Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Νοε 2013

Από τη Σάμο στη Μασσαλία: Το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" παρουσιάζει το έργο του


Το ερευνητικό του έργο στη Σάμο και άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μασσαλία της Γαλλίας το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος", το οποίο έχει τη θαλάσσια ερευνητική του βάση στον Μεσόκαμπο της Σάμου.

Η παρουσίαση έγινε στο 40ο επιστημονικό συνέδριο της CIESM (Commission Internationale pour l'Exploration Scientifique de la Méditerranée – Διεθνής Επιτροπή για την Επιστημονική Διερεύνηση της Μεσογείου). Η CIESM δημιουργήθηκε το 1910 και αποτελεί ένα δίκτυο που ασχολείται αποκλειστικά με την θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

  

Την προηγούμενη εβδομάδα περισσότεροι από 5.000 επιστήμονες από τους κύριους ερευνητικούς φορείς απ΄όλη την Μεσόγειο, συναντήθηκαν για 5 ημέρες στη Μασσαλία οπού μέσω ομάδων εργασίας και ειδικών συνεδρίων παρουσίασαν το πιο πρόσφατο ερευνητικό έργο τους, ανταλλάσσοντας πολύτιμη εμπειρία και γνώση.



Η πενταμελής ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος", με επικεφαλής την Αναστασία Μήλιου, παρουσίασε 7 επιστημονικές ανακοινώσεις, που είναι αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης έρευνας και δράσης προστασίας που υλοποιεί στο Αιγαίο. Οι ανακοινώσεις του Αρχιπελάγους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας όπως:

- Η φωτοταυτοποίηση του ιδιαίτερα σπάνιου "κοινού" δελφινιού, και συγκεκριμένα του πληθυσμού του είδους που συναντάται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

- Η κατάσταση των παραγωγικών, προστατευόμενων θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στην περιοχή της Σάμου και του ανατολικού Αιγαίου.

- Η αλιευτική παραγωγή και διαχείριση στο ανατολικό Αιγαίο με έμφαση στην περιοχή των Φούρνων Κορσεών.

- Οι συγκεντρώσεις μικροσκοπικών ινών πλαστικού στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών όπως ανιχνεύεται στο θαλασσινό νερό, την άμμο και τους ιστούς ψαριών και ασπόνδυλων οργανισμών.
- Η ανησυχητική ανάπτυξη ειδών εισβολέων από άλλες θάλασσες. Έμφαση δόθηκε στο είδος Caulerpa racemosa (είδος φύκους) που προέρχεται από την Αυστραλία και αναπτύσσεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στο Αιγαίο.

Το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" ήταν ένας από τους ελάχιστους μη-κερδοσκοπικούς ερευνητικούς οργανισμούς που έλαβε μέρος στη σημαντική αυτή διοργάνωση, η οποία αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί το αξιόλογο επιστημονικό του έργο και οι προσπάθειες που υλοποιεί για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Επίσης αποτέλεσε εφαλτήριο νέων επιστημονικών συνεργασιών και δράσεων που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των ευαίσθητων αλλά και πολύ σημαντικών οικοσυστημάτων των θαλασσών μας.

Στόχος του "Αρχιπελάγους" είναι να φέρνει με κάθε ευκαιρία το σπάνιο φυσικό πλούτο του Αιγαίου και την ανάγκη προστασίας του στο χάρτη της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, αλλά παράλληλα να διαμορφώνει τα αποτελέσματα των ερευνών του σε δράσεις ανάπτυξης που αξιοποιούν το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, το φυσικό μας περιβάλλον, και ιδίως τη μοναδική φύση των θαλασσών μας.