Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Σεπ 2016

Μουζάλας: "Σιγά-σιγά και διακριτικά η μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά"


Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μια επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ, είπε ότι "αυτή η μετακίνηση θα γίνει σιγά-σιγά και διακριτικά, με βάση τον νόμο", καθώς "δεν μπορεί να γίνει μαζικά και βίαια, διότι θα γίνουν εξεγέρσεις και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για μαζικές ροές".

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μουζάλας κάλεσε τα κόμματα να πιέσουν στα ευρωπαϊκά κόμματά τους για τη διατήρηση της συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας, αντί να στηρίζουν την εύκολη λύση της μαζικής βίαιης απομάκρυνσης.

"Στα νησιά μας ο λαός δοκιμάζεται. Δοκιμάζονται από υπερπληθυσμό. Τι άλλαξε; Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται. Μένει καιρό, ενώ θέλει να φύγει από τη χώρα, τελειώνουν τα λεφτά του, είναι θυμωμένος, απελπισμένος" σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος, αν και δεν αρνήθηκε ότι "οι νοικοκυραίοι δοκιμάζονται", προειδοποίησε ότι είναι μια εύκολη λύση να φύγουν βίαια από τα νησιά οι άνθρωποι αυτοί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος "να πέσει η συμφωνία". "Αν τους πάρουμε, πέφτει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας", τόνισε.

"Να φύγουν από τα νησιά; Να φύγει η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας από τη μέση; Αυτό θα σώσει τα νησιά, θα σώσει τη Χίο; Θα σώσει τη Σάμο; Αυτό θα σώσει τη χώρα μας;" αναρωτήθηκε ο κ. Μουζάλας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για την αποσυμφόρηση των νησιών που δοκιμάζονται από πληθυσμό. "Από τα νησιά μπορούμε να πάρουμε αυτούς οι οποίοι κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία" είπε και ενημέρωσε ότι εδώ και 20 ημέρες έχουν ξεκινήσει σχετικές προσπάθειες και "μαζεύονται προς τα κάτω".

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι είναι δυνατό να μετακινηθούν και ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά η κυβέρνηση παρέλαβε 300 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα και αυτή τη στιγμή οι θέσεις είναι 850. Το επόμενο δίμηνο η εκτίμηση είναι ότι οι θέσεις αυτές θα έχουν γίνει περίπου 1.200 και θα συνεχιστεί η προσπάθεια, αλλά σημείωσε πως όποιος πει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα λυθεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, θα είναι ψέμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας και τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά. Ήδη, σε ενάμισι μήνα υπήρξαν επαφές με 13 υπουργούς της Ε.Ε, είπε ο κ. Μουζάλας, επισήμανε όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών αυτών ανήκει, είτε στο Λαϊκό κόμμα, είτε στη σοσιαλδημοκρατία.

"Προσπαθούμε να πετύχουμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε να μπορεί υπό κράτηση, σε κλειστά κέντρα, ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί στην ενδοχώρα", ανέφερε και μάλιστα για τον λόγο αυτό έγινε η επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ χθες συντάχθηκε και επιστολή προς τον κ. Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Κατσαφάδος(ΝΔ) κατήγγειλε ότι οι αβελτηρίες της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν προσεγγίσει με μεγάλη υπευθυνότητα το μεταναστευτικό και δεν το είδαν ποτέ ως ευκαιρία για αλίευση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Η κυβέρνηση, είπε, απέτυχε και στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, καθώς δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τους καταυλισμούς που έχει στήσει.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις με τους ρυθμούς που διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις. "Τι κάνετε εσείς γι’ αυτό; Πώς απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν η κ. Μέρκελ τον επέπληξε για το προσφυγικό;" είπε ο βουλευτής και ζήτησε να ενημερωθεί αν ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα αυτό στη διάσκεψη των Αθηνών και γιατί δεν το συμπεριέλαβε στην κοινή διακήρυξη.

Ο Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ) προειδοποίησε ότι οι νέες ροές θα είναι αμιγώς μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές. Μίλησε επίσης για την αποτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων. "Από την αρχή είχαμε τονίσει την ανάγκη διαχωρισμού των μεταναστών από τους πρόσφυγες για να κατηγορηθούμε για ιδεοληπτική εμμονή. Αντιτάσσατε τον ανθρωπισμό της αριστεράς, αλλά το κακό είναι ότι ο ανθρωπισμός αυτός δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες χώρες" είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα η Ελλάδα δέχεται επικρίσεις για την αδυναμία της να απορροφήσει κονδύλια για τη στήριξη των προσφύγων.

Ο Μανώλης Κόνσολας (ΝΔ) προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με τραγικές και δραματικές επιπτώσεις για τα νησιά. Η κυβέρνηση με απόλυτη ανευθυνότητα δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, είπε, και αναρωτήθηκε ποιος της έδωσε το δικαίωμα να δημιουργήσουν hot spots στους τουριστικούς προορισμούς. Είστε ενταγμένοι στη λογική ξέφραγο αμπέλι, είπε ο κ. Κόνσολας και τόνισε ότι αυτά τα κέντρα είναι τελείως ανεξέλεγκτα.

Η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προπαγανδιστικά προσπαθεί να εμφανίσει ότι έχει κάνει κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους, είτε στο μνημόνιο, είτε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, γιατί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα γονατογράφημα και τώρα φτάνει η Ελλάδα να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της ΕΕ με την Τουρκία, αντί να προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα. Η βουλευτής είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να πηγαίνει στον ΟΗΕ, στη Βιέννη και στη Μπρατισλάβα και να λέει τι πρέπει να κάνει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε
Φωτογραφία: Μανώλης Marg