Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Ιουν 2017

ΑΚΙΣ: Προβλήματα και προτάσεις των κατοίκων Μυτιληνιών, Χώρας, Πανδρόσου


Έγγραφα προς τη Δημοτική Αρχή με τα ζητήματα που απασχολούν τους κάτοικους των χωριών Μυτιληνιοί, Χώρα και Πάνδροσο, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα, κατέθεσε την Παρασκευή η δημοτική παράταξη Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ).

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΑΚΙΣ, δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σίμος, "για την επίλυση των περισσοτέρων προβλημάτων, από αυτά που καταγράψαμε ως δημοτική παράταξη, δεν απαιτείται ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα η επίλυση κάποιων από αυτών δεν απαιτεί καθόλου πιστώσεις, απεναντίας απαιτεί περισσότερο ενδιαφέρον από όλους εμάς που έχουμε θέσει τους εαυτούς μας στην υπηρεσία των δημοτών".

Τα προβλήματα στις τρεις τοπικές κοινότητες που αναφέρει η ΑΚΙΣ είναι αναλυτικά τα εξής:

Μυτιληνιοί Σάμου:

Φωτογραφία του Νίκου Αναστασίου

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Προ δεκαετίας περίπου, υπήρχαν προβλήματα καταλληλότητας στο πόσιμο νερό, τα οποία σήμερα ξεπεράστηκαν και το νερό, σύμφωνα με τον πρόεδρο και τους συμβούλους, δεν παρουσιάζει πλέον προβλήματα. Στο χωριό υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή νερού, περίπου 1000 κυβικών, πάνω από τον Άγιο Αντώνιο, η οποία χλωριώνεται αυτόματα. Έγινε επιμελημένος καθαρισμός της δεξαμενής πριν 2 περίπου χρόνια. Η δεξαμενή τροφοδοτείται με νερό από 3 γεωτρήσεις, 2 πηγές και ένα πηγάδι, που πέρασε στην ιδιοκτησία της κοινότητας με αγορά. Αν και κατά τον πρόεδρο γίνονται εξετάσεις καταλληλότητας του νερού και σήμερα το νερό είναι πέρα για πέρα υγιεινό, εντούτοις τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού δεν γίνονται γνωστά στους κατοίκους καταναλωτές. Οι σωλήνες στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης είναι παλαιού τύπου και χρήζουν αντικατάστασης.

Με προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου έγιναν προσπάθειες να έρθει στο χωριό καθαρό πόσιμο νερό από την πηγή Κρυφονέρι του όρους Καρβούνι, αλλά μέχρι σήμερα οι προσπάθειες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το όραμα του προέδρου είναι να φτάσει το νερό μέχρι το κέντρο του χωριού και να διανεμηθεί σε 5-6 δημόσιες βρύσες, από όπου ελεύθερα οι κάτοικοι θα μπορούν να προμηθεύονται πόσιμο νερό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο το θέμα είναι γραφειοκρατικό, στο οποίο εμπλέκεται η  ιερά μονή Βροντά, στην οποία φαίνεται να ανήκει η περιοχή της πηγής και το δασαρχείο, το οποίο χρησιμοποιεί το νερό της πηγής για να τροφοδοτεί μία δεξαμενή πυρόσβεσης. Η συγκεκριμένη πηγή έχει παροχή νερού κατά μέσο όρο 20 κυβικά την ώρα, αυξομειούμενη ανάλογα με την εποχή του έτους.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων του δικτύου αποχέτευσης, τα οποία λύματα χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα που καταλήγει στον Μεσόκαμπο. Στην περιοχή απορροής των λυμάτων υπάρχει πρόβλημα δυσοσμίας και εμφάνισης κουνουπιών. Κάθε χρόνο γίνεται ψεκασμός για τα κουνούπια με μέριμνα της αντιπεριφέρειας Σάμου.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται σχεδόν κάθε ημέρα, αλλά οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ. Παρά τις προσπάθειες του εμπλεκόμενου με την καθαριότητα προσωπικού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθαριότητας, κυρίως με την αποκομιδή των βαριών και ογκωδών αχρήστων αντικειμένων. Το χωριό είναι μεγάλο και απαιτείται συχνά η διάθεση εργατών για την καθαριότητα και τα ασπρίσματα των δρόμων, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές, παρά τα συχνά αιτήματα του προέδρου.

