Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Νοε 2015

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τη Σάμο Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021


Τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου εξασφάλισε ο Δήμος Σάμου για την υποψηφιότητα της Σάμου ως πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Παρουσιάζοντας τον θεσμό και τον συμβολισμό της υποψηφιότητας, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ως πράξη ενότητας, αλλά και αναγνώρισης των προσπαθειών του νησιού μας για την αναβάθμισή του.

"Η υποψηφιότητά μας είναι μια αξιακή δήλωση, παράλληλα είναι ένας μακρόπνοος σχεδιασμός συνολικής προόδου που περιλαμβάνει δράσεις, συνέργειες και υποδομές που θα αποτελέσουν μόνιμη προστιθέμενη αξία".

Στη συζήτηση και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Φωτεινή Θαλασσινού, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Βασίλης Πανουράκης, Γιώργος Κυριαζής, Πολυκράτης Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Σταθακιός, πήραν το λόγο και υποστήριξαν το αίτημα της Σάμου, που με το "Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού" θα προσπαθήσει να διαδώσει το οικουμενικό μήνυμά της σε όλα τα κέντρα αποφάσεων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Σάμου, η οποία είναι η μόνη μέχρι στιγμής υποψηφιότητα που ζήτησε την ηθική υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και να δώσει στήριξη σε όποια άλλη υποψηφιότητα άλλου νησιού του Βορείου Αιγαίου που θα τεθεί υπόψη του.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναφέρει: "Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για το θέμα της  Υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και για την αποκατάσταση της αλήθειας, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διευκρινίζεται ότι μετά από σχετική πρόταση της Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνας Καλογήρου το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την αριθμ. 77 απόφασή του, κατά τη συνεδρίασή της 9ης Νοεμβρίου 2015, αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Σάμου για την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς και κάθε άλλη πόλη του Βορείου Αιγαίου του ζητηθεί.

Ως εκ τούτου, κάθε διαφορετική ερμηνεία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση δεν ενισχύει την προσπάθεια για διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από το Βόρειο Αιγαίο, πόλεις του οποίου έχουν το ιστορικό μέγεθος και το πολιτιστικό φορτίο για να επιλεγούν".
 

"Το όραμα της Σάμου να καταστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021:


Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη, ένας τόπος, ένα νησί που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να αναδείξει τον πλούτο και την πολιτιστική της/του ταυτότητα συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών των λαών της Ευρώπης και στην ανάδειξη του πολιτιστικού της/του πλούτου.

Αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις που κέρδισαν τον τίτλο, έχουν χρησιμοποιήσει τη χρονιά της πολιτιστικής πρωτεύουσας για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και, κατ’ επέκταση, την εικόνα τους στο διεθνή χώρο. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (Ε.Π.Π.) ξεκίνησε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και έκτοτε το χρίσμα της Ε.Π.Π. έχουν λάβει περί τις 46 πόλεις, με τον αριθμό να αυξάνεται διαρκώς κατά δύο πόλεις ανά έτος.

Το 2021 θα αναδεχθεί μια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα από την Ελλάδα και μια από τη Ρουμανία. Η υποψηφιότητα  θα  βασίζεται στην εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων χωρίζονται σε έξι κατηγορίες: "μακροπρόθεσμη στρατηγική", "ικανότητα για δράση", "πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο", "ευρωπαϊκή διάσταση", "ευαισθητοποίηση" και "διαχείριση".

Η εμπειρία από προηγούμενες Π.Π.Ε έχει αναδείξει τα μακροπρόθεσμα οφέλη, που είναι πολλά και σημαντικά:

Η Π.Π.Ε δρα ως καταλύτης για την αναβάθμιση της πόλης ή και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι μετρήσιμη η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της υπερηφάνειας των κατοίκων της πόλης

Διευρύνεται η συμμετοχή στα πολιτιστικά αγαθά της πόλης, και δημιουργούνται νέα πολιτιστικά ειδικά από το κοινό της πόλης που είναι λιγότερο πιθανό να παρακολουθήσει ή να συμμετάσχει αγαθά, δεξιότητες και ευκαιρίες—όχι μόνο στο πολιτιστικό πεδίο αλλά και στο σύνολο της οικονομίας.
 
Καταξιώνεται και προβάλλεται η πόλη διεθνώς, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της φήμης και του τουρισμού της.

Η υποψηφιότητα της Σάμου

Από το ιστορικό ακριτικό νησί μας, από το άκρο αυτό των ευρωπαϊκών συνόρων, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας σε πανευρωπαϊκό κέντρο, "υπενθυμίζοντας" στην Ευρώπη ότι στη Σάμο διασταυρώνονται οι βασικοί άξονες αυτού που νοούμε ως ευρωπαϊκό πολιτισμό με τις ρίζες του στη ν αρχαία Ελλάδα: η φιλοσοφία με τον Πυθαγόρα, η επιστήμη με τον Αρίσταρχο, η τεχνολογία με τον Ευπαλίνο. Στον τόπο όπου ο Πυθαγόρας έκανε λόγο για την αρμονία ως πηγή των πάντων, αναδεικνύουμε την αρμονία ως παράγοντα βασικό του ελεύθερου βίου, του διαλόγου, του αλληλοσεβασμού, της κατανόησης, της δημιουργικής συνάντησης ιδεών, εθνών και ανθρώπων. 

Ταυτόχρονα προτάσσουμε ως πρόταση το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού, ότι δηλαδή άνθρωπος στο τετράγωνο + Δημιουργικότητα στο τετράγωνο οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο. Το τρίγωνο του Πυθαγόρα αναβαπτίζεται σε ένα τρίγωνο πολιτισμού με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα. Και εδώ πρωτεύοντα και ενεργό ρόλο καλούνται να παίξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του νησιού μας. Οι ίδιοι οι πολίτες του, που γνωρίζουν τις ομορφιές κάθε γωνιάς του, την ιστορία κάθε πτυχής του, οι ίδιοι οι Σαμιώτες καλούνται να δείξουν στην Ευρώπη ολόκληρη ότι διαπνέονται από ένα συλλογικό όραμα και εμπνέονται από κοινούς στόχους.

Πράγματι, ο ρόλος των πολιτών στην προσπάθεια αυτή είναι κυρίαρχος, ενώ αποτελεί και μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας. Ήδη έχει συσταθεί μια πρώτη οργανωτική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο έργο της δημιουργίας ομάδων που θα εργαστούν για τον κοινό μας στόχο ανά θεματικές ενότητες. Σημαντικός εξάλλου είναι και ο ρόλος της ομογένειας, των όπου γης Σαμίων, ενώ έχει συσταθεί και μια ομάδα υποστήριξης της υποψηφιότητας της Σάμου από επώνυμους ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, που στηρίζουν την υποψηφιότητά μας. Θα δημιουργηθεί επίσης και μια ιστοσελίδα συγκέντρωσης υπογραφών στήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".