Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Ιαν 2015

Πάνω από 100 μπαταρίες σκαφών ανέλκυσαν οι αυτοδύτες στη Σάμο!


Άλλες τρεις μπαταρίες σκαφών, αυτή τη φορά από το λιμάνι Μαλαγαρίου, ανέλκυσαν μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου (Σ.Α.Σ) στο πλαίσιο της οικολογικής τους πρωτοβουλίας "Κυνήγι Βυθισμένων Μπαταριών", ξεπερνώντας έτσι το όριο των 100 μπαταριών και φτάνοντας το "αρνητικό ρεκόρ" των 102.

Οι γνωστές μας σε όλους μπαταρίες σκαφών είναι ηλεκτρικοί συσσωρευτές μόλυβδου - οξέος, στους οποίους σαν ηλεκτρολύτης χρησιμοποιείται διάλυμα θειικού οξέος με πυκνότητα 1,18- 1,29 gr/cm3 και επίσης περιέχουν διοξείδιο του μόλυβδου (ΡbΟ2) και σπογγώδη μόλυβδο.

Συχνά σε καταδύσεις τους οι αυτοδύτες της Σάμου έχουν βρει μπαταρίες σκαφών πεταμένες στο βυθό, ειδικά σε μέρη όπου υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια ή δέστρες βαρκών.



Με λίγη έρευνα ανακάλυψαν δυο λόγους γιατί - ευτυχώς όχι όλοι - οι ιδιοκτήτες βαρκών ή σκαφών προτιμούν να πετάξουν τη μπαταρία τους στη θάλασσα από το να την παραδώσουν σε οποιοδήποτε συνεργείο προς ανακύκλωση.

Α) Τεμπελιά: "Που να σηκώσω ολόκληρη μπαταρία, να τη βγάλω στην ακτή, να τη βάλω στο αυτοκίνητο μου για να τη πάω να την παραδώσω προς ανακύκλωση; Τη πετάω στη θάλασσα και ξεμπερδεύω".

Β) Ο μύθος ότι ρίχνοντας τη μπαταρία στο ρεμέτζο δεν θα κωλύσει βρομιά κάτω από το σκάφος.

Και οι δυο λόγοι είναι τραγικά γελοίοι και επικίνδυνοι για να τους επικαλεστεί ένας νοήμων άνθρωπος ώστε να δικαιολογήσει αυτή την άκρως βλαβερή και επικίνδυνη πρακτική εισαγωγής διαλύματος θειικού οξέος (ηλεκτρολύτη) και σωματιδίων μόλυβδου, δηλαδή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, στη θάλασσα.

Ειδικά εάν πρόκειται για άνθρωπο της θάλασσας, επαγγελματία ή ερασιτέχνη ψαρά που μολύνει - δηλητηριάζει με καρκινογόνες ουσίες τα ψάρια τα οποία ο ίδιος, η οικογένεια του και οι πελάτες του θα καταναλώσουν.
 


Τα περισσότερα συνεργεία αυτοκινήτων δέχονται μπαταρίες που τις προωθούν σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Εκεί οι μπαταρίες διαχωρίζονται και γίνεται απομόνωση του θειικού οξέος που οδηγείται διάμεσων ειδικών καναλιών προς εξουδετέρωση και ανακύκλωση. Το πλαστικό μέρος της μπαταρίας, σχεδόν εξολοκλήρου πολυπροπυλένιο, κομματιάζεται και πλένεται έτοιμο προς επαναχρησιμοποίηση.

Υπολογίζεται πως τα τελευταία χρόνια οι αυτοδύτες της Σάμου έχουν ανασύρει από βάθη που φτάνουν μέχρι και τα 40 μέτρα, περί τους δυο τόνους τοξικού μόλυβδου και δεκάδες λίτρα θειικού οξέος. Όλες οι μπαταρίες αυτές έχουν παραδοθεί σε συνεργεία συμβεβλημένα με το δίκτυο ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ και Re-Battery.

http://www.sydesys.gr/

http://www.re-battery.gr/


Τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου συνεχίζουν ακατάπαυστα την εθελοντική τους δράση καταδύσεων έρευνας και ανέλκυσης, με σκοπό την απομάκρυνση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από τη θάλασσα, την ενημέρωση, την αλλαγή νοοτροπίας, την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και αλιέων επαγγελματιών ή ερασιτεχνών και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.


Για συμμετοχή ή βοήθεια στην πρωτοβουλία "Κυνήγι Βυθισμένων Μπαταριών" μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου μέσω του email samosdivers@gmail.com

Πηγή: Samosdivers.blogspot.gr