Πλησίον στην έδρα του πυροσβεστικού κλιμακίου, στην ΝΑ είσοδο του χωριού από το δρόμο του Μεσοκάμπου, έχει δημιουργηθεί με την άδεια του αντιδημάρχου Πυθαγορείου ένας χώρος αποκομιδής παλαιών και αχρήστων αντικειμένων, μία στην ουσία άτυπη χωματερή που αμαυρώνει την εικόνα του χωριού.

Αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του χωριού πρόβλημα στην επιβολή προστίμων των παραβατών που ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους του χωριού, πετώντας όπου βρουν απορρίμματα. Επίσης, κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τις ώρες λειτουργίας του ΧΥΤΑ ανατολικής Σάμου, προκειμένου να πηγαίνουν και να εναποθέτουν εκεί τα μπάζα και τα βαριά αντικείμενα, παραπονούμενοι ότι πήγαιναν άχρηστα υλικά στον ΧΥΤΑ απογευματινές ώρες και τον έβρισκαν κλειστό.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, πλην του σχετικά μεγάλου χρόνου που μεσολαβεί για την αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων. Ζητήθηκε από τους κατοίκους η φωταγώγηση με προβολείς του παλαιού πετρόκτιστου παραδοσιακού γεφυριού, στην βόρεια είσοδο του χωριού από τη Ζερβού.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το χωριό κατά βάση είναι πεδινό και διαθέτει μεγάλο αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι βατό. Δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα με τη συντήρηση του αγροτικού δικτύου, πλην ελαχίστων δρόμων, κυρίως στην περιοχή Γιάννου.
Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει το ασφαλτικό οδόστρωμα των δημοτικών δρόμων προς Αγία Τριάδα και προς Μεσόκαμπο, όπου υπάρχουν μεγάλες και επικίνδυνες καθιζήσεις και λακκούβες. Επίσης και ο δρόμος που οδηγεί από το Μακροχώραφο προς το ΧΥΤΑ και από εκεί προς την Ζερβού έχει υποστεί επικίνδυνες καθιζήσεις και αποκολλήσεις του ασφαλτικού οδοστρώματος, που τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.  Στους εν λόγω ασφαλτοστρωμένους δρόμους απαιτείται η άμεση επέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων, Δήμου και Περιφέρειας κατά περίπτωση, προκειμένου να επιδιορθωθούν οι φθορές, διότι είναι τόσο σοβαρές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή των οδηγών που επιλέγουν να κινηθούν πάνω σε αυτούς τους δρόμους.
Το χωριό είναι μεγάλο σε πληθυσμό, γειτνιάζει με το Βαθύ και τη Χώρα και για τους λόγους αυτούς δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διασύνδεσης του με τις υπόλοιπες αστικές περιοχές, μέσω των συγκοινωνιών που παρέχει το ΚΤΕΛ στη ν. Σάμο.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων της ύδρευσης, προς τούτο η δημοτική αρχή έχει υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης, ύψους 607 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, οι κάτοικοι ζήτησαν να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να προχωρήσει το έργο της υδροδότησης του χωριού με πόσιμο νερό από την πηγή Κρυφονέρι.

