Φωτογραφία από συνταγή του Γιώργου Βαρβάκη στο arive.gr |
Ο Γιώργος Βαρβάκης από τα Κουμαίικα Σάμου παρουσιάζει στην ιστοσελίδα arive.gr μια παραδοσιακή συνταγή για σαμιώτικες τηγανίτες. Δείτε πώς μπορείτε κι εσείς να τις φτιάξετε!
½ κιλό ΑΛΕΥΡΙ (μισό-μισό ντόπιο (σαμιώτικο) από το μύλο, με αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας σούμα (ρακή)
1 αυγό
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σόδα στη μύτη του κουταλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
100 ml γάλα
νερό
Βήμα βήμα ο τρόπος μαγειρέματος από τον Γιώργο Βαρβάκη:
"Έβαλα σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder.
Έκοψα σε κομματάκια το παγωμένο βούτυρο το έριξα στη λεκάνη με το αλεύρι και τα έτριψα με τα δάχτυλα.
Πρόσθεσα τα υπόλοιπα 6 υλικά στη σειρά (ελαιόλαδο, σούμα, αυγό, αλάτι, σόδα, μέλι) και συνέχισα ανακατεύοντας το μείγμα με το χέρι.
Πρόσθεσα σταδιακά το γάλα και στη συνέχεια το νερό.
Η ζύμη έγινε εύπλαστη, χωρίς να κολλάει.
Τη σκέπασα με μια πετσέτα και την άφησα στην άκρη για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια τη χώρισα σε 4 μέρη.
Πήρα ένα από αυτά, το έπλασα μπαστούνι και το χώρισα σε 10 κομμάτια.
Τα αλεύρωσα ελαφρά με Νισεστέ (είδος αλευριού που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική) και τα έπλασα σε στρογγυλές πιτούλες.
Τις σκέπασα με πετσέτες για να μη ξεραθούν.
Όταν τελείωσα με όλο το ζυμάρι, έβαλα ελαιόλαδο στο τηγάνι και το άφησα να κάψει.
Χαμήλωσα στο μάτι στο 5 - 6 (κλίμακα 0-9) και τις τηγάνισα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τις άπλωσα σε δίσκο πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Έτριψα στη συνέχεια ξερή μυζήθρα Κρήτης και γραβιέρα Παραμυθιάς, για να έχουμε επιλογές στη γεύση.
Τις φόρτωσα τυρί και ντοματίνια πεντανόστιμα που βρίσκω στη Λαϊκή του Σαββάτου, γέμισα την καράφα με ένα εξαιρετικό Ροδίτη που ανακάλυψα πρόσφατα στη γειτονιά μου και έδωσα τα ρέστα μου!!!!
"Ιδού και το δείγμα"!
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κόγκας και Τάσος Θώμογλου
Πηγή: arive.gr