Χαρακτηριστικό του συνεδρίου ήταν τόσο το υψηλό επίπεδο των προσκεκλημένων ομιλητών (κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, tour operators με ειδικότητα στον οινοτουρισμό από όλο τον κόσμο, όπως και πολλοί καταξιωμένοι οινοποιοί), αλλά και των συνέδρων.
Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν λεπτομερώς οι υφιστάμενες τάσεις παγκοσμίως, όπως και η προοπτική του οινοτουρισμού στο μέλλον.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, έγινε γευσιγνωσία με κρασιά από τις κορυφαίες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία στην Vakakis Οινοποιητική να προβάλλει για άλλη μια φορά το σαμιώτικο κρασί αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια των συνέδρων.
Το συμπεράσματα που εξήχθησαν ήταν σημαντικότατα για την ανάπτυξη του προαναφερομένου προϊόντος και γνώση απαραίτητη για όσους στη πράξη και όχι στα λόγια επιθυμούν την ανάπτυξη της τουριστικής σαιζόν μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι και ο οινοτουρισμός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαντορίνη η οποία μετά από πολλά έτη ομαδικής προσπάθειας και σε στενή συνεργασία Δήμου και ιδιωτών σήμερα έχει εννιά μήνες τουριστική σαιζόν και επιθυμεί μέσα από διάφορες εναλλακτικές δράσεις η τουριστική σαιζόν να επεκταθεί αν είναι δυνατόν όλο το χρόνο.
Σύμφωνα με τον οινοποιό κ. Νίκο Βακάκη, "στη Σάμο το τι συμβαίνει είναι σε όλους γνωστό, με αποτέλεσμα να είμαστε εδώ που είμαστε. Μικρή τουριστική σαιζόν, χαμηλής οικονομικής επιφάνειας τουρίστες, όλο και μειούμενα έσοδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και το τόπο μας.
Το μυστικό για αλλαγή πλεύσης είναι αυτό που είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο του συνεδρίου: “Επιτυχία για ένα τόπο δεν είναι η κυριαρχία του ενός επαγγελματία στον άλλο. Επιτυχία είναι να μεγαλώσουμε τη “πίτα“ έτσι ώστε όλοι να είμαστε χορτάτοι”.
Αυτό που ακριβώς συμβαίνει σε όλους τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς".