Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Οκτ 2013

Οι Σαμιώτες της Αθήνας τιμούν τον καθηγητή Μανώλη Βαρβούνη

 

Για θέματα λαογραφίας της Σάμου θα μιλήσει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο Σαμιώτης καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανώλης Βαρβούνης. Στην ίδια εκδήλωση ο επιφανής καθηγητής θα τιμηθεί από Σαμιακούς Συλλόγους για το πολυετές και πολύπλευρο έργο του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας (στάση Ασωμάτων των γραμμών λεωφορείου Γ18 και Β18).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιογραφικό του καθηγητή Μανώλη Βαρβούνη

ΣΠΟΥΔΕΣ

Γεννήθηκε το 1966 στη Σάμο, όπου περάτωσε και τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και το 1991 αναγορεύθηκε διδάκτωρ λαογραφίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιβλέποντα τον καθηγητή Μ. Γ. Μερακλή και θέμα διατριβής «Λαϊκή λατρεία και θρησκευτική συμπεριφορά των κατοίκων της Σάμου». Ακολούθως, την περίοδο 1996-1997 πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique de Louvain (Louvain – la – Neuve) στο Βέλγιο.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Το 1992 εκλέχθηκε λέκτωρ, το 1998 επίκουρος καθηγητής, το 2002 μόνιμος επίκουρος καθηγητής, το 2004 αναπληρωτής καθηγητής και το 2012 τακτικός καθηγητής λαογραφίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Παραλλήλως έχει κατά καιρούς διδάξει λαογραφία και στα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας, Παιδαγωγικό Δ.Ε. και Γλώσσας, Πολιτισμού και Φιλολογίας Παρευξεινίων χωρών, του ίδιου Πανεπιστημίου, αλλά και σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (Αθήνα), της οποίας είναι μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου - ταμίας, της British Folklore Society (Λονδίνο) και της American Folklore Society (Ουάσιγκτον). Συνεργάζεται επίσης με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου είναι ειδικός γραμματέας.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική, στη γερμανική, στη σερβική, στην τουρκική, στη ρωσική, στην αραβική και στη βουλγαρική γλώσσα. Η εργογραφία του περιλαμβάνει περί τα 2000 δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων 107 βιβλία και αυτοτελή μελετήματα, 800 μελέτες, 370 άρθρα και 314 επιστημονικές βιβλιοκρισίες. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με το «Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου Νικόλαος Δημητρίου», ήδη από την ίδρυσή του (1990/1991) και έχει επιμεληθεί, επιστημονικά και εκδοτικά, τους μέχρι σήμερα εκδοθέντες οκτώ ογκώδεις τόμους του περιοδικού «Σαμιακές Μελέτες». Έχει αναλάβει την διεύθυνση των εκδοτικών σειρών «Προσκυνήματα της Ορθοδοξίας», των εκδόσεων «Χελάνδιον», «Ελληνικοί τόποι και πολιτισμοί», των εκδόσεων «Αλήθεια» και «Πηγές και Τεκμήρια Πατριαρχικής Ιστορίας» της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Με πρόσκληση ξένων πανεπιστημίων και επιστημονικών εταιρειών έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και στη Βουλγαρία.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το μεγαλύτερο μέρος των επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεών του αφορά στην ιστορία και στον πολιτισμό της Σάμου, ενώ πολλά είναι επίσης τα μελετήματά του για την εκκλησιαστική ιστορία και τέχνη, αλλά και για το Άγιον Όρος, την ιστορία και τα μνημεία του. Επίσης, έχει ιδιαιτέρως ασχοληθεί με τον λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, με τους Ρωμιούς της Πόλης και με την ιστορία και την παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΡΓΟ

Διετέλεσε κατ’ επανάληψη μέλος εκλεκτορικών σωμάτων για εκλογή μελών ΔΕΠ διαφόρων ελληνικών ΑΕΙ, μέλος της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. και μέλος τριμελών συμβουλευτικών και επταμελών εξεταστικών επιτροπών για την παρακολούθηση και εξέταση υποψηφίων διδακτόρων, τόσο στο Δ.Π.Θ. όσο και σε άλλα ελληνικά ΑΕΙ.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τίμησε με το οφφίκιο του «Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας». Τον Απρίλιο του 2007 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ του απένειμε το οφφίκιο του «Άρχοντος Χαρτοφύλακος» του Αλεξανδρινού Θρόνου. Τον Φεβρουάριο του 2011 η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄ του απένειμε το οφφίκιο του «Μ. Σταυροφόρου του Παναγίου Τάφου» της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Τον Δεκέμβριο του 2010 τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το περί Θράκης ερευνητικό και συγγραφικό έργο του. Τον Ιανουάριο του 2011 βραβεύθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Τεχνών και Επιστημών του Διεθνούς Οργανισμού Albert Schweitzer, που εδρεύει στη Βιέννη και λειτουργεί στα πλαίσια της UNESCO.

Επιλογή από τα αυτοτελή έργα του:

- Λαϊκή λατρεία και θρησκευτική συμπεριφορά των κατοίκων της Σάμου (1992) 

- Σύγχρονοι προσανατολισμοί της ελληνικής λαογραφίας (1993)
- Συμβολή στη μεθοδολογία της επιτόπιας λαογραφικής έρευνας (1994)
- Εξελίξεις και μετασχηματισμοί στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό (1995)
- Η καθημερινή ζωή των Πομάκων. Λαογραφία, εθνική συνείδηση και θρησκευτική ταυτότητα. Το παράδειγμα του χωριού Κύκνος της Ξάνθης (1997)
- Θεωρητικά της ελληνικής λαογραφίας (1997)
- Νεοελληνικοί εθιμικοί εκκλησιαστικοί πλειστηριασμοί (2002) 
- Τα παραμύθια της Σάμου. Κείμενα και σχόλια, τόμοι Α΄-Γ΄, σε συνεργασία με τον καθηγητή Μ. Γ. Μερακλή (2002) 
- Άσεμνα και βωμολοχικά λαογραφικά (2007)
- Νεοελληνικά λαϊκά επιτύμβια επιγράμματα (2007)
 - Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη (2010)
- Studies on greek folk culture (2001)
- La vie quotidienne et les comportements religieux traditionnels dans la Thrace du 14e siecle. Le temoignage de la Chronique d’ Ephrem d’ Enos (1998) - Studien zur griechische Volkskunde (2007)

Πηγή βιογραφίας: Εκδόσεις Αθ. Σταμούλη