Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Οκτ 2015

Το χωροταξικό αντικείμενο ευρείας σύσκεψης στη Σάμο


Ευρεία σύσκεψη φορέων με θέμα τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου οργανώθηκε την Πέμπτη στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, με πρωτοβουλία του  Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Κατρακάζου.

Στην εισήγησή του ο κ. Κατρακάζος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το "Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου' καθορίζει τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη των νησιών μας. Σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το μέλλον (και) του Νομού Σάμου και ως εκ τούτου η συμμετοχή όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων και των πολιτών στη συνδιαμόρφωσή του αποτελεί για μας αναγκαιότητα.

Η παρούσα μελέτη καλείται να αξιολογήσει, να αναθεωρήσει και να εξειδικεύσει το ισχύον, από το 2003, Περιφερειακό Πλαίσιο.

Αναγνωρίζουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς το κάθε νησί αποτελεί μια διακριτή χωρική ενότητα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου ίσως ήταν ορθότερο το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού να σχεδιάζεται όχι για το σύνολο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά για κάθε νησί ξεχωριστά.

Η παρούσα Μελέτη οφείλει να αναθεωρήσει ουσιαστικά όχι μόνο το ισχύον Περιφερειακό Πλαίσιο, αλλά και τα ουσιώδη σφάλματα του Υπερκείμενου Σχεδιασμού (Εθνικό Χωροταξικό, Ειδικά Πλαίσια Τουρισμού κλπ) που αφορούν κυρίως στον ρόλο που προσδίδεται στο νησί της Σάμου.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί αναγνωρίζονται ως Σημαντικά Νησιά του Ευρωπαϊκού Χώρου η Λέσβος και η Χίος και ΟΧΙ η Σάμος, όταν πχ αναγνωρίζεται ο Κεντρικός Ρόλος του Αεροδρομίου και του Λιμανιού της Σάμου.

Γιατί καθορίζονται ως Κύριοι Πόλοι Ανάπτυξης (Δευτερεύοντες Εθνικοί Πόλοι) η Μυτιλήνη και η Χίος και ΟΧΙ η Σάμος, όταν πχ αποτελεί "επιθυμητή αναπτυξιακή επέκταση της Ε.Ε προς Ανατολάς", η Σύνδεση με τη Μικρασιατική Ακτή και μέσω αυτής με τη Μέση Ανατολή;

Είναι δε παντελώς παράλογη η υιοθέτηση του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό που χαρακτηρίζει ως ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές τα νότια παράλια της Σάμου και τα αστικά κέντρα, Σάμος και Καρλόβασι. Αδόμητες περιοχές που δεν διαθέτουν στοιχειώδη δίκτυα υποδομών, δεν νοείται να αποτυπώνονται στο χάρτη του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, ως τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές. Η Σάμος με τις 20.000 κλίνες στο σύνολό της κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τη Ρόδο, τη Μύκονο ή ακόμη και την Κω των 50.000 κλινών; Η Σάμος ανήκει ξεκάθαρα, στο σύνολό της, στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές.

Σε επιμέρους επισημάνσεις αναφορικά με την παρούσα Μελέτη:

* Αναμένουμε ουσιαστικότερες κατευθύνσεις για τη Σάμο σε σχέση με την Ορθή Διαχείριση των Υδατικών Πόρων.

* Αναμένουμε ουσιαστικότερες κατευθύνσεις για τη Σάμο σε σχέση με τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (Μονάδες Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στη Σάμο).

* Αναφέρεται η ανάδειξη της Σάμου σε σταθμό κρουαζιέρας, με σταθμούς το Βαθύ και το Καρλόβασι. Λόγω υποδομών πρέπει να περιληφθεί και το Πυθαγόρειο.

* Αναφέρεται ως σημαντική η ανάγκη πύκνωσης των τουριστικών λιμένων- αγκυροβολίων με προτεραιότητα σε Πυθαγόρειο-Καρλόβασι-Μαραθόκαμπο. Και στα τρία αναφερόμενα λιμάνια επισημαίνουμε ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί τουριστικά αγκυροβόλια. Προτείνουμε τουριστικό αγκυροβόλιο στον κόλπο της Σάμου (έχει ήδη προταθεί και εκπονηθεί προμελέτη), στο Ηραίο και στην Αγία Παρασκευή.

* Δεν αναφέρεται πουθενά η ανάγκη δημιουργίας κάμπινγκ.

* Δεν αναφέρεται πουθενά η ανάγκη δημιουργίας θεματικών πάρκων ή εγκαταστάσεων για αναψυχή.

* Τουρισμός υπαίθρου: Προτείνουμε να δοθεί προτεραιότητα στην ανάδειξη και διαχείριση της αλυκής, αλλά και η δραστηριότητα παρατήρησης πουλιών.
 
* Αθλητικός τουρισμός: Να δοθεί έμφαση στην προώθηση αγώνων δρόμου που ήδη διεξάγονται κατά καιρούς. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στην οργάνωση κολυμβητικών αγώνων ανοικτής θαλάσσης, καθότι οι νότιες θάλασσες της περιοχής Πυθαγορείου ενδείκνυνται για τη διεξαγωγή των αγώνων αυτών.

