Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Αυγ 2016

Η σαμιώτικη κουζίνα "μαγεύει" σεφ από όλη την Ελλάδα!


Κατσικάκι αργοψημένο με πουρέ ριγανάτης πατάτας σε σάλτσα από αμπελόφυλλα και φέτα - κάθε μπουκιά κι ένα επιφώνημα θαυμασμού*.

Μια σπονδή στη παράδοση, αλλά με ύφος nouvelle cuisine!

Υψηλή μαγειρική τέχνη και ταλέντο σε μια δημιουργική σύμπραξη, το βράδυ της Τετάρτης 10 Αυγούστου, του βραβευμένου με αστέρι michelin Δημήτρη Δημητριάδη και του executive chef Άγγελου Μπακόπουλου.

Αυτές οι μοναδικές συνευρέσεις διακεκριμένων chef και μαγείρων, εντάσσονται στα πλαίσια του τρίμηνου φεστιβάλ  δημιουργικής ελληνικής κουζίνας.


Βασίζεται σε μια πρωτοπόρα ιδέα και υλοποίηση του executive chef Άγγελου Μπακόπουλου και ήδη  έχει φέρει στο νησί του Πυθαγόρα ισχυρά ονόματα, όπως ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο Αθηναγόρας Κωστάκος και ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Αναμένονται, έως αρχές Σεπτέμβρη που θα διαρκέσει το φεστιβάλ, να… "φορέσουν τις ποδιές τους" και να συνδημιουργήσουν απίστευτης αισθητικής και ποιότητας πιάτα, κορυφαίοι σεφ και μάγειρες όπως ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Νίκος Μπούκης, ο Μανώλης Γαρνέλης, ο Σταμάτης Τσίλιας και ο -πολυαγαπημένος στη γενέτειρά του και όχι μόνο- Aνδρέας Λαγός.
 

Ένα ψηφιδωτό γεύσεων που σκιαγραφούν περίτεχνα το υπό διαμόρφωση γαστρονομικό προφίλ της Σάμου, σε συνδυασμό με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς. "Γαστρονομία δεν είναι απλά η απόλαυση, οι διακριτές στον ουρανίσκο γεύσεις.

Αποτελεί μια ενότητα ζωής και σύνθεση εκλεκτής πρώτης ύλης, άριστης γνώσης και χρήσης των σύγχρονων, τεχνολογικά εξελιγμένων τρόπων μαγειρικής, ώστε να μην "ταλαιπωρείται" η πρώτη ύλη.

Όλα παίζουν ρόλο, ο συνδυασμός γεύσεων, ο συμμετρικός τρόπος παρουσίασης του πιάτου, το σέρβις, η αισθητική του χώρου, το κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα και το δείπνο, η διάθεσή μας…" σχολιάζει με τον ευγενή του τρόπο ο Δημήτρης Δημητριάδης, καθώς τα χέρια του με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις "στήνουν" σε ένα πιάτο μια ολόκληρη γευστική ιστορία: Φασόλια μαυρομάτικα, φινόκιο, ταραμάς και μια εκπληκτική σάλτσα με αχινό, πλαισιώνουν μοναδικά την μαρινέ πελαγίσια τσιπούρα σε ένα amuse bouche με αξιοπρόσεκτη εμφάνιση και απίστευτα ντελικάτη γεύση! 


Ως ορεκτικό, ένα καλαμάρι απαλό, βελουδένιο σχεδόν, ολόλευκο και λαχταριστό, μαζί με σπανάκι, κινόα και σάλτσα μάραθου που αφθονεί στη Σάμο-συνδυασμός θαλασσινής αύρας με την αμεσότητα και τα αρώματα της σαμιακής γης. "Ταξιδεύουμε γαστρονομικά, συμπλέοντας αρμονικά στις γεύσεις του νησιού…" τονίζει  ο εμπνευστής του φεστιβάλ Άγγελος Μπακόπουλος, με απίστευτη αγάπη στην μαγειρική τέχνη.

"Το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι που παράγει το εκπληκτικό σαμιώτικο κρασί, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βοτάνια, τα οπωροκηπευτικά και τα χόρτα της σαμιακής γης, τα ολόγλυκα τοματάκια, το πεντανόστιμο κρέας, τα πάσης φύσεως θαλασσινά αλιεύματα είναι προϊόντα που έχουν αγαπηθεί από τους νησιώτες και έχουν καταγραφεί στο γαστρονομικό χάρτη του Αιγαίου.

Έχουν αξιοποιηθεί από τις παλιές νοικοκυρές και εμείς απλά τους δίνουμε μόνο μια διαφορετική, πιο εξελιγμένη μορφή-σύμφωνα με τους σύγχρονους διατροφικούς κανόνες αλλά και τις εμπνεύσεις που προκύπτουν μέσα μας, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με όλον αυτό τον πλούτο…" συμπληρώνει.

Με τα μάτια του "χαϊδεύει" ένα επιδόρπιο που καταπλήττει τον ουρανίσκο: Ρυζόγαλο απολαυστικό, με κομπόστα ροδάκινο, κριτσανιστό και μυρωδάτο μούσλι μπισκότο, σορμπέ από βερίκοκο, αφρό λάιμ και τον γλυκάνισο που κάνει τη διαφορά.
 


Γεύσεις εντελώς διαφορετικές από τις συνηθισμένες, εμπνεύσεις μοναδικές και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, η τέχνη και η μαεστρία που δίνει την άνεση σε νέους ανθρώπους με πολυετείς σπουδές αλλά και εμπειρία στο αντικείμενο, να δείξουν τις μεγάλες τους δυνατότητες αλλά και το πνεύμα αρμονικής συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ εκείνων που αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα.

Συνταγές εμπνευσμένες όπως χοίρος με λάχανο και μανιτάρια, μιλφέιγ σαρδέλας, ντολμαδάκια με μαρούλι της θάλασσας, θαλασσινά και αυγολέμονο, γεμιστά που δεν μοιάζουν με άλλα, από τον Αθηναγόρα Κωστάκο.  Χταπόδι στιφάδο με σορμπέ ντομάτας, μπαρμπούνι με αγκινάρες, αυγά μεστάκα με εμπνεύσεις Γιώργου Στυλιανουδάκη.




"Μαγειρική τέχνη είναι η τέχνη να εμπνέεσαι από την άριστη πρώτη ύλη και να την μεταμορφώνεις γευστικά και ποιοτικά σε ένα έδεσμα ξεχωριστό-ένα πιάτο που όμοιό του να μην υπάρχει…

Κάπως έτσι, συνδυάζουμε  τις πατροπαράδοτες συνταγές από όλη την Ελλάδα με τη νέα διατροφική και γαστρονομική άποψη και δημιουργούμε κάτι διαφορετικό μα και συνάμα γνώριμο…" σημείωσε κατά την  επίσκεψή του στη Σάμο ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ενώ ο Γιώργος Στυλιανουδάκης αναφέρθηκε επαινετικά στα "αποκτήματα" της σαμιακής γης: κρίταμο,  φλισκούνι, κάπαρη, κοκκάρι (κρεμμυδάκι), μπουρνελάκια (τοματάκια) και ανθότυρο. "Αν κάθε τοπική κοινωνία στήριζε γαστρονομικά την ντόπια παραγωγή, θα ήταν αυτό προς όφελος της οικονομίας αλλά και της ποιότητας στη γεύση" επισήμανε.

Το τρίμηνο φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται φέτος το καλοκαίρι στη Σάμο είναι ένα φιλόδοξο project σε εξέλιξη κατά το οποίο αναδεικνύονται τα γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό σαμιακά προϊόντα σε μια μοναδική συνύπαρξη υψηλής μαγειρικής τέχνης. Οι μέχρι στιγμής επιτυχημένες συμπράξεις, μας προδιαθέτουν για πολλά ακόμη, εμπνευσμένα πιάτα δημιουργικής σαμιακής κουζίνας!

Φωτογραφίες από τη σελίδα του σεφ Άγγελου Μπακόπουλου στο Facebook