Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Οκτ 2016

Η Σάμος χάνει την "Αργυρώ" της!


Τη μασκότ του νησιού, την Αργυρώ, φαίνεται ότι θα χάσει έως το τέλος του χρόνου η Σάμος, καθώς ήδη γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις για τη μεταφορά της σε άλλο πιο κατάλληλο περιβάλλον με αιτιολογία την προστασία των λουομένων αλλά και της ίδιας.

Σε ξαπλώστρες της παραλίας, σε βάρκες και σε παιχνίδια με λουόμενους πέρασε το καλοκαίρι της η Αργυρώ, η μεσογειακή φώκια, που έκλεψε την παράσταση στη Σάμο

Κι αυτό γιατί η απόλυτη εξοικείωση που είχε αποκτήσει η μεσογειακή φώκια με τους ανθρώπους, περνώντας σημαντικό χρόνο ανάμεσά τους, αράζοντας σε ξαπλώστρες της παραλίας ή σε βάρκες, μπαίνοντας σε... μπαρ ή κολυμπώντας μαζί τους οδήγησε σε κρούσματα τραυματισμών το περασμένο καλοκαίρι αλλά και σε καταγγελίες στην Εισαγγελία.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" που την παρακολουθεί από την ηλικία των έξι μηνών είχε υποβάλει αίτημα για περιορισμό της σε ημιελεύθερη κατάσταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε απομακρυσμένο κόλπο του νησιού χωρίς οδική πρόσβαση. Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό και ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές με φορείς της περιοχής, την απάντηση κλήθηκε να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Απόφαση Τσιρώνη

Την απόφαση για τη... "σύλληψη και μεταφορά της φώκιας από τις ακτές της Σάμου σε κατάλληλη τοποθεσία της ελληνικής επικράτειας όπου τεκμηριωμένα υπάρχει σημαντικός αναπαραγόμενος πληθυσμός του είδους" υπέγραψε πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Αρχικώς το σενάριο προέβλεπε τη μεταφορά του προστατευόμενου ζώου στο ενυδρείο της Κρήτης. Ωστόσο η προοπτική αυτή συνάντησε αρκετές αντιδράσεις από ειδικούς που έκαναν λόγο για έναν αργό θάνατο: "Στην περίπτωση αυτή θα μιλούσαμε για αιχμαλωσία. Θα στερούσαμε από το ζώο την τελευταία του ευκαιρία να ενταχθεί σταδιακά σε ένα φυσικό περιβάλλον και να προστατευτεί η αναπαραγωγή της εφόσον μπαίνει σε αναπαραγωγική ηλικία. 

Ο πληθυσμός τους αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά τα 400 άτομα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα" εξηγεί η υδροβιολόγος και μέλος του "Αρχιπελάγους", Αναστασία Μήλιου. 

Όπως όλα δείχνουν, η μεταφορά στην Κρήτη, την οποία βάσει της υπουργικής απόφασης θα αναλάβει η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας-MOm υπό κτηνιατρική επίβλεψη, δεν θα γίνει. Ετσι, αυτήν την περίοδο αναζητείται μία καταλληλότερη περιοχή, πιο απομονωμένη, που θα ευνοήσει και την αναπαραγωγή της, σημειώνει ο πρόεδρος της Mom, Παναγιώτης Δενδρινός. 

Ως πιθανότερες περιοχές εξετάζονται η Βόρεια Κάρπαθος και οι Βόρειες Σποράδες στον πυρήνα του θαλάσσιου πάρκου: "Εφόσον η μεταφορά δεν έγινε το καλοκαίρι, δεν έχει νόημα η αιχμαλωσία. Θα της δώσουμε μία ευκαιρία να ενταχθεί στο φυσικό της περιβάλλον τοποθετώντας της έναν πομπό ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις της".

Η Αργυρώ σήμερα είναι σχεδόν τριών ετών και πλησιάζει τα 150 κιλά. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον διευθυντή του "Αρχιπελάγους", Θοδωρή Τσιμπίδη, σε μια απομονωμένη παραλία της Σάμου, με τους ειδικούς να εικάζουν ότι έχασε τη μητέρα της, που πιθανότατα σκοτώθηκε από δυναμίτη.


Εξοικείωση

Αν και ουδέποτε την τάισαν ώστε να μάθει να κυνηγά για την τροφή της, με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε μια μοναδική εξοικείωση με τους ανθρώπους. 


Μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλώσει επιθετικότητα. Ωστόσο το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν κρούσματα τραυματισμών τουριστών στην προσπάθεια της φώκιας να παίξει με τους λουόμενους. 

Ορισμένα από τα θύματα προέβησαν σε καταγγελίες, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Τσιμπίδης υπήρξαν και απειλές για μηνύσεις και αποζημιώσεις. Η τοπική κοινωνία δραστηριοποιήθηκε έντονα για την προστασία της, ενώ γίνονταν προσπάθειες να κρατηθεί μακριά από ανθρώπους, τους οποίους όμως η ίδια έδειχνε να... προτιμά.

Και ενώ έως τώρα εντοπιζόταν σε απόσταση έως και δέκα μιλίων από τις ακτές, πλέον έχει αρχίσει και κολυμπά μέχρι τους Φούρνους, ενώ έφτασε και έως τη Σμύρνη: "Οι τουρκικές αρχές συνεργάστηκαν άψογα μαζί μας. Επικοινωνούσαν συχνά για να ζητήσουν συμβουλές" λέει η κ. Μήλιου.

Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες: "Δεν παύει να αποτελεί ένα άγριο ζώο"

Η παρουσία της Αργυρώς στη Σάμο μάλιστα ευαισθητοποίησε σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινωνία: "Μέχρι την εμφάνισή της είχαμε βρει δώδεκα σκοτωμένες φώκιες. Η παρουσία της όμως φαίνεται ότι εκπαίδευσε και τους ανθρώπους" υπογραμμίζει ο κ. Τσιμπίδης. 

Ωστόσο η συνεχής αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους μπορεί να κρύβει κινδύνους, υποστηρίζουν οι ειδικοί δεδομένου ότι δεν παύει να αποτελεί ένα άγριο ζώο: "Αν και πρόκειται για κοινωνικά ζώα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουν επικίνδυνα. 

Άλλωστε μια ενήλικη φώκια μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα και τα 300 κιλά. Ακόμα και πάνω στο παιχνίδι θα μπορούσε να απειλήσει ένα παιδί ή έναν ηλικιωμένο" τονίζει ο κ. Δενδρινός. Βάσει αυτού του σκεπτικού, όπως φαίνεται κινήθηκε και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς στη σχετική απόφαση γίνεται λόγος για "επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις-επιθέσεις με τραυματισμούς σε λουόμενους με κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής ή θανάτωση του ζώου".

Πηγή: Ethnos.gr