Το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σάμου, το οποίο καταρτίστηκε από την εκτελεστική επιτροπή, έλαβε θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή διαβούλευσης και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο που διεξήχθη την Τρίτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει με σειρά προτεραιότητας τα έργα, τις υπηρεσίες και τις προμήθειες που είναι απαραίτητο να εκτελεστούν.
Οι πιστώσεις για τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος προέρχονται από τους Κ.Α.Π επενδυτικών δαπανών του Δήμου Σάμου (πρώην ΣΑΤΑ), καθώς και από όλες τις χρηματοδοτήσεις που ο δήμος έχει εξασφαλίσει μέσω υποβολών ώριμων τεχνικών φακέλων υψηλής αναπτυξιακής σκοπιμότητας.
Το 2018 από τη ΣΑΤΑ ο Δήμος Σάμου θα λάβει και θα διαχειριστεί το χαρακτηριστικά μειωμένο ποσό των 775.000 ευρώ έναντι του ποσού της τάξεως των 5.000.000 ευρώ που λάμβαναν οι τέσσερις πρώην δήμοι του νησιού προ της έναρξης λειτουργίας του Καλλικράτη.
Ο Δήμος Σάμου στο ασφυκτικό αυτό οικονομικό πλαίσιο και βάση των ελάχιστων πιστώσεων που έχει να διαχειριστεί προγραμματίζει αξιολογημένα και ιεραρχημένα έργα, δράσεις και προμήθειες τα οποία προτάσσουν:
1) Τη δημόσια υγεία ( με έργα και συντηρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, συντήρηση βιολογικών καθαρισμών, αντλιοστασίων κλπ. )
2) Την καθαριότητα
3) Την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση (δημιουργία πράσινων σημείων)
4) Έργα που δρουν υποστηρικτικά στην ωρίμανση δράσεων και άλλων παρεμβάσεων για την ένταξη τους σε μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα (εκπόνηση μελετών)
Τα έργα που συμπεριλήφθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2018 είναι έργα που βρίσκονται σε αρμονική πορεία με τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για την εκπόνηση τοπικού χωρικού σχεδίου Σάμου. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι πρόκειται για οριζόντια έργα που καλύπτουν και απαντούν στις ανάγκες και των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Σάμου.
Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και έργα που ο Δήμος Σάμου έχει ήδη εντάξει στην προγραμματική περίοδο, στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Βόρειο Αιγαίο", στο διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG – VA, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο Πράσινο Ταμείο καθώς και σε άλλα προγράμματα.
Να σημειωθεί ότι προτάθηκαν και έργα τα οποία δεν ανήκουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Δήμου αλλά είναι έργα που θα περιληφθούν σε έγγραφο του Δήμου το οποίο θα απευθύνεται στην αρμόδια αρχή για τον συντονισμό, την εξασφάλιση κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων αυτών, δηλαδή την Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Σάμου θα είναι αρωγός όπου αυτό ζητηθεί ή χρειαστεί.
Επιπλέον, εγκρίθηκε η υποβολή έργων Αγροτικής Οδοποιίας που αποτέλεσε διεκδίκηση των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας συνολικά, με σκοπό την στήριξή των νησιωτικών περιοχών, τα οποία αναβαθμίζουν την πρόσβαση στις αγροτικές περιοχές.
Τα έργα αυτά που περιλαμβάνονταν σαν συνέχεια του Τεχνικού Προγράμματος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι:
1. "Αγροτική Οδοποιία Τ.Κ. Υδρούσσας" της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβασίων προϋπολογισμού 129.748,06 ευρώ
2. "Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Κοντακαιίκων – Τμήμα από Αγία Άννα μέχρι την Επαρχιακή Οδό Καρλοβάσου – Υδρούσσας" της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβασίων, προϋπολογισμού 175.832,15 ευρώ
3. "Αγροτική Οδοποιία Τ.Κ. Κονταιίκων" της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβασίων, προϋπολογισμού 163.224,06 ευρώ και η" Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Πυθαγορείου τμήμα Χώρα – Μύλοι", προϋπολογισμού 291.443,53 ευρώ.
Ακόμη, ενόψει της αναμονής έκδοσης πρόσκλησης για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Leader, ο Δήμος Σάμου βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού και ωρίμανσης πράξεων με αναφορά στο σύνολο των γεωγραφικών και διοικητικών του ορίων.
Τέλος, τα εγκεκριμένα κονδύλια για τα κοινωνικά επιδόματα, ύψους άνω των 2.000.000,00 ευρώ, χορηγούνται ήδη από το Δήμο Σάμου, στους δικαιούχους.