Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Μαΐ 2013

Η Σάμος μοναδικός ελληνικός σταθμός του ταξιδιού Wings For Science


Η Σάμος και η έδρα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι ο μοναδικός σταθμός του ταξιδιού επιστημονικής γνώσης Wings For Science.

Στα πλαίσια της πενθήμερης παραμονής τους στην ερευνητική βάση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», δύο εθελοντές, ο Adrien και η Clementine, πραγματοποιούν αεροφωτογράφηση σε παράκτιες περιοχές της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων, της Πάτμου, των Αρκιών και των Λειψών. Τα δεδομένα αυτά, μαζί με εκείνα που συλλέγονται την ίδια χρονική στιγμή από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου - πάνω στο ειδικά εξοπλισμένο με επιστημονικά όργανα σκάφος - θα επεξεργαστούν από ειδικούς επιστήμονες. Η έρευνα αυτή διενεργείτα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά στη χαρτογράφηση θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, με παράλληλη καταγραφή από θαλάσσης και αέρος.

Ακόμη, αποτυπώνεται η διάβρωση μικρών νησίδων καθώς και της Ικαρίας, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη ανθρωπογενή παρέμβαση: την υπερβόσκηση, την αποψίλωση βλάστησης, τη κατασκευή έργων χωρίς τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, κ.ά.

Η κοινή αποστολή της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος" από θαλάσσης και των ερευνητών του «Wings for Science» από αέρος, επικεντρώνεται επίσης στις βραχονησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο που εκτείνονται βορείως της Πάτμου. Πρόκειται για Μόνιμα Καταφύγια Άγριας Ζωής που θεσμοθετήθηκαν το 2004 ως αποτέλεσμα έρευνας και παρέμβασης του Ινστιτούτου, καθώς αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές αποικίες αναπαραγωγής του ιδιαίτερα σπάνιου γερακιού, γνωστού ως «Μαυροπετρίτη», του οποίου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έρχονται κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη για να αναπαραχθούν στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.

Μεταξύ των τεσσάρων αυτών κοινών ερευνητικών δράσεων, σημαντική υπήρξε και η καταγραφή θαλασσίων θηλαστικών (δελφινιών και φαλαινών) σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη δοκιμή νέας μεθοδολογίας που εφαρμόζεται για ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα και συνδυασμό παράλληλης αποτύπωσης των δεδομένων από αέρος και θαλάσσης.

Λίγα λόγια για το ταξίδι επιστημονικής γνώσης Wings For Science

Ο Adrien και η Clementine ταξίδεψαν ένα με μικρό διθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο, σε πάνω από 30 χώρες. Είδαν από ψηλά την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αποτύπωσαν τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε κάθε σημείο της γης. Θαύμασαν το μεγαλείο της φύσης, κατέγραψαν επιστημονικά με αεροφωτογραφίες αλλά και συλλέγοντας δείγματα τη σύγχρονη εικόνα που παρουσιάζει ο πλανήτης.

Δείτε μερικές από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες με το μικρό τους αεροσκάφος καθ 'όλη τη διάρκεια του πολύμηνου ταξιδιού τους: