Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Δεκ 2017

Τα είπαν με τον Τσακαλώτο για τον ΦΠΑ οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ανατολικού Αιγαίου

Φωτογραφία αρχείου: era-aegean.gr
 
Με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συναντήθηκαν την Τετάρτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ νησιών ανατολικού Αιγαίου, με αντικείμενο συζήτησης τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ. Στο μεταξύ, ερώτηση για την επικείμενη αύξηση του φόρου υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
 
Πιο αναλυτικά, οι τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές, Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, Λέσβου Γιώργος Πάλλης, Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός, αναγνώρισαν ότι "η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των δανειστών και μνημονιακή υποχρέωση, υπογράμμισαν την κεφαλαιώδη σημασία που έχει για τους νησιώτες η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, τόσο για τη βιωσιμότητα της οικονομικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας, όσο και ως αποτέλεσμα πετυχημένων κοινωνικών διεκδικήσεων".
 
Παράλληλα, εξέθεσαν στον υπουργό τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα νησιά όπου το καθεστώς αυτό διατηρείται ακόμα και του μετέφεραν την ομόθυμη απαίτηση των τοπικών κοινωνιών για την παράτασή του.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός τούς ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχει κάνει ως τώρα ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός για το θέμα του ΦΠΑ. Επίσης, τους διαβεβαίωσε για τη στήριξη του αιτήματος που του μετέφεραν, αλλά επισήμανε και την αναγκαιότητα παράλληλων πολιτικών για τη στήριξη των νησιωτών και σε άλλους τομείς εκτός της φορολογικής πολιτικής.
 
Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
 
Την ίδια ώρα, την "απαράδεκτη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
 
Στην ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
 
"Στο πλαίσιο του μνημονίου που συνδιαμόρφωσαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τίθεται σε εφαρμογή η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Έβρου και Δωδεκανήσου (πλην Καρπάθου και Ρόδου). Η κατάργηση του μέτρου αυτού, που κατακτήθηκε μετά από εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, θα φέρει σημαντικές και δυσβάστακτες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα, αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης.
 
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και άνεργοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο αυτό μέτρο, που θα επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων στα νησιά, που ήδη πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική (μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.α.) και τη φορολεηλασία που εξαπολύουν κυβέρνηση και ΕΕ, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πρόσθετα βάρη της ζωής στις νησιωτικές περιοχές (μεταφορικά κόστη, συγκοινωνίες, τραγικές ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομεία, χρόνια προβλήματα στα σχολεία).

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα:

- όχι μόνο να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά των περιοχών που προαναφέρθηκαν, αλλά και να επεκταθεί σε όλα τα νησιά;

- για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για όλη την Ελλάδα;" καταλήγει η ερώτηση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου.