Φωτογραφία από επίσκεψη του βουλευτή Σάμου, Δ. Σεβαστάκη, με αντιπροσωπεία του Ε.Μ.Π σε ένα από τα "Ταμπάκικα" που χαρακτηρίστηκαν ως κτήρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
|
Την πλήρη χρηματοδότηση της μελέτης και ακολούθως την ανακατασκευή του Κτηρίου 04 στην περιοχή Ταμπάκικα (παλιά βυρσοδεψεία) στο Καρλόβασι της Σάμου, με ποσό 4.108.093 ευρώ, ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εγκρίνοντας τη σχετική πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγο καιρό τα "Ταμπάκικα" χαρακτηρίζονται επίσημα ως κτήρια Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ιδιοκτησίας του τοπικού Πανεπιστημίου.
Πιο αναλυτικά, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, "η πρώτη εκτίμηση των τεχνικών υπηρεσιών μας για τους χρόνους ολοκλήρωσης, στο πλαίσιο της πολύπλοκης υφιστάμενης νομοθεσίας, είναι ότι για τη μελέτη απαιτούνται περί τους 20 μήνες και - ακολούθως - για την ανακατασκευή περί τους 22 μήνες. Μετά τις διαγωνιστικές διαδικασίες, εκτιμάται ότι από τους αναδόχους για τη μελέτη και μετά την ανακατασκευή θα απαιτηθεί ποσό περί του 50% του εγκεκριμένου ύψους.
Από την παρούσα θέση, επιθυμώ να ευχαριστήσω το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη δυνατότητα που μας έδωσε να συμμετάσχουμε στη σχετική Πρόσκληση ως δικαιούχοι φορείς, αλλά και για την ορθή αξιολογική κρίση της άρτιας και ώριμης πρότασης που ετοίμασαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας.
Επιπλέον, ευχαριστούμε όλες και όλες τους ανθρώπους μας στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Σάμου, τον Κοσμήτορα Καθ. Σ. Πρασίδη και τους Προέδρους των Τμημάτων μας στο Καρλόβασι Καθ. Χ. Σκιάνη και Καθ. Β. Μεταφτσή, πάντοτε με εξαιρετική συνεργασία μεταξύ τους και κοινό βηματισμό προς την επιτυχία, ως εξάλλου αναμενόταν, τα ολιγάριθμα στελέχη της Κεντρικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στη Μυτιλήνη και του Περιφερειακού Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών Σάμου, αλλά και φίλες και φίλους της Σάμου που προσπάθησαν για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος για το Πανεπιστήμιο, καθένας και καθεμία στο μέτρο των δυνατοτήτων του και στο πεδίο τυχόν αρμοδιοτήτων του.
Σε όλες και όλους αυτούς, επιτρέψτε μου να συμπεριλάβω:
Σε όλες και όλους αυτούς, επιτρέψτε μου να συμπεριλάβω:
· Τόσο την αναπληρώτρια Πρύτανη, καθηγήτρια στη Χίο, Αμαλία Πολυδωροπούλου για την αποτελεσματική προσπάθειά της ώστε να περιληφθεί και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως δικαιούχος χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα αυτό, με ωφελούμενες και ωφελούμενους στη Σάμο και τη Ρόδο.
· Όσο και την τότε αναπληρώτρια Πρύτανη, καθηγήτρια στη Μυτιλήνη, Αλεξάνδρα Μπούνια, για τη συστηματική, επίμονη και αποτελεσματική μέριμνά της για οριστική άρση της «πέτρινης περιόδου» κατά την οποία τα Ταμπάκικα Σάμου, για τις ιδρυματικά εσωτερικές προτεραιότητες και ολοκληρωμένου χαρακτήρα ενέργειες, ήταν κάτι ανάμεσα σε «ξεχασμένη φράση» και «τοπικό ανέκδοτο».
Στο γενικότερο πλαίσιο, θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω - ειδικά και ξεχωριστά - τον βουλευτή Σάμου καθ. ΕΜΠ κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για τη διαρκή προσπάθεια και τη σημαντική συνεισφορά του, από την αρχή των επιτόπιων επισκέψεων και των αναλυτικών συζητήσεών μας μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης, για τις θετικές παρεμβάσεις του, τον κατάλληλο χρόνο και με οραματικά ακαδημαϊκά αναπτυξιακή επιχειρηματολογία".
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με τον Πρύτανη, "το έτος 2004 το Πανεπιστήμιό μας απέκτησε, με απαλλοτρίωση, στα Ταμπάκικα Καρλοβάσου Σάμου περί τις 34 ιδιοκτησίες συνολικού εμβαδού 24.876,12 τ.μ., με στόχο να χρησιμοποιηθούν τα κτήρια, μετά από απαιτούμενες σημαντικές παρεμβάσεις, για στέγαση χώρων εκπαίδευσης, έρευνας και διοίκησης των Τμημάτων μας στο νησί. Το συγκρότημα αποτελείται από 29 βιομηχανικά κτήρια διαφόρων μεγεθών και 10 κτήρια άλλων χρήσεων, ισόγεια η διώροφα, τα οποία έχουν φέροντα οργανισμό από λιθοδομή και καλύπτονται με κεραμοσκεπή. Το κόστος της απαλλοτρίωσης ήταν ιδιαίτερα υψηλό και έφτασε τα 5.353.194 ευρώ.
Το Κτήριο 04 στα Ταμπάκικα Σάμου, επί της οδού Πυθαγόρα (η κεντρική οδός, κάθετη στον παραλιακό δρόμο), είναι κτήριο παλαιού βυρσοδεψείου, μεγάλου ύψους, ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων και εμβαδού 1.612,97 τ.μ., με νεοκλασικές αναφορές στις όψεις του. Οι άνετοι εσωτερικοί χώροι με δυνατότητα συνένωσης ή παταριού, τα πολλά ανοίγματα περιμετρικά και η επιμέλεια των όψεων είναι μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κτηρίου.
Πριν από λίγους μήνες, ανταποκρινόμενοι σε σχετική Πρόσκληση, υποβάλαμε ιδρυματική πρόταση προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Α. Χαρίτσης), στο πλαίσιο του «Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου» που είχε συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ για όλους τους φορείς και όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Αντίστοιχου ύψους όμοιο πρόγραμμα είχε προκηρυχθεί και για το Νότιο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι οι πόροι αυτοί είναι εθνικοί και προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν από Δήμους, δημόσιους φορείς, επιμελητήρια και λοιπούς δικαιούχους φορείς του Βορείου Αιγαίου, φέρεται να ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, άρα η διαδικασία αξιολόγησης ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική.
Στη μοναδική πρόταση που υποβάλαμε για το Βόρειο Αιγαίο, ζητήσαμε τη χρηματοδότηση για μελέτη και ακολούθως για ανακατασκευή του Κτηρίου 04 στα Ταμπάκικα Σάμου, για διαμόρφωση αμφιθεάτρου-χώρου εκδηλώσεων, χωρητικότητας 250 και πλέον θέσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης ανήλθε σε 4.100.000 ευρώ".
Έπεται και συνέχεια...
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προετοιμάζει Τεύχος Προκήρυξης για εκπόνηση μελέτης για δύο ακόμη κτήρια στα Ταμπάκικα Σάμου, το Κτήριο 03 και το Κτήριο 16, αμφότερα γειτονικά στο Κτήριο 04 και δίπλα στο παρακείμενο Μουσείο Βυρσοδεψίας, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
· Κτήριο 03 (διώροφο κτήριο, επιφάνειας κάλυψης 1.732,43 τ.μ. και δόμησης 2.841,94 τ.μ.).
· Κτήριο 16 (μονώροφο κτήριο, εμβαδού 511,32 τ.μ.).
"Η προσπάθειά μας θα είναι να προχωρήσουμε γρήγορα, με ενιαίο Τεύχος Προκήρυξης για τη μελέτη και των τριών κτηρίων, έστω και αν αυτές περιγραφούν διακριτά επειδή θα καλυφθούν από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές. Ουσιαστικά, με τεχνικούς όρους:
- Η μελέτη του Κτηρίου 04 στο πλαίσιο Συλλογικής Απόφασης Έργου, με δαπάνες του υπουργείου Ανάπτυξης,
· Κτήριο 03 (διώροφο κτήριο, επιφάνειας κάλυψης 1.732,43 τ.μ. και δόμησης 2.841,94 τ.μ.).
· Κτήριο 16 (μονώροφο κτήριο, εμβαδού 511,32 τ.μ.).
"Η προσπάθειά μας θα είναι να προχωρήσουμε γρήγορα, με ενιαίο Τεύχος Προκήρυξης για τη μελέτη και των τριών κτηρίων, έστω και αν αυτές περιγραφούν διακριτά επειδή θα καλυφθούν από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές. Ουσιαστικά, με τεχνικούς όρους:
- Η μελέτη του Κτηρίου 04 στο πλαίσιο Συλλογικής Απόφασης Έργου, με δαπάνες του υπουργείου Ανάπτυξης,
- Η μελέτη των Κτηρίων 03 και 16 στο πλαίσιο Συλλογικής Απόφασης Μελετών, με δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Επιπλέον, με σημαντικούς πόρους προερχόμενους αποκλειστικά από έσοδα του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, που το ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, προχωρούμε τις επόμενες μέρες σε σημαντική Προγραμματική Συμφωνία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με αντικείμενο: «Υποστήριξη της Πανεπιστημιακής Μονάδας Σάμου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για υλοποίηση δράσεων που αποσκοπούν στη συντήρηση και αποκατάσταση Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων, στα Ταμπάκικα Καρλοβάσου Σάμου», με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου. Βασικός προσανατολισμός της Προγραμματικής Συμφωνίας θα είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου γενικής διάταξης ολόκληρης της υπόλοιπης περιοχής (master plan) για τα Ταμπάκικα Καρλοβάσου Σάμου.
Συμπερασματικά θεωρώ ότι, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας ολοκληρωμένης ιδρυματικής προσπάθειας και συντονισμένης ενεργοποίησης των Κεντρικών Τεχνικών Υπηρεσιών, πετύχαμε επιτέλους αυτό που άξιζε στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Σάμου, δηλαδή ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αξιοποίησης των σημαντικών πόρων που καταβλήθηκαν για τις απαλλοτριώσεις, αλλά κυρίως για υπεύθυνη ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες μιας δυναμικής ακαδημαϊκής κοινότητας τριών Τμημάτων στο Καρλόβασι Σάμου, με ώριμο παρόν και σημαντική ακαδημαϊκή προοπτική" καταλήγει ο καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.