Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Ιουλ 2014

Οι τελευταίοι Σαμιώτες καραβομαραγκοί στην εφημερίδα "Έθνος"

Ο Γιώργος Κιάσσος, καραβομαραγκός στους Δρακαίους Σάμου. Φωτογραφία του Ηρακλή Μήλα.

Ρεπορτάζ για τους τελευταίους καραβομαραγκούς, την πανάρχαια αυτή τέχνη που χάνεται, αλλά και για ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ναυτικής κληρονομιάς - τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη που αποτελούν είδος προς εξαφάνιση στις ελληνικές θάλασσες, φιλοξένησε το "Έθνος" στο σαββατιάτικο φύλλο του.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της εφημερίδας, Γιάννη Φώσκολο, οι παραγγελίες στα καρνάγια λιγοστεύουν.

"Ειδικά φέτος η κατάσταση είναι τραγική. Ο κόσμος ρωτά, ενδιαφέρεται, αλλά κανείς δεν παραγγέλνει" λέει ο 41χρονος Γιώργος Κιάσσος, ένας από τους τελευταίους καραβομαραγκούς της Ελλάδας. Δουλεύει στα καρνάγια στους Δρακαίους της Σάμου από τη Β' Γυμνασίου και εξασκεί μια πανάρχαια τέχνη που περνούσε από γενιά σε γενιά και τώρα κινδυνεύει να χαθεί.

"Πρόπερσι έφτιαξα τέσσερα σκάφη, πέρυσι δύο, φέτος ένα κι αυτό δεν μπορεί να φύγει. Δεν έχει λεφτά ο πελάτης". Παλιά κατασκεύαζε και σκάφη αναψυχής. Τα πλαστικά όμως εισαγόμενα κατέκτησαν τον κλάδο κι ας μην είναι φτιαγμένα για τον υψηλό και συχνό κυματισμό του Αιγαίου. Τώρα πια σχεδόν μόνο με ψαράδες δουλεύει, αλλά καινούργιες άδειες δεν δίνονται, οι παλιές είναι δυσεύρετες και τα ψάρια λιγοστεύουν. Και σαν να μην έφταναν οι αναδουλειές, οι καραβομαραγκοί καλούνται να εγκαταλείψουν τον Ο.Γ.Α και να ασφαλιστούν στον Ο.Α.Ε.Ε, κάτι που όπως λένε δεν θα το αντέξουν.

Στον Άγιο Ισίδωρο της Σάμου έχει απομείνει μόνο το καρνάγιο του 47χρονου Γιάννη Μανωλιάδη. "Οταν ήμουν παιδί και μέχρι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν έξι καρνάγια εδώ". Έχει κι αυτός τηλεφωνήματα διερευνητικά, αλλά λίγες παραγγελίες. "Το επάγγελμα του καραβομαραγκού πάει να εξαφανιστεί και δεν μας υποστηρίζει κανείς. Οι νέοι δεν έρχονται να μάθουν τη δουλειά. Στους ταρσανάδες κάνουν πια κυρίως επισκευές".

Στον ορεινό Πύργο της Σάμου, ο Γιώργος Πέτρου, καραβομαραγκός κι αυτός από 8 χρονών, φτιάχνει μια βάρκα για τον εαυτό του, αφού και δεν έχει παραγγελίες και φοβάται πως θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο. "Όλα τα χρόνια είμαστε ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α επειδή δουλεύουμε σε μικρά χωριά. Τώρα λένε πως θα πάμε υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. Αν γίνει, εγώ θα το κλείσω", λέει.

Στο ρεπορτάζ, πάντως, γίνεται αναφορά πως βρίσκεται στα σκαριά το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών στο Ηραίο της Σάμου, στο νησί που έβγαλε μερικούς από τους πιο έμπειρους μαστόρους της Ελλάδας.