Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Οκτ 2016

Σαμιώτικη πίτα με κολοκύθα και μοσχοκάρυδο!

Φωτογραφία από το Pandespani.com

Μια συνταγή για πίτα με κολοκύθα και μοσχοκάρυδο από τη Σάμο παρουσιάζει σήμερα το My Samos Blog!

Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα γαστρονομίας Pandespani.com. Δείτε την αναλυτικά:

"Σαμιώτικη η συνταγή, αυθεντική και πολυδοκιμασμένη, είναι η απλούστερη εκδοχή και μάλλον η πιο κομψή για να κάνετε την πίτα με κολοκύθα. Αν θέλετε να παίξετε με το στιλ, μπορείτε να δοκιμάσετε την τεχνική της στριφτής πίτας, που επίσης συνηθίζεται στη Σάμο, βάζοντας τη γέμιση κατά μήκος σε κάθε φύλλο, στρίβοντάς το στη συνέχεια και τοποθετώντας το περιμετρικά σε σφιχτούς κύκλους σε στρογγυλό ταψί. 


Προετοιμασία:

50-60 λεπτά περίπου και άλλη 1 ώρα το ψήσιμο. Λόγω της φέτας, προσέξτε το αλάτι, γιατί μπορεί και να μην χρειαστεί. Αντίθετα επιβάλλεται να υπερβάλετε στο πιπέρι. Η ποσότητα της καθαρισμένης κολοκύθας που χρειάζεται αντιστοιχεί σε κολοκύθα 2 περίπου κιλών. 

Μπορείτε να ετοιμάσετε την πίτα νωρίτερα και να κάνετε το ψήσιμο την τελευταία στιγμή, υπολογίζοντας τον χρόνο πριν το σερβίρισμα. Συνταγή πιο εύκολη απ’ ό,τι αρχικά νομίζετε.


Υλικά (για 1 ταψί μεγέθους 37x 25 cm)

1,3 kg κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη (ή στο ανάλογο εργαλείο του μίξερ)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κ.σ. φρυγανιά
250 g φέτα τριμμένη
2 γερές πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι
1 πακέτο φύλλα για πίτα τύπου χωριάτικο (όχι κρούστας)
μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: 

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά, βάζετε την τριμμένη κολοκύθα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές. Αποσύρετε και αφαιρείτε 1+ φλυτζάνι περίπου από το υγρό που υπάρχει. Αφήνετε 10 λεπτά να κρυώσει.

Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.


Κάνετε την πίτα με κολοκύθα:

Αλείφετε το σκεύος με ελαιόλαδο και στρώνετε ένα-ένα τα φύλλα, βάζοντας το πρώτο διπλό. Λαδώνετε κάθε φύλλο όπως το τοποθετείτε. Από το πακέτο των 6 φύλλων θα μπουν τα μισά  κάτω και τα υπόλοιπα επάνω. 

Βάζετε την γέμιση και σκεπάζετε με τον ίδιο τρόπο, με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο προτελευταίο, διπλώνετε προς τα μέσα όλες τις άκρες που περισσεύουν και τοποθετείτε το τελευταίο φύλλο επάνω τους. Αλείφετε με ελαιόλαδο και ραντίζετε με νερό (με το χέρι).

Με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε την πίτα σε κομμάτια παραλληλεπίπεδα ή ρόμβους και πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι.


Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, τοποθετώντας το σκεύος στο κάτω τρίτο της σχάρας για 1 ώρα. Στα 50 λεπτά ελέγχετε αν έχει ψηθεί η πίτα από κάτω σηκώνοντας ένα κομμάτι με προσοχή. Μπορείτε σ’ αυτό το σημείο να γυρίσετε τον φούρνο σε ψήσιμο κάτω με αέρα και να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο την πίτα, αν έχει ήδη πάρει χρώμα ώστε να μην καεί.

Σερβίρισμα:

Ζεστή (όχι καυτή) και τραγανή. Η Σαμιώτικη πίτα με κολοκύθα σερβίρεται για πρώτο πιάτο. Συνοδέψτε την με κρασί".