Απαιτούνται να συντηρηθούν τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και να αντικατασταθούν οι ξεκολλημένες πλάκες που δημιουργούν αντιαισθητικές, αλλά και επικίνδυνες για τους πεζούς λακκούβες.
Πρέπει να μελετηθεί εκ νέου η απορροή των επιφανειακών όμβριων υδάτων του κεντρικού δρόμου του χωριού και να τοποθετηθούν περισσότερες σχάρες απορροής, στα σημεία που δεν επαρκούν οι υπάρχουσες για την αποστράγγιση των υδάτων. Στο συγκεκριμένο δρόμο κατασκευάσθηκε περίπου προ πενταετίας έργο διαχωρισμού όμβριων υδάτων και λημμάτων και τοποθετήθηκαν σχάρες απορροής, οι οποίες όμως λόγω αριθμού, μεγέθους και επιλογής της θέσης τοποθέτησής τους, κρίνονται ανεπαρκείς να τραβήξουν τα νερά της βροχής, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει ο δρόμος μετά από κάθε δυνατή βροχή.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Κατά καιρούς έχει ζητηθεί από τους προέδρους του χωριού η παραχώρηση τμήματος του κλειστού στρατοπέδου ΜΟΣΧΟΝΑ για την κατασκευή παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Το χωριό έχει μόνιμο ιατρό που υπηρετεί ταυτόχρονα και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης στο υπάρχον πρόγραμμα του ιατρείου. Οι κάτοικοι για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους ζήτησαν να αναρτηθεί στο ιατρείο πρόγραμμα λειτουργίας το οποίο και να τηρείται σχολαστικά.

Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δημόσιους δρόμους και στους χώρους στάθμευσης του χωριού, που χρήζουν περισυλλογής από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στο χωριό υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα ετοιμόρροπα σπίτια, που σήμερα αρκετά εξ’ αυτών χρήζουν άμεσης κατεδάφισης λόγω επικινδυνότητας.

Το χωριό δεν διαθέτει σήμερα αδειοδοτημένη παιδική χαρά. Ενώ παλαιότερα στο χωριό υπήρχαν τρεις παιδικές χαρές, σήμερα έχει παραμείνει σε λειτουργία μόνο μία, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν αίτημα κατασκευής κερκίδων στο υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου που διαθέτουν.

Στο χωριό δημιουργήθηκε προς τετραετίας περίπου σύγχρονη βιβλιοθήκη, με προσωπική μέριμνα του προηγούμενου προέδρου, η οποία διαθέτει μεγάλο αριθμό βιβλίων και σπουδαίων συγγραμμάτων. Η σωστή λειτουργία της βιβλιοθήκης επιβάλει την τοποθέτηση κατάλληλου προσωπικού για την εξυπηρέτηση των αναγνωστών.

Απαιτείται να υποστηριχθεί οικονομικά η μοναδική δημοτική φιλαρμονική που εδρεύει στο χωριό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σήμερα τείνει να διαλυθεί.

Απαιτείται η οργάνωση και η ορθή κατανομή του εργατικού προσωπικού του Δήμου, διότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα εξασφάλισης εργατών για τον ευπρεπισμό και την καθαριότητα του χωριού.

Χώρα Σάμου:

Φωτογραφία του Λεωνίδα Παπακοσμά

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η κοινότητα υδροδοτείται από πέντε γεωτρήσεις που τροφοδοτούν με νερό τις δεξαμενές ύδατος του χωριού. Η κεντρική δεξαμενή τροφοδοτείται από τη γεώτρηση του Αγίου Παντελεήμονα, στην περιοχή περιβόλια και από την πηγή της Αγίας Παρασκευής. Η αντλία της γεώτρησης του Αγίου Κωνσταντίνου είχε βλάβη από τον Οκτώβριο του 2014, η οποία επισκευάσθηκε πρόσφατα, αλλά η δεξαμενή που τροφοδοτεί η συγκεκριμένη γεώτρηση παραμένει μέχρι σήμερα άδεια. Οι μεταλλικές θύρες των δεξαμενών ύδρευσης δεν ήταν ασφαλισμένες και οι κάτοικοι είχαν ερωτηματικά για την καταλληλότητα του νερού και την χλωρίωσή του. Επίσης, οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώνονται ποτέ για τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εξετάσεων καταλληλότητας του νερού. Από το 2012 ξεκίνησε η αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης του κεντρικού δικτύου, το οποίο και ολοκληρώθηκε το 2014. Ανατολικά της πλατείας ξεκίνησε πριν το 2014 ένα έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης προς την περιοχή του Αγίου Αθανασίου, αλλά το έργο έμεινε ημιτελές, το δίκτυο δεν συνδέθηκε με το κεντρικό αγωγό και το χαντάκι έχει παραμείνει ανοικτό.

