Τις προτάσεις της για το ξαναζωντάνεμα των τοπικών κοινοτήτων καταθέτει εν όψει εκλογών η δημοτική κίνηση "Η Σάμος αλλάΖΕΙ", με επικεφαλής τον Νίκο Ζάχαρη.
Σύμφωνα με τον συνδυασμό, "οι αλλαγές που φέρνει η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη στον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων είναι σημαντικές, αλλά λίγοι φαίνεται να τις γνωρίζουν, παρόλο που είμαστε 40 ημέρες προ των δημοτικών εκλογών της 26 Μαΐου 2019 και 20 ημέρες προ της τελικής κατάθεσης υποψηφιοτήτων".
Πιο αναλυτικά, η κίνηση "Η Σάμος αλλάΖΕΙ" προτείνει:
"1. Η κοινότητα θα βγάζει τον πρόεδρο και το συμβούλιό της και όχι … ο εκλεγμένος δήμαρχος: Τα τελευταία χρόνια ένα έγκλημα είχε γίνει στα χωριά μας. Στις κοινότητες με 5μελή συμβούλια και πάνω, το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο πρόεδρός του δεν επιλέγονταν από τους κατοίκους του χωριού, αλλά από τον… υποψήφιο δήμαρχο, όταν αυτός βέβαια γινόταν δήμαρχος.
Έτσι είχαμε πολλά φαινόμενα όπου την πλειοψηφία στο κοινοτικό συμβούλιο την είχαν συνδυασμοί που ήρθαν δεύτεροι (κοινότητα Βαθέος), ακόμα και τέταρτοι (κοινότητα Μαραθοκάμπου), μόνο και μόνο γιατί ανήκαν στον συνδυασμό του δημάρχου.
Αυτό τώρα σταματάει. Κάθε κοινότητα θα έχει τον δικό της αυτόνομο συνδυασμό ή δικούς της συνδυασμούς, που δεν θα έχουν καμία σχέση με το κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο. Πρόεδρος της κοινότητας θα εκλέγεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο με μία διαδικασία που ορίζει ο Κλεισθένης.
Δεν ισχύει αυτό που ακόμα και τώρα ακούμε στα διάφορα χωριά, ότι δηλαδή «ο τάδε υποψήφιος πρόεδρος θα κατέβει με τον τάδε δήμαρχο». Καμιά σχέση ΔΕΝ θα υπάρχει ανάμεσα στα δύο ψηφοδέλτια, οι ψήφοι στο κοινοτικό ψηφοδέλτιο ΔΕΝ θα μεταφέρονται στο δημοτικό ψηφοδέλτιο και ούτε φυσικά θα συμβαίνει το αντίστροφο!
Άρα, δεν είναι πια υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης που θέλει να προσφέρει στο χωριό του, να «δεθεί» με το ψηφοδέλτιο του ενός ή του άλλου υποψήφιου δημάρχου. Τώρα πια, μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία, να βρει άλλους πολίτες που και αυτοί θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους και να ζητήσει την εμπιστοσύνη των συντοπιτών του.
Ο κάτοικος της κάθε κοινότητας θα ψηφίζει σε ξεχωριστή κάλπη για το κοινοτικό του συμβούλιο και σε άλλη κάλπη για το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο.
2. Η εκλογή του κοινοτικού συμβουλίου θα γίνει με απλή αναλογική: Η απλή αναλογική ισχύει και για τις εκλογές για τα κοινοτικά συμβούλια. Κάθε συνδυασμός θα εκλέγει τόσο συμβούλους, όσοι αντιστοιχούν στους ψήφους που έχει πάρει.
Οι κοινότητες που έχουν κάτω από 300 κατοίκους, θα εκλέγουν μόνο πρόεδρο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ όσες έχουν πάνω από 300 κατοίκους, θα εκλέγουν κοινοτικούς συμβούλους με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Τίποτα βεβαίως δεν εμποδίζει και σε αυτές να υπάρχει ενιαία λίστα αν οι κάτοικους τους επιλέξουν κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά τα μέλη των συμβουλίων, σε κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους θα ισχύουν τα παρακάτω: Το συμβούλιο της κοινότητας αποτελείται από πέντε (5) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από (301-2.000) κατοίκους και από επτά (7) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από (2.001-10.000) κατοίκους.
3. Δεν θα υπάρχει «επικεφαλής» στο κοινοτικό ψηφοδέλτιο: Στα κοινοτικά ψηφοδέλτια ΔΕΝ θα υπάρχουν επικεφαλής, άρα ΔΕΝ θα υπάρχει «υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας».
