Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Απρ 2017

Ο δήμος Σάμου για την επισκευή και ανακαίνιση του Ξενία

Φωτογραφία του πρώην ξενοδοχείου "Ξενία" όταν κατασκευάστηκε και λειτουργούσε 

"Αυξημένη και πολύ θετική δημοσιότητα" πήρε, σύμφωνα με τον δήμο Σάμου, η ένταξη της μελέτης αποκατάστασης και αξιοποίησης του πρώην ξενοδοχείου "Ξενία" Σάμου στο κοινοτικό πρόγραμμα "Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου" του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

Όπως αναφέρει η τοπική δημοτική Αρχή, "πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα του Δήμου Σάμου, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ανακατασκευή και αναβάθμιση του εμβληματικού αυτού κτιρίου με τη σημαντική ιστορική, πολιτιστική και τουριστική αξία, που έχει περιέλθει στην περιουσία του Δήμου επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, ως διατηρητέο.

Ο Δήμος υπέβαλε πρόταση για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα, βασισμένη σε δύο άξονες: αφενός την επισκευή και ανακαίνιση του κτιρίου, που εδώ και δεκαετίες μαραζώνει εγκαταλελειμμένο και επιβαρύνει, αντί να λαμπρύνει την εικόνα της πόλης και αφετέρου τη δημιουργία ενός πρωτότυπου χώρου πολιτισμού, εκπαίδευσης και δημιουργικότητας, που θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της πολιτιστικής παραγωγής της Σάμου και θα συμβάλλει επίσης στην αύξηση του μαθητικού τουρισμού και την ανάδειξη του νησιού σε κόμβο επιμόρφωσης για ολόκληρο το ΒΑ Αιγαίου, κυρίως σε περιβαλλοντικά θέματα.

Έπειτα από αξιολόγηση από τη διαχειριστική  αρχή του Τομέα Περιβάλλοντος, από τις 88 προτάσεις που υποβλήθηκαν επελέγησαν οι 59, οι οποίες και θα λάβουν χρηματοδότηση 68 εκατ. Ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Στο σχέδιο του Δήμου είναι, πέρα από την ανακαίνιση και την αποκατάσταση του κτιρίου, η φιλοξενία εκεί ενός Κέντρου Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης που συγχρόνως θα λειτουργήσει και ως "Διαδραστικό Κέντρο Περιβάλλοντος Αιγαίου" (αντένα του Υπουργείου Περιβάλλοντος), καθώς, όπως έχει συχνά τονίσει ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος: "Η περιβαλλοντική προστασία και η εκπαίδευση αποτελούν μείζονες προτεραιότητες για το νησί του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου και του Ευπαλίνου".

Ρεπορτάζ στην "Καθημερινή"

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλος, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

"Η τύχη των Ξενία της Σάμου και της Ναυπάκτου απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τις τοπικές κοινωνίες. Τα δύο εμβληματικά κτίρια –το πρώτο μάλιστα κοσμείται με τοιχογραφίες του Φασιανού - που σηματοδότησαν στην εποχή τους το πέρασμα από την αγροτική οικονομία στην τουριστική ανάπτυξη, βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση και δεν είναι λίγοι όσοι εύχονται να κατεδαφιστούν. Πολλά ακόμα δημοτικά ακίνητα σε όλη τη χώρα βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση, με την κατάσταση να δείχνει αδιέξοδη λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των δήμων. Ένα κοινοτικό πρόγραμμα έρχεται να διασώσει ορισμένα από αυτά, βοηθώντας να διεκδικήσουν από την αρχή τη θέση που τους αξίζει…".

Τοιχογραφία  Φασιανού (Το κέλυφος και η τοιχογραφία έχει χαρακτηριστεί με βάση το  ΦΕΚ ως μνημείο)

Τοιχογραφία Φασιανού

Ειδικά για το Ξενία της Σάμου, το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" αναφέρει:

"Ξενία Σάμου: Επέμβαση με διπλό στόχο

"Το εγνωσμένης αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο με τις τοιχογραφίες του Φασιανού βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ο στόχος της επέμβασης είναι διττός: από τη μια πλευρά να αποκαταστήσει, μέσω της επισκευής και επανάχρησης του κτιρίου τη συνοχή του αστικού ιστού. Ταυτόχρονα, να προσθέσει στην καρδιά της πόλης έναν πολιτιστικό χώρο πολλαπλών χρήσεων. Το Ξενία θα φιλοξενήσει το Κέντρο Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης, έναν χώρο πολιτιστικής συνάντησης και πρωτογενούς δημιουργικής παραγωγής, διεθνή κόμβο για τον Πυθαγόρα και τον Αρίσταρχο. Η υποδομή του θα λειτουργήσει και ως υποστηρικτικός μηχανισμός των σχολείων της πόλης για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων τους και θα προσφέρει ένα σύγχρονο, καινοτόμο περιβάλλον για την παρουσίαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κάτι που λείπει από το νησί".