Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Απρ 2018

Τι είπαν Αγγελόπουλος & Καλογήρου στη Βουλή στη συζήτηση του ν/σ για το άσυλο

 
Στη δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την τροποποίηση των διαδικασιών ασύλου, μίλησαν την Παρασκευή ο δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, και η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χ. Καλογήρου.
 
Πιο αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι "η απόφαση του ΣτΕ, ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία στα έξι νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, έχει ως συνέπεια τον άνισο επιμερισμό των προσώπων αυτών στην ελληνική Επικράτεια, την υπερσυγκέντρωσή τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες, οι οποίες, εν μέσω και της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, επιβαρύνονται σημαντικά και υποβαθμίζονται σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
 
Επίσης, υφίσταται πλέον σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς".

Ο δήμαρχος Σάμου, εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου, επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι "η σημερινή κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ένα καζάνι που βράζει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αινιγματικούς και αδικαιολόγητους χειρισμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης".
 
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Αγγελόπουλο, "το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τη διαμονή και την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων ασύλου, αναφέρει στην παράγραφο 1 ότι: «οι αιτούντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο έδαφος του κράτους μέλους υποδοχής ή στην περιοχή την οποία τους ορίζει αυτό το κράτος μέλος. Η οριζόμενη περιοχή δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και αφήνει αρκετά περιθώρια για την εξασφάλιση της προσβασης σε όλα τα πλεονεκτήματα στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας». Κατά αντιστοιχία, η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του νέου Νομοσχεδίου θεωρούμε ότι παραφράζει την παράγραφο της οδηγίας. Οι εκφράσεις «περιορισμός της ελευθερίας κυκλοφορίας», αντί του «οριζόμενη περιοχή» και «δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων», αντί του «εξασφάλιση της πρόσβασης σε όλα τα πλεονεκτήματα», επιτείνει τη συμφόρηση των νησιών μας".
 
"Θα θέλαμε απλά να τονίσουμε ότι ο περιορισμός στην ελευθερία κυκλοφορίας από μόνος τους δεν επιφέρει καμία βελτίωση στην επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας, η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και προβληματική, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται όχι μόνο οι ελληνικές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών υποδοχής των αιτούντων.
 
Η αποσυμφόρηση πρέπει να γίνει άμεσα από όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου (ασυνόδευτα παιδιά, ευάλωτες οικογένειες, άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ασύλου)" σημείωσε, κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος απάντησε και στις ερωτήσεις βουλευτών και φορέων.
 
Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, κατέθεσε στην Επιτροπή το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο κινείται στους εξής 5 άξονες:
 
- Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται στη συνολική δυναμικότητα των τριών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
 
- Η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.
 
- Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
 
- Η ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.
 
- Ο έλεγχος και ο συντονισμός της λειτουργίας των ΜΚΟ.
 

Η Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως "ζήτημα δυσεπίλυτο με εικόνα άλυτου", λέγοντας ότι "όσα νομοθετήματα και αν γίνουν, όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αν αναληφθούν, θα μείνουν κενές περιεχομένου αν δεν ενισχυθούν οι Υπηρεσίες Ασύλου, ώστε να εξετάζονται άμεσα οι αιτήσεις".
 
Όπως είπε, επίσης, η κ. Καλογήρου, με την υφιστάμενη στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου, για όσους εισήλθαν σε μία μέρα, για παράδειγμα στο νησί της Λέσβου (127 άτομα), χρειάζεται περίπου μισός μήνας για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό, ενώ χρειάζονται 35 μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που συνολικά εκκρεμούν.
 
"Η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού δεν εξαντλείται σε μία νομοθετική πρωτοβουλία" πρόσθεσε η Περιφερειάρχης και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός μόνιμου μηχανισμού για την αποζημίωση των κατοίκων των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές από πρόσφυγες-μετανάστες.
 
Τέλος, η κ. Καλογήρου επεσήμανε την ανάγκη παραμονής στις Υπηρεσίες Ασύλου όλων των συμβασιούχων των οποίων λήγει η σύμβαση εργασίας.

Αρχική δημοσίευση: My Samos Blog, http://my-samos.blogspot.com