Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Μαΐ 2017

Αρχαιότητες της Σάμου σε έκθεση στο Λος Άντζελες

Κορμός χάλκινου αγαλματίου ανδρικής μορφής του 6ου αι. π.Χ. που ανήκει στη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος Σάμου και θα εκτεθεί στο Κέντρο Γκετί του Λος Άντζελες από 27/3 έως 9/9/2018

Έκθεση για τον αιγυπτιακό πολιτισμό και τις επιρροές του στον ελληνικό και ρωμαϊκό λειτουργεί θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαρτίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κέντρο Γκετί (Getty Center) στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ. Ανάμεσα στα εκθέματα θα είναι και αρχαιότητες από τη Σάμο.

Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου θα δανείσουν περίπου 200 έργα για την έκθεση "Αίγυπτος-Ελλάδα-Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί" ("Egypt-Greece-Rome: Cultures in Contact"), η οποία αφορά τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των τριών αυτών πολιτισμών, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.) έως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, με κέντρο βάρους την Αίγυπτο.

Από την Ελλάδα ζητήθηκαν 25 αρχαιότητες, οι οποίες επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές, με βάση κυρίως την αιγυπτιακή καταγωγή τους ή τις επιδράσεις τους από αιγυπτιακά έργα, με τα περισσότερα να προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τα υπόλοιπα από τα μουσεία Δίου, Μυκηνών, Ναυπλίου, Ρόδου και Βαθέος Σάμου.

Ο προσωρινός δανεισμός τους συζητήθηκε την Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν το «πράσινο φως» για τα 20 από αυτά.

Η έκθεση στο Κέντρο Γκετί είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού που υπογράφτηκε μεταξύ του Getty και του ΥΠΠΟΑ το 2011. Στο πλαίσιο αυτού, το αμερικανικό μουσείο θα κατασκευάσει ειδικές βάσεις αντισεισμικής στήριξης σε έργα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέχοντας τη σχετική τεχνογνωσία σε Έλληνες ειδικούς, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού θα συμμετάσχει με δανεισμό στη διεθνούς εμβέλειας έκθεση "Αίγυπτος - Ελλάδα - Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί".

Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε.