Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Νοε 2013

Η Αγνή Καλογερή ρωτά τον Άδωνι Γεωργιάδη


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τις ελλείψεις στην ψυχιατρική φροντίδα και μέριμνα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο Νομό Σάμου απηύθυνε η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ Αγνή Καλογερή.

Από κοινού με τον συνάδελφό της Χρήστο Μαντά υποστηρίζουν ότι στον Νομό Σάμου, στις δημόσιες δομές υγείας υπάρχει παντελής έλλειψη ψυχιάτρου τόσο στη Σάμο, όσο και στην Ικαρία.

Όπως λένε, "ενώ στον παλιό οργανισμό του Νοσοκομείου Σάμου προβλεπόταν ψυχιατρική κλινική, στην αλλαγή του που έγινε πρόσφατα προβλέπεται μονάδα ψυχικής υγείας με αντίστοιχη μείωση των κλινών και του προσωπικού.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της πρόσληψης επικουρικού γιατρού, αφού σήμερα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας ψυχίατρος.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην υπάρχει κανένας έλεγχος για την πορεία της υγείας των ασθενών και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους, ούτε κάλυψη για τα νέα περιστατικά.

Δευτερευόντως δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα νομικής, διοικητικής και δικαστικής φύσης.

Έτσι οι ασθενείς πρέπει να μετακινηθούν σε ψυχιατρικές μονάδες της Αθήνας και αυτό σημαίνει στην πράξη τη μεταγωγή τους με τη βοήθεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τη συνοδεία νοσηλευτικού προσωπικού και με εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το αίτημα που προβάλλεται από την πλευρά του Σ.Ο.Ε.Ψ.Υ., αλλά και από τα σωματεία των εργαζομένων είναι καταρχήν η δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στη Σάμο και η πρόσληψη ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες μεταγωγής των ψυχικά πασχόντων.

Επίσης, ζητούνται και οι αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για να γίνεται η μεταφορά των ασθενών, όπου χρειάζεται, με τον απαραίτητο σεβασμό και με την συνοδεία ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

1. Τι προτίθεται να κάνει για να λειτουργήσει ψυχιατρική κλινική στο Νοσοκομείο της Σάμου και να υπάρξει θέση ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο της Ικαρίας;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει σε πρακτικό και θεσμικό επίπεδο ώστε να προστατεύεται η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια των ψυχικά πασχόντων;
"