"Όλα ξεκίνησαν από την πατρίδα όταν μετά από ένα ταξίδι στη Σάμο αποφάσισα να ακολουθήσω τα χνάρια του παππού μου" λέει ο σαμιακής καταγωγής οινοπαραγωγός στην Αυστραλία, Μανώλης Σκόρπος. |
Ο ομογενής Σαμιώτης Μανώλης Σκόρπος έκανε τους Έλληνες μετανάστες υπερήφανους όταν το κόκκινο κρασί του 2007 Shiraz, το οποίο παράγει στο μικρό οινοποιείο του με τίτλο "Flinders Run Winery" στη νότια Αυστραλία, αναδείχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα κόκκινα κρασιά του κόσμου!
"Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το κρασί μας κατορθώνει να φιγουράρει ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά του κόσμου και ακόμα πιο περήφανοι που προέρχεται από τον μικρό μας ταπεινό τόπο, την Μπαρούτα" δήλωσε στον "Νέο Κόσμο" ο οινοπαραγωγός Μανώλης Σκόρπος, ο οποίος ήδη εξάγει τα προϊόντα του στην Κίνα, την Σιγκαπούρη, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Ιαπωνία.
Ο 47χρονος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, άρχισε την ενασχόλησή του με τη γη όταν, νεαρός ακόμα, επισκέφθηκε τον παππού του στην Σάμο.
"Προσπαθώ να πηγαίνω στην Ελλάδα και τη Σάμο όσο πιο τακτικά γίνεται και το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις. Μάλιστα, αγαπώ ιδιαίτερα το σαμιώτικο κρασί το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας".
"Όλα στην πατρίδα ξεκίνησαν. Θυμάμαι την ημέρα που ο παππούς μου με πήρε από το χέρι για να μου δείξει περήφανος τους ελαιώνες του. Μόλις βρέθηκα στον αγαπημένο του τόπο, τον λάτρεψα και, δίχως δεύτερη σκέψη, αποφάσισα να ακολουθήσω τα χνάρια του και να ασχοληθώ και εγώ με τους ελαιώνες και τους αμπελώνες" θυμάται ο οινοπαραγωγός, ο οποίος μόλις επέστρεψε στη Νότια Αυστραλία, υπό την καθοδήγηση ενός ακόμα ομογενή πρωτεργάτη οινοποιού στην περιοχή, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την παραγωγή του κόκκινου κρασιού.
"Με στήριξε πολύ ο Χρήστος Αλεξόπουλος, που υπήρξε δάσκαλος και μέντοράς μου και το 1996 μετά και από παρότρυνσή του αποφάσισα να αφοσιωθώ στην παραγωγή κρασιού" λέει ο Μανώλης, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ένας από τους καλύτερους οινοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.
"Το 2003 έγιναν οι πρώτες δοκιμές για να δούμε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της αγοράς σε εμπορικό πλέον επίπεδο. Όταν το 2006 είδαμε ότι όλα τα προϊόντα μας των τελευταίων χρόνων γίνονταν ανάρπαστα με το κόκκινο κρασί μας να λαμβάνει σημαντικές διακρίσεις από ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός από τους καλύτερους κριτές κρασιού στον κόσμο, τον Αμερικανό Robert Parker, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε και εγώ και η σύζυγός μου σε αυτό που, προφανώς, γνωρίζαμε να κάνουμε καλύτερα".
"Θεωρώ ότι το μεράκι και το πάθος που έχουμε για το κρασί, σε συνδυασμό με το σχεδόν μεσογειακό, θερμό, αλλά και ξηρό κλίμα της περιοχής και το εξαιρετικής ποιότητας έδαφος δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις και, σίγουρα, ευνοούν τη συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιού, την οποία έχουμε επιλέξει. Πάνω από όλα, όμως, αν υπάρχει κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι το ότι τέτοιες διακρίσεις είναι σημαντικές για την περιοχή μας, το Southern Flinders Rangers και αποδεικνύουν ότι όπου και αν βρίσκεται κανείς, όταν υπάρχει αγάπη γι’ αυτό που κάνει και θέληση να δουλέψει σκληρά, κατορθώνει να πετύχει τους στόχους του" λέει ο Μανώλης, ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια είναι και πρόεδρος της Eλληνικής Kοινότητας Port Pirie, που λειτουργεί εδώ και 94 χρόνια.
Τον τελευταίο καιρό ο δραστήριος επιχειρηματίας απασχολεί μέσα από ένα κυβερνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι νεαρά άτομα που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθούν με τη βιομηχανία κρασιού και προτίθενται να εξερευνήσουν την οινοπαραγωγή ως επάγγελμα.
Τον τελευταίο καιρό ο δραστήριος επιχειρηματίας απασχολεί μέσα από ένα κυβερνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι νεαρά άτομα που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθούν με τη βιομηχανία κρασιού και προτίθενται να εξερευνήσουν την οινοπαραγωγή ως επάγγελμα.
"Τα παιδιά αυτά που έρχονται να εργαστούν κοντά μας, θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πόση σκληρή δουλειά απαιτείται για να φτιάξει κανείς ένα μπουκάλι κρασί και όσοι από αυτούς αγαπήσουν την παραγωγή και εκφράσουν την επιθυμία να εργαστούν, μπορούν μετά το πέρας της τρίμηνης εκπαίδευσης τους να απασχοληθούν στους αμπελώνες μας εξασφαλίζοντας μόνιμη απασχόληση" λέει ο οινοπαραγωγός, ο οποίος ήδη βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης της μονάδας του, που με την ολοκλήρωση των εργασιών που διεξάγονται, αναμένεται να καταλαμβάνει συνολικά 120 εκτάρια γης.
"Εμείς εδώ είμαστε μια μικρή κοινωνία και στόχος ακόμα και αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος το οποίο αναλάβαμε, είναι να προσφέρουμε και εμείς, με όποιο δυνατό τρόπο μπορούμε, στο κοινωνικό σύνολο, ώστε τα παιδιά μας να μείνουν και να εργαστούν κοντά μας και να προοδεύσουν και εκείνα αλλά και η κοινωνία της Μπαρούτα" λέει ο Μανώλης, ο οποίος ενώ έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Αυστραλία, εξακολουθεί να έχει πάντα μια θέση στην καρδιά του για την Ελλάδα.
"Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει πολύ η πατρίδα και θα την ευγνωμονώ πάντα για όσα μου χάρισε" καταλήγει ο ομογενής.