Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Μαρ 2017

Η παράδοση του Ευπαλίνειου Ορύγματος

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης (τρίτος από αριστερά), μαζί με τον Παναγιώτη Χατζηδάκη-προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας, το τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου και μέλη της ανάδοχου εταιρείας, έξω από το Ευπαλίνειο Όρυγμα κατά την τεχνική παράδοση του έργου αποκατάστασης του σπουδαίου αρχαιολογικού μνημείου της Σάμου.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου η τεχνική παράδοση του, αποκατεστημένου σε όλο το μήκος του, Ευπαλίνειου Ορύγματος, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου. Αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τον Απρίλιο του 2017.

Το Ευπαλίνειο είναι ένα μεγαλειώδες τεχνικό επίτευγμα του 6ου π.Χ. αιώνα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο πρόσφατα αποκαταστάθηκε, συντηρήθηκε και αναδείχθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (Δ.Α.Α.Μ.).

Πριν από την επίσκεψη της υπουργού στον αρχαιολογικό χώρο του Ευπαλίνειου, έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πυθαγορείου ενημέρωση για το έργο "Αποκατάσταση Συντήρηση και Ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο Σάμου" από τον φορέα υλοποίησής του (Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων) με τη συμμετοχή του φορέα διαχείρισης (Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου – Ικαρίας).

Την Υπουργό Πολιτισμού και τον βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη συνόδευε τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου, καθώς και ο Παναγιώτης Χατζηδάκης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας, και μέλη της ανάδοχου εταιρείας.

Κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Δ.Α.Α.Μ, ΕΦ.Α Σάμου - Ικαρίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, έγινε συζήτηση για τις συμπληρωματικές μελέτες και εργασίες για την ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, καθώς και για τη μελέτη διαχείρισης για την άρτια λειτουργία του.

Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο θα είναι έτοιμο να ανοίξει για το κοινό, κάτι που θα συμβάλλει καθοριστικά και στη δυναμική της νέας τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Κατρακάζος δήλωσε τα εξής:

"Μεταφέραμε στην κυρία Υπουργό αυτό που ως τοπική κοινωνία εδώ και καιρό ζητάμε: την  άμεση λειτουργία του Ευπαλίνειου Ορύγματος με την στελέχωση της υπηρεσίας με επαρκή και κατάλληλο προσωπικό ώστε αυτό να είναι πλήρως επισκέψιμο σε όλο του το μήκος, όπως άλλωστε προκύπτει και από την σκοπιμότητα του έργου που εκτελέστηκε. 

Θεωρούμε ότι με προϋπόθεση την άρτια λειτουργία του και την κατάλληλη προβολή του  μπορεί να αποτελέσει για το νησί μας πόλο παγκόσμιας έλξης. Ως Περιφερειακή Αρχή με επικεφαλής την Περιφερειάρχη μας, και παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε άμεση αρμοδιότητα, στεκόμαστε αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια για τη συντήρηση και ανάδειξη του «8ου Θαύματος της Αρχαιότητας».

 Για τον λόγο αυτό εντάξαμε στο ΠΔΕ της Περιφέρειας μας υποέργα ποσού 959.500 ευρώ που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης και τη βελτίωση βατότητας του μονοπατιού σύνδεσης βορείου-νοτίου στομίου. Ήδη για τα έργα αυτά υπογράφονται προγραμματικές συμβάσεις για να μπουν στο δρόμο της δημοπράτησης".

Τι είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα*

Φωτογραφία του Ηρακλη Μήλα

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά θαύματα της αρχαιότητας, υδραγωγείο της αρχαίας πόλης Σάμου, το οποίο ο Ηρόδοτος ονομάζει "αμφίστομον όρυγμα". Πρόκειται για μία σήραγγα μήκους 1.036 μ. που ξεκινά από την βόρεια πλαγιά του όρους Κάστρου και καταλήγει στη νότια. 

Βρίσκεται 55 m επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 180 m κάτω από την κορυφή του βουνού. Το πραγματικό όρυγμα έχει διαστάσεις 1,80 x 1,80 m. Μέσα στο όρυγμα και σε βάθος 2 - 9 m υπάρχει το κανάλι με τον αγωγό που μετέφερε το νερό στην πόλη. Έχει δύο φάσεις:

α) την αρχαϊκή, με πολυγωνικό σύστημα και οξυκόρυφη απόληξη και

β) τη ρωμαϊκή, στεγασμένη με καμάρα.

Ήταν έργο του μηχανικού Ευπαλίνου, γιου του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα. Χρονολογείται στα 550 π.Χ, επί τυραννίας Πολυκράτους. Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, όπου εργάσθηκαν Λέσβιοι αιχμάλωτοι και η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δέκα χρόνια.

Πηγή: Πληροφοριακός Κόμβος "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Ευπαλίνειο Όρυγμα.

Στη συνέχεια παρακολουθήστε ένα βίντεο για το πώς κατασκευάστηκε το Ευπαλίνειο Όρυγμα (For the video with English audio click here):

Important note for Google Translate users: 
To watch this video please return to the original (untranslated) version of this post.