Τα λύματα του χωριού καταλήγουν σε εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας η οποία υπολειτουργεί. Η εν λόγω εγκατάσταση υπέστη σοβαρή βλάβη, σχεδόν από την αρχή της λειτουργία της, κατά το έτος 2000, μετά από πλημμύρα που έπληξε την περιοχή. Ο χώρος του βιολογικού στερείται περίφραξης και όλες οι πόρτες όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων του βιολογικού ήταν ανασφάλιστες. Στην περιοχή εγγύς του βιολογικού υπάρχουν κατά τους κατοίκους έντονη δυσοσμία και πολλά κουνούπια, ενώ πέριξ του βιολογικού έχει δημιουργηθεί μία μικρή χωματερή με μπάζα, κλαδιά και άλλα άχρηστα ογκώδη αντικείμενα. Τα λύματα μετά από μία απλή ανάδευση πέφτουν χωρίς να υποστούν επεξεργασία σε παρακείμενο ρέμα. Το δίκτυο λυμάτων στο ανατολικό τμήμα του χωριού, μετά τη γέφυρα προς το Πυθαγόρειο, δεν είναι συνδεδεμένο με τον βιολογικό και τα σπίτια χρησιμοποιούν βόθρους. Επίσης και τα σπίτια στις περιοχές Μαυρόγες και Κοπρεσές χρησιμοποιούν βόθρους, παρότι υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, επειδή αυτό έχει μείνει ημιτελές και δεν καταλήγει πουθενά. Οι κάτοικοι που διαμένουν πίσω από την εκκλησία της Παναγίας, στο δυτικό άκρο του χωριού, διαμαρτύρονται για δυσοσμία εξαιτίας διαρροών που έχει το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται σχεδόν κάθε ημέρα, αλλά οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Το χωριό είναι μεγάλο και απαιτείται συχνά η διάθεση εργατών για την καθαριότητα και τα ασπρίσματα των δρόμων. Κατά τους κατοίκους υπάρχει πλημμελής καθαριότητα, κυρίως στους εσωτερικούς δρόμους και τις γειτονιές του χωριού, στις οποίες παρατηρείται και σχετική καθυστέρηση περισυλλογής των απορριμμάτων από τους κάδους. Σε κεντρικό σημείο του χωριού και συγκεκριμένα στο χώρο του πάρκινγκ κοντά στο νεκροταφείο έχει δημιουργηθεί μικρή χωματερή από ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά, παρόμοια με αυτή που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του βιολογικού.
Επίσης, στον τουριστικό οικισμό Ποτοκακίου αναφέρθηκε ότι οι κάδοι απορριμμάτων δεν επαρκούν και απαιτείται πιο επιμελής καθαριότητα του οικισμού.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Η συντήρηση του φωτισμού και η αντικατάσταση λαμπτήρων γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το χωριό διαθέτει μεγάλο αγροτικό οδικό δίκτυο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι σχετικά καλής βατότητας. Ωστόσο υπάρχουν δρόμοι που χρήζουν ιδιαίτερης συντήρησης καθόσον είναι πολυσύχναστοι ή χρησιμοποιούνται για πυρόσβεση, όπως είναι ο δρόμος από το γήπεδο του χωριού προς τον Άγιο Παντελεήμονα και ο πολυσύχναστος αγροτικός δρόμος που συνδέει τη Χώρα με τους Μύλους. Επίσης, συντήρηση χρειάζεται και ο δρόμος από τον Άγιο Παντελεήμονα προς την πηγή Μπουργάνα και από εκεί προς τις δυτικές παρυφές του χωριού. Τσιμεντόστρωση απαιτείται να γίνει σε αρκετά πολυσύχναστα δρομολόγια, όπως αυτό πίσω από την καινούργια πλατεία που κατευθύνεται προς τα ανατολικά παράλληλα με το κεντρικό ρέμα του χωριού, διότι εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους.

Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για την ανάγκη  συντήρησης και επίστρωσης με υλικό οδοποιίας του παραλιακού δρόμου στο Ποτοκάκι, μετά τη στρατιωτική γέφυρα, που κατευθύνεται παράλληλα του υπάρχοντος ποδηλατοδρόμου, προς την ανατολική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίον. Επίσης, χρήζει άμεση επισκευή και επιμελημένη συντήρηση και η γέφυρα του Ποτοκακίου, καθότι έχει υποστεί διάβρωσή και επικίνδυνες φθορές.

Το χωριό συνδέεται οδικά με το Πυθαγόρειο και τους Μυτιληνιούς με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα συγκοινωνίας, λόγω του ότι το χωριό είναι σε κεντρικό σημείο και ευνοείται από τα υπάρχοντα δρομολόγια. Ωστόσο οι κάτοικοι ζήτησαν να πυκνώσουν τα δρομολόγια από τη Χώρα προς το Πυθαγόρειο, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η συντήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής βρύσης των παλαιών πλυσταριών που βρίσκονται κάτω από την εσωτερική πλατεία του χωριού. Επίσης, συντήρηση χρειάζεται και ο χώρος της μικρής αυτής παραδοσιακής πλατείας και ιδιαιτέρως να αντικατασταθεί το μικρό μεταλλικό κιγκλίδωμα που υπάρχει στην αυλή του παραδοσιακού καφενείου. Συντήρηση και ανάδειξη χρήζουν και τα παλαιά πλυσταριά που βρίσκονται στη θέση Μισακή, καθώς και το παλαιό κεντρικό πετρόκτιστο γεφύρι του χωριού με τον παλαιό νερόμυλο.

Στην είσοδο του χωριού, λίγο μετά τη βορειοδυτική γέφυρα από την κατεύθυνση των Μυτιληνιών, έχουν δημιουργηθεί ρηγματώσεις στον ασφαλτοτάπητα του κεντρικού δρόμου, ο οποίος έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση, προς την πλευρά του ρέματος, με ταυτόχρονη υποχώρηση του πετρόκτιστου τοιχίου αντιστήριξης.

Απαιτείται η επιμελής συντήρηση και αναβάθμιση της υπάρχουσας εγκατάστασης βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων που σήμερα υπολειτουργεί. Πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων καθότι δεν υπάρχει περίφραξη. Επίσης, απαιτείται η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου της ανατολικής πλευράς του χωριού και η σύνδεσή του με το βιολογικό.

Απαιτείται η ολοκλήρωση της αντικατάστασης του παλαιών αγωγών ύδρευσης σε όσα σημεία του δικτύου δεν έχουν αντικατασταθεί.

Απαιτείται η αντικατάσταση του πυροσβεστικού κρουνού που υπάρχει έξω από τα ΣΟΑ της Χώρας, καθότι έχει τοποθετηθεί σε ύψος μεγαλύτερο των 2 μέτρων και είναι ακατάλληλος για χρήση. Επίσης, οι κάτοικοι που ασχολούνται με την πυροπροστασία πρότειναν να εγκατασταθούν 2 κρουνοί πυρόσβεσης στο δυτικό όριο του χωριού, επί του περιμετρικού δρόμου, όπου υπάρχει και η γεώτρηση του Αγίου Κωνσταντίνου.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Στο χωριό με την έγκριση του αντιδημάρχου Πυθαγορείου έχουν δημιουργηθεί δύο χώροι μεταφοράς και αποκομιδής ογκωδών άχρηστων αντικειμένων, που στην πραγματικότητα λειτουργούν ως δύο μικρές προσωρινές χωματερές.  Ο ένας βρίσκεται στον βιολογικό και ο άλλος στο πάρκινγκ του χωριού, πλησίον του νεκροταφείου.

