Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Απρ 2019

Το πρόγραμμα της "Ανατροπής" για την ύδρευση και την προστασία των ζώων


Το πρόγραμμά της για την ύδρευση και την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων  στη Σάμο παρουσιάζει στους πολίτες η δημοτική παράταξη "Ανατροπή", με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου. Δείτε τις αναλυτικά:

"Για την ύδρευση

Η Σάμος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που έχουν ποσοτική και ποιοτική επάρκεια νερού, εν αντιθέσει με άλλα, που λόγω κλίματος και μορφολογίας εδάφους στερούνται το πολύτιμο αυτό αγαθό. Παρόλα αυτά τα προβλήματα υδροδότησης του νησιού μας είναι πολλά και μεγάλα, με κύριες αιτίες τα καιρικά φαινόμενα, την έλλειψη επαρκών και κατάλληλων δεξαμενών νερού, την υστέρηση στα μέσα μεταφοράς του νερού, τις ξεπερασμένες και ανεπαρκείς δομές χρήσης ή άντλησης νερού, το παρωχημένο και φθαρμένο δίκτυο ύδρευσης.

Τα τελευταία χρόνια, οι διοικούντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έθεσαν το πόσιμο νερό ως πρωταρχική ανάγκη όλων των κατοίκων και ως βασική προτεραιότητα στη διοίκησή τους. Κατά συνέπεια στέρησαν από μεγάλη μερίδα των Σαμιωτών το βασικότερο αγαθό ποιοτικής διαβίωσης, αγαθό που εν έτει 2019 προστατεύεται από όλες τις διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη. Το νερό του δικτύου είναι, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είτε κακής ποιότητας και ακατάλληλο προς πόση, είτε ανεπαρκές ποσοτικά, συνήθως μάλιστα ισχύουν και τα δυο παραπάνω. 

Η "Ανατροπή", με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, γνωρίζοντας πλήρως την νομοθεσία, αλλά και θέτοντας ως βασική αρχή ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης πρέπει να είναι ποιοτικά ελεγμένο και πρέπει να παρέχεται σε όλους, θέτει ως δεσμεύσεις της τα εξής:

1. Αξιοποίηση του νερού των πηγών κατ’ αποκλειστικότητα στο δίκτυο ύδρευσης. Μόνο στην περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί θα συμπληρώνεται από το απόθεμα των κατά τόπους γεωτρήσεων. 
   
2. Καθαρισμός των μαστεύσεων των διάφορων πηγών και του δικτύου τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και δημιουργία και άλλων, όπως και νέων γεωτρήσεων, εκεί που είναι απαραίτητο.
    
3. Ετήσιος καθαρισμός των δεξαμενών αποθήκευσης νερού, αλλά και σωστή χλωρίωση αυτών από υπαλλήλους του Δήμου ή με αυτοματοποιημένες μεθόδους και δημιουργία νέων δεξαμενών και τεχνικών φραγμάτων όπου χρειάζεται.
    
4. Αντικατάσταση παλαιωμένων και προβληματικών δικτύων ύδρευσης. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη αντικατάστασης των δικτύων από αμίαντο που έχουν στοιχειώσει τη Σάμο.
    
5. Δημιουργία αμφίδρομου δικτύου μεταφοράς νερού από περιοχή σε περιοχή, όταν στην πρώτη παρουσιάζεται επάρκεια και στην δεύτερη έλλειψη.
    
6. Παροχή νερού σε όλους τους κατοίκους βάσει κριτηρίων προτεραιότητας: α)Κατοικίες εντός οικισμού κοινότητας, β)Κατοικίες αναγνωρισμένων οικισμών, γ) Οριοθετημένες περιοχές με πολλές κατοικίες.
   
7. Ενιαία αυξανόμενη κλιμακωτή τιμολόγηση σε όλο τον Δήμο και θέσπιση κριτηρίων έκπτωσης, όπως σε πολύτεκνες οικογένειες, σε τρίτεκνες οικογένειες, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, σε ανέργους, σε μικρές πληθυσμιακά κοινότητες ή απομακρυσμένες και ορεινές.
   
8. Περιοδική ανάλυση του νερού ως προς τα στοιχεία ελέγχου, αλλά και ως προς τις χρονικές περιόδους, όπως ορίζει η νομοθεσία, και ανάρτηση των αναλύσεων στην ιστοσελίδα του δήμου και σε κάθε κοινότητα. Ειδικές μελέτες θα γίνονται για το νερό στα σχολεία και στο νοσοκομείο.
    
9. Τυχόν διακοπή ύδρευσης θα γίνεται μόνο από υπαλλήλους του Δήμου, με ευθύνη του Δήμου και υποχρεωτικά κατόπιν ενημέρωσης.
    
10. Συντήρηση και επανακαθορισμός των αρδευτικών δικτύων και δημιουργία νέων, όπου κρίνεται απαραίτητο. Η τιμολόγηση αυτού του νερού θα γίνεται με χαμηλότερη χρέωση, ενώ για τους επαγγελματίες αγρότες-κτηνοτρόφους θα επιβάλλεται ειδική, ακόμη χαμηλότερη χρέωση.
   
11. Δημιουργία αυτοματοποιημένων χώρων πώλησης φιλτραρισμένου νερού προς κατανάλωση.

Για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Η "Ανατροπή", με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, είναι διατεθειμένη και αποφασισμένη να συμβάλει στην επίλυση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, θέτοντας τις βάσεις για μία ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στη νέα δημοτική αρχή και τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Έπειτα από μελέτη καταλήξαμε σε προτάσεις υλοποιήσιμες και σύμφωνες με τη σχετική νομοθεσία. Η πραγματοποίηση τους θα βελτιώσει το επίπεδο του πολιτισμού μας, γιατί σύμφωνα με τον Πυθαγόρα "τα ζώα μοιράζονται με εμάς το προνόμιο να έχουν ψυχή".
Βασικοί άξονες του προγράμματος: 
    
1. Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου με βασικούς στόχους:
        
a. Κτηνιατρικές υπηρεσίες προς τα αδέσποτα (περισυλλογή, εξετάσεις, αποπαρασίτωση, εμβολιασμός, στείρωση, τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ).   
       
b. Καταγραφή του πληθυσμού των αδέσποτων και δημιουργία αρχείου.     
       
c. Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών ΑΤΕΛΩΣ στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.   
    
2. Οργάνωση και αδειοδότηση καταφυγίου, για την προσωρινή  φιλοξενία σκύλων.  
    

3. Δημιουργία κινήτρων για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, όπως την δωρεάν περίθαλψη των ζώων αυτών στο δημοτικό κτηνιατρείο. Πρόγραμμα για υιοθεσίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.    
    
4. Πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων  και τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ σε αναδόχους ζώων πού ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.   
    
5. Εκδηλώσεις με στόχο την καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.      
    
6. Συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία για την φροντίδα της παροχής τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα.     
    
7. Η πενταμελής επιτροπή του Δήμου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της,  θα διαχειρίζεται τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τα αδέσποτα ζώα και θα εποπτεύει την εφαρμογή του προγράμματος του Δήμου".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com