Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Οκτ 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το πανέμορφο χωριό των Μανωλατών Σάμου!

Φωτογραφίες: Μανώλης Marg

Τις ομορφιές των Μανωλατών, ενός από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Σάμου, κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό ο ερασιτέχνης φωτογράφος, Μανώλης Marg.

Γραφικά σοκάκια με σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή σαμιώτικη αρχιτεκτονική, τα οποία είναι πνιγμένα στο πράσινο και τα λουλούδια αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω!



























Φωτογραφίες: Μανώλης Marg


Το χωριό Μανωλάτες (πηγή)

Οι Μανωλάτες βρίσκονται νότια - νοτιοανατολικά του Αγίου Κωνσταντίνου σε ορεινή περιοχή, σχεδόν στο ίδιο υψόμετρο με τους Βουρλιώτες, Σταυρινήδες και την Άμπελο. Παλιότερα ανήκαν στο δήμο Εξ Γειτονιών, αλλά μετά την ένωση της Σάμου αποτέλεσαν ξεχωριστή κοινότητα. Ένας ελικοειδής αμαξιτός δρόμος συνδέει τον Άγιο Κωνσταντίνο με τους Μανωλάτες περνώντας από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της περιοχής, τα Πλατανάκια, Βαλιοντάτες, Αηδόνια, με πλούσια βλάστηση από πλατάνια, αριούς και άλλα δένδρα και με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα καθώς ανεβαίνει κανείς προς το χωριό.

Κοντά στους Μανωλάτες υπήρχαν παλιότερα και οι εγκαταλελειμμένοι σήμερα συνοικισμοί Γεωργάτες, Αγγελήδες, Μαργαρίτες, Σκοπελίτες, Καραμανόληδες που είχαν λάβει την ονομασία τους από τα ονόματα των οικιστών τους ή των οικογενειών που τους κατοικούσαν. Σε ορισμένους από αυτούς όπως π.χ. στους Μαργαρίτες σώζονται ερείπια σπιτιών, δρόμοι και η εκκλησία του οικισμού προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου με λαϊκές τοιχογραφίες και όμορφες εικόνες.

Όσον αφορά το όνομα του χωριού ο Επ. Σταματιάδης αναφέρει ότι ονομάστηκαν έτσι «από κάποιον Μανόλη που εγκαταστάθηκε εκεί το 1794». Ωστόσο η κατάληξη φαίνεται επτανησιακή. Μήπως είναι κεφαλονίτικη; αναρωτιέται ο Νικόλαος Δημητρίου στα Λαογραφικά του.

Ο πληθυσμός των Μανωλατών από την πρώτη μέχρι την τελευταία απογραφή παρουσιάζει διακυμάνσεις όπως και στα άλλα χωριά, αλλά έχει διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση από τα άλλα, διότι παρά το ορεινό του εδάφους οι Μανωλάτες είναι από τα πιο αγαπημένα χωριά των περιηγητών και των τουριστών.

Στην απογραφή του 1828 είχαν 188 κατοίκους που έφτασαν στα τέλη της ηγεμονίας τους 426 κατοίκους (απογραφή του 1913)Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται το 1928 με 485 κατοίκους, το 1940 με 469 κατοίκους, ενώ μετά τον πόλεμο αρχίζει κι εδώ η μείωση: έτσι το 1951 αριθμούν 395, το 1961 375 και στην απογραφή του 2001 137 κατοίκους.

Οι κάτοικοι των Μανωλατών ασχολούνται με τη γεωργία κυρίως αλλά και με τον τουρισμό. Αρκετοί ξένοι έχουν αγοράσει ή ενοικιάζουν σπίτια και διαμένουν στο χωριό για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάρκεια του έτους. Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια, ελιές, μηλιές καρυδιές, κερασιές, καστανιές και άλλα. Το έδαφος, παρά τον ορεινό χαρακτήρα του είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο.

Στο χωριό έχουν διατηρηθεί παλιά γραφικά σπίτια, πλακόστρωτοι δρόμοι και μια μαρμάρινη κρήνη με τρεχούμενο νερό. Το δημοτικό σχολείο έχει παύσει να λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια.

Η ενοριακή εκκλησία του χωριού προς τιμήν της Ζωοδόχου Πηγή πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, οπότε γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι του χωριού. Επίσης και στα πολλά μικρά εξωκλήσια που είναι γύρω από τους Μανωλάτες τελούνται μικρά πανηγύρια με σπουδαιότερο αυτό της Μεσοπεντηκοστής στο ομώνυμο παλιό εξωκλήσι στο βουνό πάνω από το χωριό.