Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Σεπ 2014

Ζητούνται εθελοντές για παρακολούθηση σπάνιων πουλιών στη Σάμο


Η Αλυκή της Ψιλής Άμμου στη Σάμο έχει χαρακτηριστεί ως "Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας" (IBA - Important Bird Area) από την διεθνή ορνιθολογική οργάνωση Birdlife International και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία διοργανώνει ένα δίκτυο υπεύθυνων παρακολούθησης των σπάνιων καστανοπαπιών (Tadorna ferruginea) που ζουν στην περιοχή.

Η αλυκή αυτή είναι μία μικρή παράκτια λιμνοθάλασσα με καλαμώνα και το καλοκαίρι στεγνώνει σχεδόν τελείως. Έχει συνολική έκταση 1.800 στρέμματα, εκ των  οποίων τα 310 καλύπτονται από Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Η κύρια απειλή των καστανοπαπιών είναι το παράνομο κυνήγι και η περιοχή της Αλυκής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.


Στόχος του Δικτύου:

Το δίκτυο έχει ως σκοπό την δημιουργία ειδικά εκπαιδευμένων εθελοντών στη Σάμο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα "υιοθετήσουν" μία Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας (Σ.Π.Π.Ε), την οποία θα παρακολουθούν σε ετήσια βάση, καταγράφοντας κυρίως την κατάσταση διατήρησης της. Επίσης, ανάλογα με τις ορνιθολογικές γνώσεις και την εμπειρία που έχει ο κάθε εθελοντής θα δίνεται και μία αναφορά στα είδη και στους πληθυσμούς ορνιθοπανίδας.

Η καταγραφή γίνεται σε ειδικά πρωτόκολλα πεδίου και περιλαμβάνει

- την αναφορά απειλών που ενδέχεται να έχουν επίπτωση στα πουλιά ή στον βιότοπο,
- τις δράσεις διατήρησης που λαμβάνουν χώρα στη περιοχή και
- τα είδη πουλιών που παρατηρούνται

Στόχος είναι οι εθελοντές να εξοικειωθούν με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να μπορούν να διαπιστώνουν και να αναφέρουν τυχόν μεταβολές της κατάστασης διατήρησής τους με την πάροδο του χρόνου.

Τα δεδομένα αποστέλλονται στα γραφεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας όπου υπάρχει η κεντρική βάση δεδομένων καταχώρησης όλων των αναφορών, ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση της περιοχής και της ορνιθοπανίδας σε κάθε Σ.Π.Π.Ε αλλά και σε εθνικό επίπεδο.



Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην Αθήνα, Τηλ: 210 8228704, 210 8227937 ή στο info@ornithologiki.gr