Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Δεκ 2018

Τιμητική εκδήλωση στον Πειραιά για τον Σαμιώτη καθηγητή Μ. Βαρβούνη


Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανόλης Γερ. Βαρβούνης, τιμήθηκε το Σάββατο στον Πειραιά για την προσφορά του στην έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού των Δωδεκανήσων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε στην αίθουσα του ιστορικού «Πειραϊκού Συνδέσμου» το «Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου ‘Κλεόβουλος ο Λίνδιος’».

Στην αρχή χαιρέτισαν την εκδήλωση ο πρόεδρος της «Αδελφότητος Σαμίων», Κωνσταντίνος Αγγελής και ο πρόεδρος της «Εταιρείας Νισυριακών Μελετών», Κωνσταντίνος Χαρτοφύλλης. 

Μετά τα εισαγωγικά σχόλια του προέδρου του ιδρύματος, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, και με τον συντονισμό του δημοσιογράφου και γενικού γραμματέα του Ιδρύματος, Κ. Πάσχου.

Για το περί του λαϊκού πολιτισμού των Δωδεκανήσων και της δωδεκανησιακής λαογραφίας έργου του κ. Βαρβούνη, που αριθμεί 113 επιστημονικές δημοσιεύσεις στην ελληνική και σε ξένες γλώσσες, μίλησε ο κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης. 
        
Ακολούθησε η απόδοση των τιμητικού διπλώματος από το «Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου ‘Κλεόβουλος ο Λίνδιος’», για την προσφορά του κ. Βαρβούνη στα γράμματα και την μελέτη του δωδεκανησιακού λαϊκού πολιτισμού, δεδομένου ότι έχει γράψει μελέτες για όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα. 
        
Στη συνέχεια ο δρ. Λαογραφίας και διδάσκων στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γ. Κούζας, παρουσίασε τις βασικές γραμμές του λαογραφικού έργου του κ. Βαρβούνη, όπως αυτές προκύπτουν από τον συλλογικό τόμο «Ο καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης και το έργο του» (Αθήνα 2019, β΄ έκδοση), και ακολούθησε η απονομή του χρυσού μεταλλίου του «Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου», μαζί με το ανάλογο δίπλωμα. 

Πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό ινστιτούτο που έχει ιδρύσει το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μαζί με την «Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία» και τον Δήμο Καρπάθου στην Κάρπαθο. Το χρυσό μετάλλιο την ύψιστη τιμή του Ινστιτούτου, η οποία απονέμεται για πρώτη φορά.
         
Ακολούθησε αντιφώνηση του κ. Βαρβούνη, και στη συνέχεια μικρή δεξίωση με δωδεκανησιακά προϊόντα και σαμιώτικα κρασιά, που προσέφερε η «Αδελφότητα των Σαμίων».


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com