Το μοιραίο σκάφος αναποδογυρισμένο
Άλλοι 22 άνθρωποι - τέσσερα παιδιά, δώδεκα γυναίκες, έξι άντρες - προστέθηκαν σήμερα στον μακρύ κατάλογο των παράνομων μεταναστών - θυμάτων ναυαγίου, τη φορά αυτή στα ανοιχτά της Σάμου. Ακόμα ένα παιδί τριών ετών, μεταφέρθηκε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα προκειμένου να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή.
Οι 18 από τις σορούς (10 γυναικών, 5 ανδρών, 2 κοριτσιών και ενός αγοριού) βρέθηκαν μέσα στο "King Helsinki, το μοιραίο σκάφος σημαίας Σιέρα Λεόνε, όπου επέβαιναν δεκάδες αλλοδαποί. Αποτέλεσε τον υγρό τάφο τους, όπως διαπίστωσαν οι λιμενικοί, αφού πρώτα αλιευτικά συνοδεία πλωτού του Λιμενικού, το ρυμούλκησαν στο Μαλαγάρι.
Νωρίτερα, στη θάλασσα είχαν εντοπιστεί άλλες τέσσερις σοροί, δύο γυναικών, ενός ανδρός και ενός ανηλίκου αγοριού.
Η τραγωδία ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων βόρεια της Σάμου, στα ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου, δύο δουλεμπορικά σκάφη ανατράπηκαν, υπό καλές καιρικές συνθήκες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα, άλλοι να εγκλωβιστούν στο αναποδογυρισμένο σκαρί του μεγαλύτερου από αυτά (το δεύτερο ήταν βοηθητικό και ανελκύθηκε από το Λιμενικό).
Σκάφος της φινλανδικής συνοριοφυλακής που συμμετείχε στη μικτή επιχείρηση "Ποσειδών", υπό τον συντονισμό του Frontex, τους εντόπισε και ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ), στο Αρχηγείο του Λιμενικού.
Στην περιοχή έσπευσαν δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού, ενώ δεσμεύτηκε το παραπλέον κρουαζιερόπλοιο "Azamara Journey" σημαίας Μάλτας και κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Eπί τόπου βρέθηκε και μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Από το φινλανδικό σκάφος και πλωτό του Λιμενικού περισυλλέχθηκαν σώοι συνολικά 36 παράνομοι μετανάστες, 32 άντρες, 3 γυναίκες και το τρίχρονο αγοράκι που παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας και διακομίστηκε με τη συνδρομή του Ε.Κ.Α.Β στο "Αγία Σοφία".
Άλλος ένας παράνομος μετανάστης εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Σάμου, ενώ οι υπόλοιποι 34 διασωθέντες εξετάστηκαν προληπτικά και κατόπιν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής που στεγάζεται στο νησί.
Σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων, στα δύο σκάφη επέβαιναν συνολικά 60 - 65 άτομα- γι' αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται έως αργά στη θάλασσα, με ελάχιστες όμως πιθανότητες να βρεθούν και οι υπόλοιποι 2-7 από τους αγνοούμενους.
Με εντολή του Αρχηγού του Λιμενικού, Αντιναυάρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου, μετέβη στη Σάμο ο Επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Υποναύαρχος Ιάκωβος Σέργης, για να διερευνήσει τις συνθήκες του πολύνεκρου αυτού ναυαγίου.
Τέλος, από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.
Αργά απόψε, με αφορμή το ναυάγιο, με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε απόψε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ).
Προηγήθηκε η υποβολή σχετικού αιτήματος από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που είναι η αρμόδια Προανακριτική Αρχή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.
Το Σχέδιο ΣΔΑΑ αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες και ενεργοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης έδωσε εν συνεχεία εντολή εφαρμογής του Σχεδίου ΣΔΑΑ στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και ανέθεσε τον συντονισμό των δράσεων στον τόπο του συμβάντος στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.