Ο σκοπός είναι να προσελκυστούν στη διοίκηση της κάθε κοινότητας πολίτες που ενδιαφέρονται για αυτή και όχι μόνο «υποψήφιοι πρόεδροι» που μετά θα τρέχουν να κάνουν τους συνδυασμούς. Πολύ περισσότερο ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν «υποψήφιοι πρόεδροι» που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τάδε «υποψήφιοι δήμαρχου» ή του δείνα κόμματος.
Ο πρόεδρος της κοινότητας θα εκλέγεται από τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, με ψηφοφορία μεταξύ αυτών που βγήκαν πρώτοι, από τον πρώτο και τον δεύτερο συνδυασμό, αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας συνδυασμοί.
4. Οι κοινότητες αποκτούν ξανά πόρους για να κάνουν … τη δουλειά τους: Μέχρι τώρα η διάθεση πόρων σε κάθε κοινότητα εξαρτιόταν κυρίως από τον δήμαρχο. Εκτός από τη λεγόμενη «πάγια προκαταβολή» που δεν δινόταν, για όλα τα άλλα ο πρόεδρος της κοινότητας και το συμβούλιό του έπρεπε να «τα «έχει καλά» με τον δήμαρχο και τον γεωγραφικό αντιδήμαρχο.
Αυτό τώρα σταματάει. Κάθε κοινότητα θα έχει τον δικό της προϋπολογισμό, θα ξέρει δηλαδή από την προηγούμενη χρονιά τους πόρους που θα είναι στη διάθεσή της για την επόμενη χρονιά.
Αυτοί θα κατανέμονται κεντρικά, η κοινότητα θα μπορεί να κάνει το ετήσιο πρόγραμμά της και αυτή θα αποφασίζει πότε και πώς θα το υλοποιεί.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τώρα, από την προεκλογική περίοδο, κάθε συνδυασμός στην κοινότητα θα πρέπει να έχει ένα όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τι θα κάνει δηλαδή για το χωριό, γιατί χρήματα, λίγα ή πολλά, θα έχει.
Αυτό το πρόγραμμα που το καλύτερο είναι να συζητηθεί ανοιχτά, πριν τις εκλογές με όλους τους κατοίκους, είναι που θα επιλέξουν οι πολίτες. Καθώς επίσης και τους πιο άξιους από τους συμπολίτες τους να το υλοποιήσουν.
5. Ίδια διαδικασία για τη πρωτεύουσα μέχρι και το πιο μικρό χωριό: Οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης δεν αφορούν μόνο τα μικρά χωριά του νησιού. Αφορούν κάθε ξεχωριστή οικιστική ενότητα από την πιο μεγάλη, που είναι η πρωτεύουσα της Σάμου, ως την πιο μικρή, που είναι οι Σταυρινήδες.
Η πόλη της Σάμου, όπως και οι άλλες μεγάλες δημοτικές κοινότητες, θα εκλέξουν το δικό τους Συμβούλιο, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που θα το εκλέξει και στους Σπαθαραίους και κάθε άλλο μικρότερο χωριό. Η διαφορά είναι το πόσοι σύμβουλοι θα εκλεγούν σε κάθε μία περίπτωση.
Έτσι, στις κοινότητες Σάμου, Βαθέος και Μυτιληνιών, με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων θα εκλεγούν 7μελή κοινοτικά συμβούλια, στις κοινότητες Σταυρινήδων, Μανωλατών, Μύλων, Πανδρόσου, Μεσογείων, Κουμαραδαίων με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων θα έχουμε μόνο πρόεδρο και στις λοιπές κοινότητες του Δήμου μας με πληθυσμό μεταξύ 300 και 2000 κατοίκων θα έχουμε 5μελή κοινοτικά συμβούλια.
Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στις κοινότητες. Τώρα που τις γνωρίζεις και εφόσον βεβαίως σε ενδιαφέρει το χωριό σου, μπορείς να αποφασίσεις τι θα κάνεις".
"Πρέπει οι ενεργοί πολίτες να ενδιαφερθούν, να συγκροτήσουν τοπικούς συνδυασμούς αυτές τις 20 ημέρες, χωρίς εξαρτήσεις από τους δημοτικούς συνδυασμούς, γιατί αυτές οι αλλαγές είναι μια ευκαιρία να ξαναφτιάξουν ότι τους είχαν πάρει τόσα χρόνια: Το χωριό τους και την πόλη τους!" καταλήγει η δημοτική κίνηση "Η Σάμος αλλάΖΕΙ".
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com