Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Μαρ 2014

Οι συναντήσεις του Γιάννη Σπιλάνη στη Σάμο


Συναντήσεις με διάφορους φορείς στη Σάμο είχε την Τετάρτη 26 Μαρτίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στο νησί.

Μετά από σύντομη επίσκεψη στο Πυθαγόρειο και συζήτηση με τους κατοίκους του, συναντήθηκε στο δημοτικό μέγαρο με τον Αντιδήμαρχο, Δ. Μηλίγκο και τους προέδρους Μυτιληνιών, Χ. Αμουργιανό, Χώρας, Ν. Γιαννακή και το μέλος του Τ. Σ. Πυθαγορείου, Σ. Μπαρούς.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έθεσαν σειρά θεμάτων με πρωτεύον το ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, για την όποια προσπάθεια στη Σάμο, το αναπτυξιακό σε σχέση τόσο με τον τουρισμό όσο και με τον πρωτογενή τομέα, το πρόβλημα της ανεργίας, το χωροταξικό, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και άλλα.

Ο Γ. Σπιλάνης ξεκίνησε την τοποθέτηση του υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε να ενημερωθεί για τα προβλήματα των νησιών και ειδικά της Σάμου, την οποία έχει πρωτοεπισκεφθεί το 1988, γιατί αποτελούν το αντικείμενο της επιστημονικής του ενασχόλησης και έχει τοποθετηθεί γι' αυτά πολύ παλαιότερα. Αντίθετα, έρχεται για να πει στους πολίτες των νησιών, τις θέσεις του συνδυασμού του σχετικάμε το πώς θα διαχειριστεί τα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την Περιφέρεια, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και προτεραιοτήτων.

Ο Γ. Σπιλάνης υπενθύμισε τις προσπάθειες του όταν ήταν Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για να εφαρμοστούν οι νομικές δεσμεύσεις των αναδόχων των αγόνων γραμμών, κυρίως σχετικά με την έγκαιρη δημοσιοποίηση των δρομολογίων και την τακτική υλοποίηση τους, την αναγκαιότητα ανασχεδιασμού του δικτύου ώστε να λαμβάνει υπόψη την εποχικότητα, αλλά και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ακτοπλοΐα, ενώ κατέθεσε το υπόμνημα που είχε υποβάλει στο Υπουργείο ως βάση συζήτησης. Όλα τα παραπάνω είχαν απορριφθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να μην έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα λύσεις.

Σε ότι αφορά το αναπτυξιακό πρόβλημα ο Γ. Σπιλάνης υπενθύμισε ότι, έχει προχωρήσει με δική του πρωτοβουλία η νομοθέτηση της ρήτρας νησιωτικότητας και η επεξεργασία μιας διακριτής αναπτυξιακής στρατηγικής στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α 2, που όμως δεν έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα. Η αναπτυξιακή στρατηγική που είχε καταθέσει και θέτει σήμερα εκ νέου στην κρίση φορέων και πολιτών βασίζεται στο τρίπτυχο:

- "Ποιοτικό Αιγαίο", θεωρώντας την ποιότητα και τη σήμανση των προϊόντων ως το μοναδικό εργαλείο για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας για την τοπική παραγωγή κρασιού, μελιού, φάβας, λαδιού, ούζου κλπ.

- "Δημιουργικό Αιγαίο", με στόχο την αξιοποίηση των μοναδικών φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπως ο Ιωνικός Πολιτισμός, ο Πυθαγόρας, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, η ναυπηγική παράδοση και οι άλλοι μοναδικοί πόροι που διαθέτει το νησί και συνολικά η Περιφέρεια.

-"Πράσινο Αιγαίο", για τη σωστή διαχείριση των περιορισμένων εδαφών και άλλων πόρων των νησιών με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα δόμησης αλλά και διάβρωσης ακτών.

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Γ. Σπιλάνης υπενθύμισε ότι έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις για την καινοτόμο ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της οικονομίας των νησιών, αλλά και τις βασικές υποδομές και τη λειτουργία τους από τον ίδιο και την ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που όμως έχουν μείνει αναξιοποίητες από την Περιφέρεια, αφού οι επιλογές γίνονται μέχρι σήμερα με βραχυπρόθεσμα πελατειακά κριτήρια και όχι τεκμηριωμένο σχεδιασμό.

Στη συνέχεια ο Γ. Σπιλάνης επισκέφθηκε το Γενικό Αρχείο του Κράτους, όπου ενημερώθηκε από τη Διευθύντρια του, Αγ. Χατζημιχάλη, για το έργο του, τη μέχρι τώρα δραστηριότητα του αλλά και την παραπέρα αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, εφόσον ενταχθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό σχεδιασμό ανάδειξης της μοναδικής ιστορικής διαδρομής του νησιού.