίων (δηλαδή πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο) υπερβαίνει αυτή την τιμή.

Σημειώνεται ότι επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας απέστειλε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), με φόντο τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ υπέρ της επιβολής πλαφόν στα υγρά καύσιμα.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της η ΣΕΕΠΕ, «μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για επιβολή ανωτάτης τιμής (πλαφόν) στα καύσιμα, παρακαλούμε όπως επειγόντως, σε ώρα και ημέρα της επιλογής σας, μας δεχθείτε σε συνάντηση, προκειμένου να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας επί του θέματος».

«Θεωρούμε φυσικά αυτονόητο και απαραίτητο να παρευρεθούν στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών καθώς και της ΡΑΕ, προκειμένου η Δημόσια Διοίκηση να έχει πληρέστερη ενημέρωση και τις απόψεις όλων των μερών», προσθέτει η ΣΕΕΠΕ.

Σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της αγοράς προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις για τις υψηλές τιμές των καυσίμων ζήτησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), λέγοντας κατηγορηματικά «όχι» στην προοπτική επιβολής πλαφόν στα νησιά ή άλλες περιοχές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com