Ως ένας από τους κυρίαρχους "πρεσβευτές" των ελληνικών γλυκών κρασιών παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο των Masters of Wine το διεθνώς γνωστό "λιαστό" του ΕΟΣ Σάμου και πολυβραβευμένο "Samos Nectar". Η παρουσίαση έγινε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον πρώτο Έλληνα Master of Wine, σ' ένα συμπόσιο το οποίο διοργανώνεται κάθε τετραετία.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις του οινικού κόσμου και φέτος έλαβε χώρα στη Rioja Ισπανίας, από 14 έως και 17 Ιουνίου. Περίπου 450 προσωπικότητες από τον χώρο του κρασιού με υψηλότατη κατάρτιση, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν διεθνούς κύρους Masters of Wine, συμμετείχαν σ' αυτό το συμπόσιο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το "Samos Nectar 2011" έχει λάβει το Μεγάλο Χρυσό βραβείο στον φετινό διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, έναν από τους πιο έγκριτους διαγωνισμούς οίνων που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες.
Τα δείπνα συνοδεύονταν από κρασιά διαφόρων χωρών, ενώ στις 16 Ιουνίου ήταν η "τιμητική" της Ελλάδας. Το ένα εκ των δύο ελληνικών επιδόρπιων οίνων που παρουσιάστηκαν ήταν το "Samos Nectar", γλυκό λιαστό εξαετούς παλαίωσης, εσοδείας 2011.
Ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος του 2016, Άρης Σκλαβενίτης, αναφέρθηκε διεξοδικά στα "γλυκά κρασιά", δίνοντας έμφαση στους οίνους της πατρίδας μας, με την αδιαμφισβήτητη ποιότητα.
Τα κρασιά που παρουσιάστηκαν στο γεύμα των Master of Wine επιλέχθηκαν με πολύ αυστηρά κριτήρια, λόγω της εξαιρετικής σημασίας που έχει αυτή η διεθνής συνάντηση για τα οινικά δεδομένα. Το κάθε οινοποιείο είχε το δικαίωμα να προτείνει μία ή περισσότερες ετικέτες. Για κάθε κατηγορία κρασιού, εφόσον υπήρχαν περισσότερες από μία συμμετοχές, πραγματοποιούνταν τυφλή γευστική δοκιμή από τους δύο Masters of Wine της Ελλάδας.
Οι ετικέτες που προκρίθηκαν ως καλύτερες ήταν και αυτές που είχαν την τιμή να παρουσιαστούν στο διεθνές αυτό οινικό Συμπόσιο, το οποίο και στέφθηκε με επιτυχία.
samiaampelos.gr
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com