Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Οκτ 2017

Μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου


Αίτημα ακύρωσης της απόφασης που καθορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 απαγορεύεται να μετακινηθούν εκτός των νησιών ή να μεταβούν στην ενδοχώρα κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Η απαγόρευση, μάλιστα, επιβάλλεται ακόμα και αν η αίτηση ασύλου τους εξετάζεται από τμήμα ασύλου σε άλλη περιφέρεια εκτός των νησιών. Η αίτηση ακύρωσης αναμένεται να εκδικαστεί στις 5 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που γίνει δεκτή από το ανώτατο δικαστήριο, μεγάλος αριθμός ατόμων από τα νησιά θα πρέπει να μεταφερθεί στην ενδοχώρα.

Την ίδια αίτηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας συνυπέγραψαν επίσης οι δικηγορικοί σύλλογοι Ρόδου, Κω, Χίου και Λέσβου.

Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου προτίθεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει μήνυση κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και άλλων τυχόν αξιόποινων πράξεων που θα προκύψουν από την έρευνα.

"Απελπισμένοι άνθρωποι"

"Εχει αφεθεί ο κόσμος στην τύχη του, τόσο οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές όσο και οι κάτοικοι του νησιού. Στην πόλη της Σάμου μένουν 10.000 άνθρωποι και στο hotspot φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες 3.000", τονίζει στην "Καθημερινή" ο κ. Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου. 

"Υπάρχουν πολλές αποφάσεις απέλασης που δεν εκτελούνται, με αποτέλεσμα απελπισμένοι άνθρωποι να τριγυρνούν στο νησί", προσθέτει. 

Οσον αφορά τον περιορισμό στην κυκλοφορία (μετάβαση σε άλλη περιφέρεια), ο οποίος έχει επιβληθεί στους αιτούντες άσυλο με απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου Χίου, ο κ. Κολλάρος τονίζει ότι δεν έχει ισχύ καθότι κανονιστικές αποφάσεις τέτοιου τύπου μπορεί να εκδίδονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό.

Εν τω μεταξύ μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στη Σάμο λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι. 

Πάνω από 3.000 «φιλοξενούνται» στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου, το που είχε σχεδιαστεί για 650 άτομα.

Πηγή: "Καθημερινή"