Η παιδική χαρά είναι σε απαράδεκτη κατάσταση με τα παιχνίδια κατεστραμμένα και παντελώς ακατάλληλη και επικίνδυνη προς χρήση. Παρόλα αυτά παραμένει ανοικτή χωρίς κάποια περίφραξη η οποία θα εμπόδιζε την είσοδο των παιδιών. Επίσης, στον προαύλιο χώρο του παιδικού σταθμού ξηλώθηκε το υπάρχον προστατευτικό δάπεδο από καουτσούκ χωρίς να αντικατασταθεί με άλλο.

Πίσω από το μητροπολιτικό μέγαρο υπάρχει μία υπόγεια παλιά στοά με σιδερένια πόρτα, η οποία στερείται κλειδαριάς. Μέσα εκεί βρίσκονται εν λειτουργία ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και μία άδεια δεξαμενή χλωρίωσης. Ο χώρος χρήζει επιμελημένης καθαριότητας και συντήρησης, γιατί στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα καθίσταται επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.
Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης του χωριού.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο έχει νοικιαστεί από το Δήμο, με απόφαση της δημοτικής κοινότητας, το κτίριο του παλαιού σινεμά του χωριού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει αξιοποιηθεί και να δοθεί προς χρήση για το σκοπό που ενοικιάστηκε.

Το χωριό επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα, αλλά μόνο για συνταγογράφηση. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι παρότι υπάρχουν δύο οργανικές θέσεις ιατρού στο χωριό, εντούτοις στερούνται ιατρικής φροντίδας, αφού αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτη γιατρό στο Πυθαγόρειο για να γράψουν εξετάσεις.

Πάνδροσο Σάμου:


ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων, σχετικά με την καταλληλότητα του νερού. Ο πρόεδρος είχε την προφορική διαβεβαίωση από τον αντιδήμαρχο Πυθαγορείου ότι το νερό είναι κατάλληλο, χωρίς ωστόσο να του δοθούν οι αναλυτικές εξετάσεις. Το χωριό υδρεύεται από μία πηγή που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Καρβούνη, το νερό της οποίας τροφοδοτεί την κεντρική δεξαμενή του χωριού χωρητικότητας 100 κυβικών μέτρων. Οι σωληνώσεις του δικτύου σε αρκετά σημεία της διαδρομής έχουν ξεθαφτεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2000 και απαιτείται να γίνει επίχωση. Οι κάτοικοι θεωρούν αυτό το πρόβλημα μείζονος σημασίας και ζήτησαν από το Δήμο να τους διαθέσει προσωπικό και μηχανήματα για να επιχώσουν το δίκτυο ύδρευσης σε όσα σημεία αυτού έχει ξεθαφτεί από τις πλημμύρες και τα εκριζωμένα δένδρα. Στο χωριό δεν υπάρχουν υδρομετρητές και οι καταναλωτές πληρώνουν κατ’ αποκοπή την κατανάλωση νερού. Το δίκτυο άρδευσης είναι ξεχωριστό από το δίκτυο ύδρευσης.

Το χωριό δεν διαθέτει βιολογικό και τα λύματα χύνονται σε παρακείμενο ρέμα ανατολικά του χωριού, το οποίο καταλήγει στον χείμαρρο Ίμβρασο.


ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία με δύο φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ. Όλοι οι κάδοι απορριμμάτων είναι συγκεντρωμένοι στην είσοδο του χωριού. Στο σημείο αυτό προτάθηκε να γίνει μικρό κλειστό σκέπαστρο για να τοποθετηθούν οι κάδοι, προκειμένου να μην είναι σε κοινή θέα. Ο πρόεδρος ζήτησε να διατίθεται στο χωριό εργατικό προσωπικό, για καθαριότητες και λοιπές εργασίες, σύμφωνα με τις ανάγκες του χωριού και όχι μία ή δύο φορές το χρόνο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα σχετικά με τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.


ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαιτείται η συντήρηση των αγροτικών δρόμων του χωριού. Οι κάτοικοι εξέφρασαν παράπονα ότι οι χειριστές των μηχανημάτων που έρχονται να κάνουν συντήρηση των δρόμων αποφεύγουν να καθαρίσουν τους δρόμους σε όλο το πλάτος τους και καθαρίζουν όσο πιάνει το πλάτος του μαχαιριού ή του κάδου του μηχανήματος που χειρίζονται. Απαιτείται να γίνει η διευθέτηση του περιμετρικού δρόμου που διαθέτει το χωριό για λόγους πυροπροστασίας. Επίσης προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στη συντήρηση του δασικού δρόμου που οδηγεί από τους Μαυρατζαίους στο Πάνδροσο. Ο συγκεκριμένος δρόμος που χρησιμοποιείται και για πυρασφάλεια πρέπει να διαπλατυνθεί σε μία κλειστή στροφή του, για την αποφυγή σοβαρού ατυχήματος.

Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι κάτοικοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν έχουν καθόλου συγκοινωνία με οχήματα δημοσίας χρήσεως. Το ζήτημα της συγκοινωνίας απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι κάτοικοι των οποίων ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι κάτοικοι του χωριού κρίνουν ως επιτακτικής σημασίας έργο την επίχωση του αγωγού ύδρευσης σε όσα τμήματα αυτού έχουν   αποκαλυφθεί.

Απαιτείται η διαμόρφωση και η ανάδειξη των παλαιών δημόσιων πλυσταριών και του παλαιού καφενείου που βρίσκεται στον χώρο αυτόν. Στα πλυσταριά έγιναν κάποιες παρεμβάσεις παλαιότερα αλλά έμειναν ημιτελείς με διασκορπισμένα μπάζα και άλλα οικοδομικά υλικά σε μια παλιά δεξαμενή αριστερά των πλυσταριών.

Οι κάτοικοι ζήτησαν να καθαρισθούν τα δύο κεντρικά μονοπάτια του χωριού, ένα που οδηγεί βόρεια στην κορυφή του Καρβούνη στον Άη Λια και ένα ανατολικά που οδηγεί προς την εξωκκλήσι του Άη Νικόλα.

Το σχολείο χρειάζεται συντήρηση, κυρίως σε ότι αφορά τα ξύλινα κουφώματα και τα πατώματα αυτού.

Πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης στην οικία που έχει παραχωρηθεί στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού «Άγιος Δημήτριος». Το κάτω τμήμα της οικίας έχει παραμείνει ημιτελές.

Το εκκλησάκι του Αη Λιά στην κορυφή του Καρβούνη υπέστη πρόσφατα ζημιές από πτώση κεραυνού. Στο εκκλησάκι θεωρείται επιβεβλημένη η τοποθέτηση αλεξικέραυνου.

Πρέπει να τοποθετηθούν σε κεντρικό σημείο του χωριού ταχυδρομικές θυρίδες για την εξυπηρέτηση τόσο του ταχυδρόμου, όσο και κατοίκων.

Απαιτείται να συντηρηθούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί του χωριού, δύο κρουνοί μέσα στο χωριό είναι εκτός λειτουργίας.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό επισκέπτεται ο γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Οι κάτοικοι πρότειναν την ίδρυση πολυδύναμου ιατρείου με παρουσία ασθενοφόρου στην κοινότητα του Πύργου, που είναι κεφαλοχώρι, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των 6 μικρών ορεινών χωριών που βρίσκονται περιμετρικά του Πύργου. Οι ηλικιωμένοι κυρίως κάτοικοι που είναι υποχρεωμένοι να κατέβουν στην πρωτεύουσα, για λόγους υγειονομικής περίθαλψης, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης μεταφορικού μέσου.

Οι κάτοικοι επίσης πρότειναν την εγκατάσταση στην κοινότητα του Πύργου γραφείου κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και μηχανήματος τραπεζικών συναλλαγών (ΑΤΜ), για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των χωριών της γύρω περιοχής.

Δεν γίνονται συσκέψεις προέδρων κοινοτήτων για ενημέρωση, παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών εκ μέρους της δημοτικής αρχής.