Φωτογραφία του Θανάση Κυριάκου |
Πανηγύρισε σήμερα η ενορία των Σκουρέικων Σάμου, ο Άγιος Γεώργιος.
Από το απόγευμα της παραμονής οι κάτοικοι του χωριού ξεκίνησαν σύμφωνα με το έθιμο την παραδοσιακή "γιορτή - κεσκέκι", ένα παρασκεύασμα από γιδίσιο κρέας, κρεμμύδια και σιτάρι, το οποίο μαγειρεύτηκε σε μεγάλα καζάνια στον αύλειο χώρο της εκκλησίας όλη τη νύχτα, υπό την επιτήρηση έμπειρων στην παρασκευή ανδρών.
Αυτοί ξενύχτησαν δίπλα στη φωτιά προσέχοντας το φαγητό, το οποίο μοιράστηκε σήμερα στους πιστούς, αφού πρώτα ευλογήθηκε από τον εφημέριο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.
Δείτε φωτογραφίες του Θανάση Κυριάκου από τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στους δρόμους των Σκουρέικων Σάμου και τον χώρο παρασκευής της "γιορτής" και επίσης φωτογραφίες του Αλέξανδρου Βαρώνου από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και τη λιτάνευση της εικόνας!
Φωτογραφίες του Θανάση Κυριάκου:
Ο Άγιος Γεώργιος στα Σκουρέικα της Σάμου είναι ένας μεγαλόπρεπος λιθόχτιστος ναός, βυζαντινός μονόκλιτος σταυροειδής μετά τρούλου. Άρχισε να χτίζεται από τους κατοίκους το 1920 και τελείωσε το 1922, σε σχέδιο του Γάλλου μηχανικού Ντιμπρέ. Η πρώτη εκκλησία του Αϊ Γιώργη βρισκόταν στο σημείο του σημερινού κοινοτικού καταστήματος, όπου εξυπηρετούσε τους κατοίκους από το 1800 μέχρι το 1920. Η πρώτη ιεροτελεστία στον καινούριο ναό ήταν τη Μεγάλη Τετάρτη του 1922 η ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου, ενώ τα επίσημα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 23 Απριλίου 1933 από τον τότε Μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίο.
Από την πρώτη εκκλησία του χωριού, αφαιρέθηκαν τα ξυλόγλυπτα της και αρκετά από αυτά τοποθετήθηκαν στον καινούριο ναό (Δεσποτικός Θρόνος, ο άμβωνας και 2 παλιά εικονοστάσια) ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο έγινε δωρεά στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού. Επίσης από τον παλιό διάκοσμο, διακοσμούν τον νέο ναό δύο μεγάλα μπρούτζινα φανάρια, τα αργυρά εξαπτέρυγα, δύο μπρούτζινοι πολυέλαιοι, ο Τίμιος Σταυρός και οι εικόνες του παλιού ναού.
Οι πιο παλιές εικόνες είναι δύο εικόνες του Αγίου Γεωργίου, η πρώτη βρίσκεται κάτω από τον άμβωνα και στην οποία είναι χαραγμένη η φράση "Δέησις του δούλου του Θεού Γ. Σκούρα 1718" και η δεύτερη είναι η εφέστιος επαργυρωμένη και περίτεχνα σκαλισμένη εικόνα του Αγίου δίχως χρονολογία που βρίσκεται στο εικονοστάσι δεξιά στην είσοδο της εκκλησίας.
Πηγή κειμένου: Γιώργος Καλογήρου στη σελίδα Skoureika Samos στο Facebook
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com