Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Δεκ 2015

Χοιρινό με σαμιώτικο κρασί για το εορταστικό τραπέζι!


Ιδιαίτερη γεύση δίνει στο εορταστικό τραπέζι, για λογαριασμό των επισκεπτών του “My Samos Blog”, ο διακεκριμένος Σαμιώτης σεφ Ανδρέας Λαγός! Με μια συνταγή του σκέτη νοστιμιά, όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, προσφέρει στο… πιάτο ένα καλομαγειρεμένο χοιρινό μπούτι με μοσχάτο κρασί Σάμου και πατάτες με κανέλα και πετιμέζι.

Τα απαραίτητα για 8 άτομα υλικά είναι τα εξής:

Για το χοιρινό : 

300γρ. καστανή ζάχαρη
100γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
600γρ. χυμό πορτοκάλι
230γρ. σταφίδες μαύρες
1/2 ματσάκι θυμάρι
500γρ. γλυκό κρασί Σάμος DOUX
4 κιλά χοιρινό μπούτι
Αλάτι-πιπέρι
2 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα 4
2 καρότα κομμένα στα 4
6 σκελίδες σκόρδο
2 πορτοκάλια κομμένα στη μέση


Για τις πατάτες :

10 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
120γρ. ελαιόλαδο
100γρ. πετιμέζι
2κ.γ κανέλα τριμμένη
Αλάτι-πιπέρι
½ ματσάκι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Όσο για τη διαδικασία, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε βήμα-βήμα τις συμβουλές του!

Για το χοιρινό :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα  ζάχαρη, το ξίδι, το χυμό, τις σταφίδες και το θυμάρι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 30-35 λεπτά μέχρι να μειωθεί η ποσότητα ελαφρώς. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε το χοιρινό με αλάτι και πιπέρι και το κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα ταψί βάζουμε στη μέση το μπούτι και γύρω-γύρω τα λαχανικά και φρούτα και περιχύνουμε με το γλάσο. Σκεπάζουμε το μπούτι με λαδόκολλα και  τοποθετούμε το ταψί  στο φούρνο.

Ψήνουμε για 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C  και στη συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλα 2 ώρες στους 180 C μέχρι να ψηθεί. Ελέγχουμε αν χρειάζεται περισσότερα υγρά και προσθέτουμε λίγο κρασί.

Βγάζουμε το χοιρινό και το κρατάμε ζεστό. Σουρώνουμε τα υγρά που έμειναν και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τις πατάτες : 

Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, το ξύσμα, το δεντρολίβανο, το πετιμέζι και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι, αναταράσσουμε και ψήνουμε στους 180 C για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα εξωτερικά.

Μπορεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά ακόμα για να μην κολλήσουν.

Από εμάς ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Ο Σαμιώτης σεφ Ανδρέας Λαγός εν ώρα δράσης

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Λαγό για την ευγενική παραχώρηση της συνταγής του!