Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Μαΐ 2017

Και νέα διεθνή βραβεία για τα σαμιώτικα κρασιά!


Την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των παλαιωμένων γλυκών κρασιών του ΕΟΣ Σάμου τίμησαν και φέτος 320 δημοσιογράφοι, οινολόγοι, sommelier και γευσιγνώστες από όλον τον κόσμο στον 24ο διεθνή διαγωνισμό Mondial de Bruxelles, που διοργανώθηκε στην ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ.

Δοκιμάζοντας και αξιολογώντας 9.080 διαφορετικούς οίνους από 50 χώρες, έδωσαν Χρυσό βραβείο στο Samos Anthemis (εσοδείας 2011) και Ασημένιο στο Samos Nectar (2010).

Στον διεθνή και με αυστηρά κριτήρια διαγωνισμό οίνων «Concours Mondial de Bruxelles 2017» γίνονται δοκιμές ελέγχου ποιότητας των βραβευμένων οίνων, με στόχο να αναδειχθούν εκείνα που πραγματικά αποτελούν τις καλύτερες επιλογές διεθνώς.

Σύμφωνα με τον ΕΟΣ, «οι κριτές, διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της οινολογίας, έδωσαν την ψήφο τους στα κρασιά της Σάμου, τιμώντας έτσι το ποιοτικό δυναμικό του σαμιακού αμπελώνα, αλλά και την ακάματη προσπάθεια των αμπελουργών να παράγουν ένα εξαιρετικό προϊόν».




Και τα δύο αυτά κρασιά του ΕΟΣ συγκεντρώνουν κάθε χρόνο διεθνείς διακρίσεις.

Tο Samos Anthemis (εσοδείας 2011) παλαίωσε 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Όπως λένε οι άνθρωποι του ΕΟΣ, «στην όψη έχουμε ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την παλαίωσή του. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ με φόντο κακάο και σοκολάτα, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα.

Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά, δίνοντας ένα  πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί με μαλακή και ισορροπημένη γεύση, επίγευση με μακρά διάρκεια. 

Ταιριάζει εξαιρετικά με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο».

Το Samos Nectar (2010) είναι ίσως το πιο ιστορικό κρασί του ΕΟΣ Σάμου κι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Παράγεται από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι, που παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια.


Όπως αναφέρει ο ΕΟΣ, «το χρώμα του κρασιού είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών. Καλή οξύτητα, μεγάλη επίγευση με νότες καπνού και αμυγδαλωτών. Ελίσσεται μεταξύ αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας, ενώ στη γεύση παρουσιάζονται ακούσματα καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με τη γλυκύτητα και «ντυμένα» με εκπληκτική μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στα γλυκά λιαστά κρασιά. 

Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που μπορεί να του εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι. Στην κατάλληλη θερμοκρασία (12-14ο C) το Samos Nectar παίρνει τον έλεγχο του ουρανίσκου και τον στέλνει σε ένα ταξίδι μεταξύ έντονων αρωμάτων αλλά και μεστής γλυκύτητας. 

Συνθέτει ένα αρμονικό και ισχυρό σύνολο που μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά (π.χ. αγριογούρουνο με κυδώνι, πάπια με πορτοκάλι κ.ά.), «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια με σοκολάτα, καραμέλα ή καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Ακόμη συνδυάζεται με  έντονα τυριά όπως stilton (μπλε και λευκό),  ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά».