Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Φεβ 2019

Η Σάμος στα ενεργειακά "πράσινα" νησιά της Ευρώπης

Φωτογραφία του Μανώλη Θράβαλου από το αιολικό πάρκο στο Πυθαγόρειο Σάμου

Αρχίζει από σήμερα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και επίσημα η ενεργειακή μετάβαση για τα 26 νησιά που μετέχουν στο πρόγραμμα Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Clean Energy for EU Islands). Η Σάμος είναι ένα από τα τρία ελληνικά νησιά που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Το φιλικό στο περιβάλλον ενεργειακό πρόγραμμα υποστηρίζει η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε πρώτη φάση έξι νησιά, τα Νησιά Aran (Ιρλανδία) Cres-Lošinj (Κροατία), Σίφνος (Ελλάδα), Culatra (Πορτογαλία), Salina (Ιταλία) και La Palma (Ισπανία) θα αναπτύξουν και θα δημοσιεύσουν το Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης (clean energy transition agenda) ως το καλοκαίρι του 2019.

Θα ακολουθήσουν 20 επιπλέον νησιά ως το καλοκαίρι του 2020:

• Σάμος, Ελλάδα - Hvar, Κροατία - New Caledonia, Γαλλία - Pantelleria, Ιταλία - A Illa de Arousa, Ισπανία - Brač, Κροατία - Κρήτη, Ελλάδα - Azores, Πορτογαλία - Gotland, Σουηδία - Korčula, Κροατία - Ibiza, Ισπανία - Öland, Σουηδία - Kökar, Φινλανδία - Cape Clear, Ιρλανδία - Mallorca, Ισπανία - Orkney, Μεγάλη Βρετανία - Marie-Galante, Γαλλία - Favignana, Ιταλία - Menorca, Ισπανία - Scottish Islands, Μεγάλη Βρετανία.

Η επιλογή των 26 νησιών βασίστηκε στη δυναμική τους να υλοποιήσουν μία υψηλής ποιότητας διαδικασία μετάβασης με την υποστήριξη της Γραμματείας. Με στόχο να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση για όσο το δυνατόν περισσότερα Ευρωπαϊκά νησιά κατά τα ερχόμενα έτη, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο να επιλεγούν νησιά από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Ο στόχος της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Clean Energy for EU Islands) είναι να βοηθήσει όσα περισσότερα Ευρωπαϊκά νησιά είναι δυνατόν να προωθήσουν τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασής τους, εμπλέκοντας ολόκληρη την νησιωτική κοινότητα και τους δυνητικούς συμμετέχοντες φορείς.

Με βάση την εμπειρία από επιτυχημένες διαδικασίες ενεργειακής μετάβασης, το κλειδί της επιτυχίας είναι να εμπλακούν στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης όλες οι κατηγορίες φορέων σε μία νησιωτική κοινότητα: οι πολίτες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικές επιχειρήσεις και ο τομέας της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ακαδημαϊκή κοινότητα), με την υποστήριξη των οποίων θα διαμορφωθεί τελικά η βέλτιστη πολιτική ενεργειακής μετάβασης στην εκάστοτε νησιωτική κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ

Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com