Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Οκτ 2017

Καταδυτικά πάρκα προσεχώς στη Σάμο

 
Στο διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 εντάχθηκε η δημιουργία καταδυτικών πάρκων στη Σάμο. Η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος ενέκρινε το έργο «Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου-Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού».
 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης του έργου, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στην Κοινή Γραμματεία Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας "Ελλάδα-Κύπρος", στη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από κάθε φορέα του εταιρικού σχήματος. Ο δήμος Σάμου εκπροσωπήθηκε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής.
 
Στο εταιρικό σχήμα, εκτός του δήμου Σάμου, μετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Νοτίου Αιγαίου", το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος-Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου-Ωκεανογραφικό Κέντρο, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού ΛΤΔ, καθώς και το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων-Τμήμα Αρχαιοτήτων.
 
Όπως σημειώνει η τοπική δημοτική Αρχή, "ο δήμος Σάμου, στη γενικότερη στρατηγική του για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στρέφεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για τη στόχευση νέων επισκεπτών υψηλού επιπέδου.
 
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΠΤΑ (85%) και από εθνικούς πόρους (15%) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.273.684,83 ευρώ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 25.000.000 πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο, 4.000.000 είναι Ευρωπαίοι, ενώ τα 3.000.000 από αυτούς επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για τις καταδύσεις τους. Τα έσοδα από τις καταδυτικές δραστηριότητες των ευρωπαίων αυτοδυτών αγγίζουν τα 2 δις ευρώ το χρόνο.
 
Θα μπορούσαν ωστόσο να είναι πολύ περισσότερα όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν είχαν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και υποβρύχια μουσεία.
 
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.
 
Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου μια δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές σε πλήρη ισορροπία με την προστασία και ανάδειξη τόσο του περιβαλλοντικού, όσο και του πολιτισμικού αποθέματος μιας περιοχής".