Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Μαρ 2019

Η Σάμος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 
Με ανακοινώσεις τους για τον ρόλο της γυναίκας τιμούν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της σύλλογοι και φορείς της Σάμου.
 
Πιο αναλυτικά, το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) τονίζει ότι "το πραγματικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη βρίσκεται στην 8η Μάρτη 1857. Εκείνη την μέρα ο αγώνας των εργατριών στα ραφτάδικα της Κλωστουφαντουργίας της Ν.Υόρκης που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους, βάφτηκε με αίμα από την αστυνομία. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος που από το 1910 με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη, καθιερώνεται ως Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας!
 
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου τιμάει και χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Που ματώνουν από τα αντεργατικά μέτρα, την ανεργία, τους μειωμένους μισθούς, τις ελαστικές μορφές εργασίας, την εντατικοποίηση, το φόβο της απόλυσης, τις ελλείψεις στην υγεία, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς. Τιμάει τις γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν μέσα από τα σωματεία και τους γυναικείους συλλόγους για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. εξυπηρετούν με μεγάλο ζήλο τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών. Τις καλούν να αποδεχτούν τη λογική των «ίσων ευκαιριών» και της «ισότητας», το τσάκισμα των δικαιωμάτων και κατακτήσεων που σχετίζονται με την προστασία της μητρότητας, την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Τις καλούν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και να δεχτούν τα ψίχουλα, την ανυπαρξία ΣΣΕ και Κοινωνικής Ασφάλισης, το χτύπημα του ημερήσιου χρόνου εργασίας, την αύξηση της εκμετάλλευσης. Να αποδεχτούν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που ξεριζώνουν και σκοτώνουν λαούς, γυναίκες και παιδιά, που δημιουργούν φτώχια, πολέμους και προσφυγιά!

Σήμερα η αύξηση της παραγωγικότητας, η επιστήμη και η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας για σταθερή δουλειά, με αυξήσεις μισθών και μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Η εργαζόμενη γυναίκα, η γυναίκα των λαϊκών οικογενειών, η αυτοαπασχολούμενη, η νέα μητέρα, η νέα γυναίκα πρέπει να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να βγει μπροστά και οργανωμένα μέσα από το σωματείο της, μαζί με τους άντρες συναδέλφους της, να παλέψει και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν. Για μια ζωή χωρίς φτώχια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά. Για την προοπτική μια κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!".

Και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ αναφέρει τα εξής:
 
"Την 8η Μάρτη του 1857, οι υφάντρες και οι ράφτρες της Νέας Υόρκης στάθηκαν ηρωικά απέναντι στους εκμεταλλευτές εργοδότες τους και το κράτος, διεκδικώντας 10ωρο εργασίας (από 16 ώρες που δούλευαν τότε), ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Η απάντηση της κυβέρνησης και των εργοδοτών, ήταν βίαιη, με την αστυνομία να χτυπάει με μανία τις εργάτριες στις διαδηλώσεις τους και να προκαλεί αιματοκύλισμα.
 
Σήμερα, 162 χρόνια μετά, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να ζήσει ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος τη ζωή που του αξίζει, τη ζωή κατά την οποία θα καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες του. Υπάρχουν χωρίς καμία αμφιβολία οι δυνατότητες να μπορούν να δουλεύουν όλες και όλοι με σταθερές σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, να παρέχεται πλήρη ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση, προστασία της μητρότητας κλπ.. Δυνατότητες που μπορούν να καλύψουν κάθε ένα απ’ αυτά τα δικαιώματα, κάθε μία απ’ αυτές τις ανάγκες.
 
Οι ανάγκες, όμως, όλων μας βρίσκουν εμπόδιο στο καπιταλιστικό σύστημα και στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Σύστημα και πολιτική υπέρ των δυνατών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, του κεφαλαίου, την οποία εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε ιμπεριαλιστικός οργανισμός. Δε θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες μας, αλλά θέλουν να μεγαλώσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και είναι χρέος κάθε εργαζόμενου, κάθε νέας και νέου, κάθε γυναίκας, να σταθεί απέναντί τους και να αγωνιστεί στην κατεύθυνση της ανατροπής όλων αυτών που καταδυναστεύουν τις ζωές μας.
 
Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα των γυναικών και καλεί κάθε εργαζόμενη, κάθε γυναίκα να οργανωθεί στο σωματείο της αλλά και στους Συλλόγους γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) που υπάρχουν και στο νησί μας στο Βαθύ, στους Μυτιληνιούς, στο Καρλόβασι και στο Μαραθόκαμπο.
 
Αγωνιζόμαστε στις γραμμές του ταξικού κινήματος που μάχεται καθημερινά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για ολόπλευρη προστασία της μητρότητας και ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών τους".
 
Με τη σειρά του, ο Σύλλογος Γυναικών Πύργου "Η Κυβέλη" σημειώνει:
 
"Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου!
 
Σήμερα όπως κάθε τέτοια μέρα, ο κόσμος θυμάται τους αγώνες των γυναικών και τιμά την προσφορά τους στην σύγχρονη κοινωνία. Οι γυναίκες οφείλουμε να πιστέψουμε πρώτες στις γυναίκες και να το δείχνουμε έμπρακτα. Τα δύο φύλα είναι ίσα και αλληλοσημπληρούμενα, έχοντας αυτό ως αφετηρία θα πρέπει να μην απεμπολούμε τα δικαιώματά μας!
 
Ο Σύλλογος Γυναικών Πύργου «Η Κυβέλη» εύχεται σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά!".
 
Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία & Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου αναφέρει:
 
"Γυναίκες, οι δικές μας ανάγκες δε χωράνε στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων.
 
Οι γυναίκες στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό και στον τουρισμό γενικότερα ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ευέλικτη εργασία, ευέλικτα δικαιώματα, σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, μερική απασχόληση, απλήρωτη δουλειά τις Κυριακές.
 
Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη σύμπνοια με τη ΝΔ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις δήθεν κόπτονται για την στήριξη των νέων ζευγαριών. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει αφού ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες συνεχώς αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας αφού φοβούνται την ανεργία, την εργασιακή γαλέρα, τη μετανάστευση, τα «ελάχιστα» και «υποκατώτατα» δικαιώματα.
 
Μιλάνε για ίσες ευκαιρίες μεταξύ γυναικών και αντρών. Ίσες ευκαιρίες, συνώνυμες με την απαξίωση του κοινωνικού δικαιώματος της μητρότητας, την εφαρμογή νυχτερινών βαρδιών για τις γυναίκες, τις απολύσεις των μωρομάνων και των έγκυων γυναικών που είχαν ούτως ή άλλως σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος για το κράτος και τα μονοπώλια.
 
Κι επειδή την τεχνολογία τη μεταφράζουν όπως οι ίδιοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι θέλουν, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επιχειρηματικών κολοσσών Apple και Facebook που διαφημίζουν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζόμενων γυναικών για να αποφασίζουν επί της ουσίας αυτοί αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Την στιγμή που τον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές κι επιστημονικές δυνατότητες που μπορούν να μας εξασφαλίζουν μια ζωή όπως μας αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.
 
Τιμάμε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας που πριν από 109 χρόνια η Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε την καθιέρωσή της τιμώντας έτσι τις εργάτριες της Νέας Υόρκης του 1857.
 
Οι αγώνες των εργατριών, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
 
Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και το σωματείο μας, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com