Φωτογραφία από το Pandespani.com |
Μια συνταγή για πίτα με κολοκύθα και μοσχοκάρυδο από τη Σάμο παρουσιάζει σήμερα το My Samos Blog!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα γαστρονομίας Pandespani.com. Δείτε την αναλυτικά:
"Σαμιώτικη η συνταγή, αυθεντική και πολυδοκιμασμένη, είναι η απλούστερη εκδοχή και μάλλον η πιο κομψή για να κάνετε την πίτα με κολοκύθα. Αν θέλετε να παίξετε με το στιλ, μπορείτε να δοκιμάσετε την τεχνική της στριφτής πίτας, που επίσης συνηθίζεται στη Σάμο, βάζοντας τη γέμιση κατά μήκος σε κάθε φύλλο, στρίβοντάς το στη συνέχεια και τοποθετώντας το περιμετρικά σε σφιχτούς κύκλους σε στρογγυλό ταψί.
50-60 λεπτά περίπου και άλλη 1 ώρα το ψήσιμο. Λόγω της φέτας, προσέξτε το αλάτι, γιατί μπορεί και να μην χρειαστεί. Αντίθετα επιβάλλεται να υπερβάλετε στο πιπέρι. Η ποσότητα της καθαρισμένης κολοκύθας που χρειάζεται αντιστοιχεί σε κολοκύθα 2 περίπου κιλών.
Μπορείτε να ετοιμάσετε την πίτα νωρίτερα και να κάνετε το ψήσιμο την τελευταία στιγμή, υπολογίζοντας τον χρόνο πριν το σερβίρισμα. Συνταγή πιο εύκολη απ’ ό,τι αρχικά νομίζετε.
1,3 kg κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη (ή στο ανάλογο εργαλείο του μίξερ)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κ.σ. φρυγανιά
250 g φέτα τριμμένη
2 γερές πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι
1 πακέτο φύλλα για πίτα τύπου χωριάτικο (όχι κρούστας)
μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Υλικά (για 1 ταψί μεγέθους 37x 25 cm)
1,3 kg κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη (ή στο ανάλογο εργαλείο του μίξερ)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κ.σ. φρυγανιά
250 g φέτα τριμμένη
2 γερές πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι
1 πακέτο φύλλα για πίτα τύπου χωριάτικο (όχι κρούστας)
μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τη γέμιση:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά, βάζετε την τριμμένη κολοκύθα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές. Αποσύρετε και αφαιρείτε 1+ φλυτζάνι περίπου από το υγρό που υπάρχει. Αφήνετε 10 λεπτά να κρυώσει.
Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.
Κάνετε την πίτα με κολοκύθα:
Αλείφετε το σκεύος με ελαιόλαδο και στρώνετε ένα-ένα τα φύλλα, βάζοντας το πρώτο διπλό. Λαδώνετε κάθε φύλλο όπως το τοποθετείτε. Από το πακέτο των 6 φύλλων θα μπουν τα μισά κάτω και τα υπόλοιπα επάνω.
Βάζετε την γέμιση και σκεπάζετε με τον ίδιο τρόπο, με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο προτελευταίο, διπλώνετε προς τα μέσα όλες τις άκρες που περισσεύουν και τοποθετείτε το τελευταίο φύλλο επάνω τους. Αλείφετε με ελαιόλαδο και ραντίζετε με νερό (με το χέρι).
Με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε την πίτα σε κομμάτια παραλληλεπίπεδα ή ρόμβους και πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, τοποθετώντας το σκεύος στο κάτω τρίτο της σχάρας για 1 ώρα. Στα 50 λεπτά ελέγχετε αν έχει ψηθεί η πίτα από κάτω σηκώνοντας ένα κομμάτι με προσοχή. Μπορείτε σ’ αυτό το σημείο να γυρίσετε τον φούρνο σε ψήσιμο κάτω με αέρα και να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο την πίτα, αν έχει ήδη πάρει χρώμα ώστε να μην καεί.
Σερβίρισμα:
Ζεστή (όχι καυτή) και τραγανή. Η Σαμιώτικη πίτα με κολοκύθα σερβίρεται για πρώτο πιάτο. Συνοδέψτε την με κρασί".
Με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε την πίτα σε κομμάτια παραλληλεπίπεδα ή ρόμβους και πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι.
Σερβίρισμα:
Ζεστή (όχι καυτή) και τραγανή. Η Σαμιώτικη πίτα με κολοκύθα σερβίρεται για πρώτο πιάτο. Συνοδέψτε την με κρασί".