Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Αυγ 2014

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το 2ο Σεμινάριο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζαχαρίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Σάμο το 2ο Σεμινάριο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης. Το Σεμινάριο διεξήχθη από τις 18 μέχρι τις 23 Αυγούστου 2014 στις εγκαταστάσεις της Μητροπόλεως Σάμου στην Παναγιά του Κότσικα. 

Δίδαξαν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και δάσκαλοι της παραδοσιακής μουσικής όπως οι: Μανώλης Καρπάθιος (κανονάκι) μαέστρος της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής “Ρωμάνα” με πλούσια προσωπική δισκογραφία, ο Δημήτρης Ζαχαρίου (βιολί) καθηγητής σε μουσικά και γενικά σχολεία με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον τη μουσική παράδοση της Σάμου, ο Γιώργος Παππάς (ούτι, λαούτο, κρουστά – ρυθμολογία) δεξιοτέχνης του ουτιού, καθηγητής σε μουσικά σχολεία, η Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι) με καταβολές από τη Μυτιλήνη, καθηγήτρια σε μουσικά σχολεία, ο Επαμεινώνδας Τσιαμπόκαλος (παραδοσιακό τραγούδι της Μικράς Ασίας) τέως Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Χαϊδαρίου και ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου (Ψαλτική Τέχνη) Άρχων Μαΐστορας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.    

Οι καθηγητές πλαισιωμένοι από τους μαθητές τους, συνολικά 40 περίπου άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδύασαν τα εντατικά μαθήματα με την ξεκούραση και τις διακοπές στο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς παραθαλάσσιο τοπίο του Κότσικα.

Στην εκδήλωση λήξης που έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, οι μαθητές με τη συνοδεία των καθηγητών τους, παρουσίασαν μουσικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας μιάμισης ώρας περίπου.

Ο βυζαντινός χορός έψαλε ύμνους (ένα μόνο ενδεικτικό τμήμα από τα μέλη που διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου από το Γρηγόρη Νταραβάνογλου, όπως το Αργοσύντομο Χερουβικό σε ήχο πλάγιο του πρώτου του Βασιλείου Νικολαΐδη, το Άξιον Εστίν σε ήχο πλάγιο του πρώτου - “Σπάθιον μέλος” του Κωνσταντίνου Πρίγγου, τον Καλοφωνικό Ειρμό “Ωραίος ην και καλός” μετά κρατήματος σε ήχο Βαρύ επτάφωνο εναρμόνιο του Κυριαζή Νικολέρη και πολλά άλλα) ενώ η πολυπληθής ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής και η χορωδία έπαιξαν και τραγούδησαν σκοπούς και τραγούδια από τη Σάμο, την Ικαρία, το Αιγαίο, τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα και την Καππαδοκία. Μετά το πέρας του μουσικού προγράμματος έγινε η απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης του Σεμιναρίου στους συμμετέχοντες.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία 7 χρόνια σε διάφορα μέρη του Αιγαίου, όπως η Σύμη, η Κάλυμνος, η Κύπρος, η Αθήνα με κύριο εμπνευστή το μαέστρο Μανώλη Καρπάθιο. Πρόκειται για μία καθαρά ιδιωτική προσπάθεια από ανθρώπους που αγαπούν την ελληνική μουσική παράδοση. Τα τελευταία δύο χρόνια διεξήχθη στη Σάμο ενώ την πρωτοβουλία για αυτό και την κύρια ευθύνη για τη διοργάνωση του Σεμιναρίου είχε ο Σαμιώτης μουσικός Δημήτρης Ζαχαρίου. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιελάμβανε: πρωινό, το κυρίως μάθημα διάρκειας τριών ωρών, μπάνιο σε κοντινή παραλία, μεσημεριανό φαγητό, ξεκούραση, απογευματινό, μουσικά σύνολα – ορχήστρα, το μάθημα της Ψαλτικής Τέχνης, βραδινό φαγητό και στη συνέχεια γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι και το περσινό 1ο Σεμινάριο στη Σάμο, το οποίο είχε διεξαχθεί στο παραθαλάσσιο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, είχε αντίστοιχα μεγάλη επιτυχία. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος. 

Οι διοργανωτές εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ Ευσέβιο, για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Μητροπόλεως στον Κότσικα, την πολύωρη επίσκεψή του στο χώρο κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για τη μουσική μας παράδοση. Επίσης, προς το Δήμο Σάμου, το Δ.Ο.Π.ΠΟ.Ν.Α.Σ και τα Κ.Τ.Ε.Λ Σάμου για τη δωρεάν παροχή λεωφορείου για τη μετακίνηση των μαθητών από τα λιμάνια του νησιού προς τον Κότσικα. Ακόμα, προς τον μάγειρα Γιάννη Τσιπλάκη από το Καρλόβασι.

Τέλος, εκφράζονται ευχαριστίες προς το Σαμιακό Βήμα, τη Σαμιακή Τηλεόραση, το Radio Cafe, το My Samos Blog, την εταιρία Ε. Μένεγας, το βιβλιοπωλείο “Κόσμος” της Μαίρης Καλατζή, τις γραφικές τέχνες “Έργον”.

Οι διοργανωτές εύχονται "“και του χρόνου” πάλι στη Σάμο με περισσότερη μουσική και χορό!".

Δείτε φωτογραφίες από το 2ο Σεμινάριο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης:



















 
















 
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζαχαρίου