“Κύριος ρόλος του Χάρτη είναι να παρέχει στα κράτη-μέλη μια κοινή βάση αξιών στο πεδίο της τοπικής δημοκρατίας, πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί η κάθε εθνική κυβέρνηση προκειμένου να διαρθρώσει ή να βελτιώσει τις σχετικές θεσμικές λειτουργίες της”, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, που υπογράμμισε και την ευρύτατη εμπειρία που διαθέτει στο ζήτημα αυτό το Κογκρέσο των 47 κρατών-μελών.
“Η Ευρώπη είναι ποικιλόμορφη και, αντιστοίχως, η εφαρμογή του Χάρτη παρουσιάζει επίσης διαφορές”, τόνισε. “Η αποστολή του Κογκρέσου δεν είναι να διδάξει, ούτε να καθυπαγορεύσει στις εθνικές αρχές ποιο μοντέλο τοπικής δημοκρατίας θα εφαρμόσουν. Ο σκοπός μας είναι να μοιραστούμε εμπεδωμένη εμπειρία και βάσει αυτής να συστήσουμε στις εθνικές κυβερνήσεις δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές. Είμαι βέβαιος ότι η Λευκορωσία θα βρει το δικό της τρόπο να εγκαθιδρύσει αποτελεσματικότερη τοπική διακυβέρνηση, βασισμένη και στα όσα εμπεριέχει ο Χάρτης Τοπικής Δημοκρατίας του Κογκρέσου”, κατέληξε.
Ο Χάρτης Τοπικής Δημοκρατίας που κατοχυρώνει θεσμικά το ρόλο, τις αρμοδιότητες και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται και στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που τον έχουν προσυπογράψει. Εν τούτοις, πολλές ασυμβατότητες και παρεκκλίσεις από το Χάρτη παρατηρούνται σε αρκετές χώρες -μεταξύ τους και στην Ελλάδα, με το νέο νόμο που ρυθμίζει τα της αυτοδιοίκησης (“ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”).
Η επιτροπή παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξετάζει τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης με βάση τις διατάξεις του Χάρτη και με δεδομένο ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και να δρα με βάση την εκάστοτε πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.
Πρόσφατα, η επιτροπή παρακολούθησης, με επικεφαλής την Πρόεδρο του Κογκρέσου κ. Gudrun Mosler-Törnström επισκέφθηκε το Μινσκ με αντικείμενο να ελέγξει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Λευκορωσίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Κογκρέσο.
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com