Στη Σάμο, για να συντονίσει την αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό από την υπηρεσία ασύλου και πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, βρίσκεται η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, δήλωσε ότι "για εμάς προέχει η ασφάλεια των πολιτών και κύριο μέλημά μας είναι το νησί σας, που είναι τουριστικό, να μετατραπεί ξανά σε πόλο έλξης τουριστών".
Σύμφωνα με την κ. Τσιριγώτη, "στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, προ δεκαημέρου αποφασίστηκε και με τη συμμετοχή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, να γίνει επιχείρηση, στη βάση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν απορριπτικό ασύλου, που σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία".
Η Σάμος όσο και η Χίος, κατά την κ. Τσιριγώτη, "έχουν μια ιδιαιτερότητα και μια δυσκολία. Δεν υπάρχουν χώροι προσωρινής κράτησης, όπως διαθέτουν η Κως και η Μυτιλήνη, κι αυτό δυσκολεύει τη δουλειά τη δική μας, όσον αφορά την ανεύρεση και την προσωρινή κράτηση των μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής".
Όπως είπε η κ. Τσιριγώτη στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, "οργανώθηκε επιχείρηση με προσεκτικό σχεδιασμό. Χρησιμοποιήθηκαν 140 αστυνομικοί, τρεις διμοιρίες υποστήριξης, δύο ομάδες ΟΠΚΕ και στατικές δυνάμεις, παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Ελέγχθηκαν όλα τα άτομα που διαμένουν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, περίπου 900, με αποτέλεσμα να γίνουν 138 προσαγωγές προκειμένου να ελεγχθούν τα έγγραφα που έχουν μαζί τους. Έγιναν 23 συλλήψεις, καθώς για ορισμένους από αυτούς είχε απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, αλλά και γιατί για κάποιους άλλους μεταξύ των 23 συλληφθέντων εκκρεμούσαν σε βάρος τους άλλες κατηγορίες".
Η κ. Τσιριγώτη ανέφερε ότι, βάσει της συμφωνίας, η διαδικασία που ακολουθείται είναι οι συλληφθέντες να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη, στο ΠΡΟΚΕΚΑ που λειτουργεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπαπροώθησής τους με τη συμμετοχή της Frontex.
"Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χώρων προσωρινής κράτησης, οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αν και εμείς θα θέλαμε να γίνονται ακόμη και σε καθημερινή βάση. Το προναχωρησιακό κέντρο στην Μυτιλήνη δεν μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες και από τα γύρω νησιά. Ωστόσο κάναμε αυτή την επιχείρηση για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες στη γειτονική χώρα ότι και στη Σάμο, όταν έρθετε, πάλι θα συλληφθείτε, πάλι θα γυρίσετε πίσω. Είναι μια τακτική που εφαρμόσαμε και στην Κω. Το τελευταίο δίμηνο έχουν επιστραφεί περίπου 150 μετανάστες κι έχουν αυξηθεί οι εθελούσιες επιστροφές, που έφθασαν σε περίπου 200 άτομα" σημείωσε η κ. Τσιριγώτη.
"Τα κρατητήρια δεν είναι για μακρόχρονη κράτηση μεταναστών. Το ΠΡΟΚΕΚΑ θα απαλλάξει από αυτό το βάρος την Αστυνομική Διεύθυνση, γιατί θα δημιουργηθεί βάσει προδιαγραφών και με τα εχέγγυα ασφαλείας εκείνα που δίνουν στην Αστυνομία τη δυνατότητα να κρατούνται οι μετανάστες για κάποιο χρονικό διάστημα στη Σάμο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής τους στην Τουρκία" είπε η κ. Τσιριγώτη.
Εάν γίνει το ΠΡΟΚΕΚΑ, σαφώς η Αστυνομική Διεύθυνση θα ενισχυθεί, υποστήριξε, εξηγώντας ότι το ΠΡΟΚΕΚΑ χρειάζεται περισσότερους αστυνομικούς από αυτούς που υπάρχουν στο Κέντρο Φιλοξενίας.
Φέτος οι δυνάμεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε, αφού υπάρχουν τρεις διμοιρίες υποστήριξης και δύο μονάδες ΟΠΚΕ, καθώς και μεγαλύτερη ενισχυτική δύναμη από την υπόλοιπη Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