Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Ιουλ 2019

Η ΜΚΟ "ΜΕΤΑδραση" για τις ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις στο Νοσοκομείο Σάμου


Ανακοίνωση σχετικά με την εξάρθρωση του κυκλώματος που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις στο Νοσοκομείο Σάμου εξέδωσε η "ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση".

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται "αναγκαιότητα διασφάλισης ποιοτικής διερμηνείας στο προσφυγικό".

Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

"Αναφερόμαστε στο πρόσφατο συμβάν με το κύκλωμα εκμετάλλευσης το οποίο δρούσε στη Σάμο χορηγώντας πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες και στο οποίο εμπλέκονται γιατροί, νοσηλευτές και διερμηνείς. Οι εν λόγω διερμηνείς δεν ήταν της ΜΕΤΑδρασης και το περιστατικό επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα διασφάλισης της ποιότητας διερμηνείας και της εφαρμογής συγκεκριμένου κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά στο ρόλο του διερμηνέα στο πλαίσιο του προσφυγικού. 

H ομάδα διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης καλύπτει, εδώ και εννέα χρόνια, τις ανάγκες διερμηνείας όχι μόνο στο νοσοκομείο της Σάμου, αλλά και σε άλλους φορείς υγείας των νησιών που αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές ροές, είτε σε εθελοντική βάση και με ίδιους πόρους, είτε με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

«Ένας λόγος που μία από τις πρώτες δράσεις μας ήταν η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος διερμηνείας, ήταν το γεγονός ότι φαινόμενα όπως αυτό της Σάμου ήταν συνηθισμένα και όχι η εξαίρεση και οδηγούσαν στη διαστρέβλωση της ίδιας της διαδικασίας ασύλου», δηλώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά. 

Το γεγονός ότι στα εννέα χρόνια παροχής διερμηνείας από τη ΜΕΤΑδραση, κανένα από τα μέλη της ομάδας διερμηνέων, η οποία αποτελείται σταθερά από περισσότερα από 350 άτομα, δεν έχει εκτεθεί σε τέτοιου είδους περιστατικά, δεν είναι τυχαίο. Η ΜΕΤΑδραση από το 2010 έχει δημιουργήσει ένα σύστημα επιλογής, πολυήμερης εκπαίδευσης, εξετάσεων και πιστοποίησης, συνεχούς αξιολόγησης και επανεκπαίδευσης, κώδικα δεοντολογίας διερμηνέων και κυρίως, συγκεκριμένο μηχανισμό συντονισμού και εποπτείας των διερμηνέων στο πεδίο. Πρόκειται για ένα μοναδικό ολοκληρωμένο μοντέλο παροχής διερμηνείας όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

«Η παροχή ποιοτικής και αμερόληπτης διερμηνείας διασφαλίζει το δικαίωμα της επικοινωνίας μεταξύ προσφύγων, στελεχών και φορέων που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες που υφίστανται στο πλαίσιο του προσφυγικού και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης», ολοκληρώνει η κα Παππά".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com