* Να τονιστεί η ανάγκη και να προωθηθεί η υλοποίηση των έργων βελτίωσης της Ε.Ο Σάμου-Καρλοβάσου, των παρακάμψεων Πυθαγορείου, Παλιόκαστρου και Καρλοβάσου καθώς και έργων δημιουργίας θέσεων στάθμευσης στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, ώστε να προωθείται η ποδηλασία και η κίνηση των πεζών.

* Προτείνεται η δημιουργία σχολής οινολογίας-αμπελουργίας με έδρα τα κτίρια της ένωσης Σάμου στο Μαλαγάρι.

Αναμένουμε από την παρούσα μελέτη την ουσιαστική τεκμηρίωση των απαραίτητων δράσεων και μέτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Νησιών μας. Αναμένουμε την τεκμηριωμένη διόρθωση των προαναφερόμενων σφαλμάτων του υπερκείμενου σχεδιασμού και τέλος ζητάμε να δοθεί ο πρόσθετος απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης για να ακουστούν και καταγραφούν όλες οι απόψεις των τοπικών φορέων και πολιτών» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου.            

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το χωροταξικό 
Στο μεταξύ, έναν πρώτο κύκλο επαφών με αρμόδιους υπουργούς (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης) για το ζήτημα του χωροταξικού  σχεδιασμού του νομού Σάμου πραγματοποίησε ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης, που έδωσε το παρών και στη σημερινή ενημερωτική συνάντηση που διοργανώθηκε στη Σάμο. Σύμφωνα με τον κ. Σεβαστάκη, οι συνεργασίες του με τους αρμόδιους υπουργούς το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, ώστε με βάση τις εισηγήσεις των φορέων και τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν να δοθεί ισχυρότερος αναπτυξιακός χαρακτήρας στις προβλέψεις του χωροταξικού σχεδιασμού για τον νομό.

Μιχάλης Αγγελόπουλος: "Απαράδεκτος ο χωροταξικός σχεδιασμός"
Επιστολή και το πρακτικό της Επιτροπής  Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον Δήμο Σάμου -το οποίο επικυρώνει τις πρώτες διαπιστώσεις όσον αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό της Σάμου- κατέθεσε την Τετάρτη ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος στον αναπληρωτή Υπουργό Υ.ΠΕΡ.ΕΝ, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Ο Δήμαρχος τόνισε το "απαράδεκτο" του χωροταξικού σχεδιασμού, σημειώνοντας ότι "η μέχρι σήμερα μελέτη του περιφερειακού σχεδιασμού χρήζει ριζικής αναθεώρησης. Η έλλειψη προσοχής/επιμέλειας και γνώσης των τοπικών συνθηκών και θεμάτων  όσον αφορά το νησί της Σάμου δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην  βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη".

Δεδομένης της έλλειψης χρόνου, ενημέρωσης και επαρκούς διαβούλευσης, η Επιτροπή εισηγείται την αναθεώρηση και ριζική τροποποίηση της μελέτης, καθώς και την παράταση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβούλευσης κατά τουλάχιστον τρεις μήνες.

"Δράση": "Να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το χωροταξικό" 
Σε ανακοίνωσή της για το χωροταξικό, η υπό τον Στέλιο Θάνο δημοτική παράταξη «Δράση» αναφέρει:
"Σε ασφυκτικά περιορισμένο χρονικό πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς για το πώς θέλουμε την ανάπτυξη της Σάμου τα επόμενα χρόνια.

Το Υπουργείο οφείλει να ακούσει τις απόψεις όλων των φορέων του τόπου μας και εκπροσώπους από κάθε τομέα ανάπτυξης (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή), οι όποιες θα έχουν κοινό παρανομαστή ένα  θετικό αποτέλεσμα και οφέλη για την ανάπτυξη του τόπου.

Η χρησιμότητα του χωροταξικού σχεδιασμού είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη, αρκεί να οργανώνει απλά τον χώρο και να καθορίζει τις χρήσεις γης, σηματοδοτώντας και διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη.

Πρέπει να γίνει σεβαστό όμως ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να συμβαδίζει με τις δικές μας αναπτυξιακές κατευθύνσεις, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την ένταξη έργων τα επόμενα χρόνια.

Θέλουμε μια ανάπτυξη βιώσιμη και ισόρροπη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην πολιτισμική κληρονομικά, καθώς και  ορθολογική διαχείριση των πόρων μας. Είναι πλέον απαραίτητος ο ενεργειακός σχεδιασμός με διείσδυση όλων των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, αλλά και εκμετάλλευσή τους με ντόπια κεφάλαια, προς όφελος του νησιού.

Είναι απαραίτητη μια ισόρροπη ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής του νησιού.

Ευχόμαστε όλη αυτή η προσπάθεια διαβούλευσης να δώσει τη δυνατότητα να ληφθούν υπόψη, μετά από τεκμηρίωση νέες προτάσεις, διορθώσεις και τροποποιήσεις της Μελέτης, καθώς υπάρχει ακόμα δυναμική διαμόρφωσης.

Η παράταξή μας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα αυτά πριν την καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης".