Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Ιουν 2014

Με τη γλύκα της Σάμου!

Πηγή φωτογραφίας:Sweetly

Γλυκό του κουταλιού με σαμιώτικο ντοματίνι προτείνει μέσα από το site της η Ιωάννα Σταμούλου, Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού "Olive", γνωστή μαγείρισσα. Την ιδέα εμπνεύστηκε από τον καταξιωμένο Σαμιώτη σεφ Ανδρέα Λαγό. Το My Samos Blog σάς παρουσιάζει τη συνταγή!

Όπως γράφει στο sweetly η δημοσιογράφος γεύσης κυρία Σταμούλου, δοκίμασε αυτό το "φοβερό γλυκάκι" πριν λίγο καιρό, όταν ταξίδεψε στη Σάμο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λαγού "Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε", στο Μουσείο Οίνου.

"Το συγκεκριμένο γλυκό ο Ανδρέας το φτιάχνει με ‘Tomaccini’, το σαμιώτικο ντοματίνι που καλλιεργείται στο νησί σε ειδικά διαμορφωμένα θερμοκήπια και με ιδιαίτερη μέθοδο καλλιέργειας.

Θα το βρείτε στον Βασιλόπουλο σε ποτηράκια σαν αυτά του παγωμένου καφέ.

Αυτό το ντοματάκι είναι πεντανόστιμο κι από μόνο του, αλλά σαν γλυκό κουταλιού μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή παρέα με ελληνικό καφέ, σε πανακότα, σε ρυζόγαλο, σε cheesecake, και για πιο πρωτότυπες ιδέες σε σάλτσα για σαλάτες ή ψητά, για μαρινάρισμα, σε κέικ, σε γλυκόξινη σάλτσα για πατάτες τηγανιτές, σιρόπι για τηγανίτες, για λουκουμάδες, σε smoothies ή ακόμα και σε τάρτες.

Έτσι λέει ο Ανδρέας κι εγώ όχι απλά συμφωνώ μαζί του, επαυξάνω κιόλας", λέει η κ. Σταμούλου, που δίνει και βήμα-βήμα τα στάδια για την κατ’ οίκον παραγωγή του γλυκίσματος.

Σημειώστε τα!
Υλικά:

- 500γρ. ντοματίνια 
- 250γρ. ζάχαρη 
- 150γρ. νερό
- 100γρ. χυμό πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 ξύλο κανέλας 
- 1 φασόλι βανίλιας
- ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη (προαιρετικά)
- Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

- Πλένουμε τα ντοματίνια, και τα χαράσσουμε ελαφρώς, ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 1 λεπτό.

- Βγάζουμε τα ντοματίνια από το βραστό νερό και τα βάζουμε σε παγωμένο νερό. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε και τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ με χυμό από το μισό λεμόνι και νερό που τα σκεπάζει.

- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, την κανέλα, το χυμό λεμόνι, τη μαστίχα, τη βανίλια αφού την χαράξουμε στη μέση και με ένα μαχαίρι βγάζουμε τους σπόρους.

- Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια αφού τα σουρώσουμε καλά και τα τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα ντοματάκια στο σιρόπι για 12 ώρες.
  
- Ελέγχουμε την πυκνότητα του σιροπιού την επόμενη μέρα. Αν χρειαστεί  βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα να δέσει αν είναι αραιό ή το αραιώνουμε με λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση αν είναι σφιχτό.
  
- Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσουμε πρώτα τα ντοματίνια και να τα ξαναβάλουμε στο τέλος. Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο, ξαναβάζουμε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα.
  
- Πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και αρχίσουμε να την κουνάμε κυκλικά. Με τον τρόπο αυτό θα εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στα ντοματάκια!