Σελίδες

AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Ιαν 2020

Ο "Πύργος του Άιφελ" στην Πλατεία Πυθαγόρα!

Φωτογραφία του Βασίλη Τζανέλς στη σελίδα "Παλιές φωτογραφίες της Σάμου"  στο facebook

Το δικό της "Πύργο του Άιφελ" διέθετε η πόλη της Σάμου στα τέλη του 19ου αιώνα, λίγα μόλις χρόνια μετά την κατασκευή του περίφημου πύργου στο Παρίσι!

Δείτε τι γράφει ο Βασίλης Τζανέλης στη σελίδα facebook "Παλιές φωτογραφίες της Σάμου" για την άγνωστη σε πολλούς ιστορία της τοποθέτησης του "πύργου" στην Πλατεία Πυθαγόρα, πολύ πριν από το γνωστό λιοντάρι που βρίσκεται εκεί σήμερα: 

"Όλοι εμείς πού έχουμε μεγαλώσει στο Βαθύ συνδέουμε την πόλη μας με την Πλατεία Πυθαγόρα και με το «Το Λιοντάρι». 

Τον… «Λέοντα» όπως τον έλεγαν στις αρχές του περασμένου αιώνα. 

Λίγοι όμως ξέρουν ότι πολύ πριν απ’ τον Λέοντα, τότε πού η πλατεία ήταν εσωτερική και δεν έβλεπε την θάλασσα, υπήρχε «Χάλκινον Αναβρυτήριον», όπως το έλεγαν, το οποίο το έφεραν από το την Αγγλία του 1876 και αντικατέστησε το ακόμη παλαιότερο μαρμάρινο σιντριβάνι. 

Το 1876 λοιπόν λιθοστρώθηκε το άνω μέρος της πλατείας, πού ήταν χωμάτινο, μεταφέρθηκε πόσιμο νερό και στην συνέχεια κατεδαφίστηκαν τα σπίτια πού ήταν μπροστά της και απέκτησε έτσι η πλατεία μέτωπο προς την θάλασσα! 

Κατά καιρούς έγιναν προσχώσεις στην παραλία για να αυξηθεί η έκτασή της... 

Το ανήκουστο όμως πού συνάντησε και σφοδρή αντίδραση από τους Βαθιώτες ήταν ότι αντικαταστάθηκε το χάλκινο σιντριβάνι και στην θέση του τοποθετήθηκε μια κακόγουστη μεταλλική δικτυωτή κατασκευή, πού υποτίθεται ότι ήταν αντίγραφο του πύργου του Άιφελ των Παρισίων. 

Για να ομορφύνουν δε οι εμπνευστές του αυτό το κιτσαριό παρήγγειλαν και τοποθέτησαν στην κορυφή αυτού του κατασκευάσματος ένα ρολόι πού είχαν φέρει από την Γαλλία και τον ονόμασαν «Πύργον Δημοτικού Ωρολογίου»… 

Διαλύθηκε το 1899 κάτω από από τα χλευαστικά και ειρωνικά σχόλια των Σαμιωτών, ηγεμονεύοντος του δωδέκατου πρίγκιπα της Σάμου Κωνσταντίνου Βαγιάννη.

Έγραφε η τότε εφημερίδα του Ιωάννη Βακιρντζή, «Φως» :

«…Ο άκομψος και άχαρις και ανούσιος σιδηρούς εϊφέλιος πύργος ο υψούμενος εν τω κέντρω της πλατείας του Πυθαγόρου διεμελίσθη επί τέλους, τη αποφάσει της δημοτικής αρχής και διελύθη και ο κρότος των συρομένων σιδηρών ράβδων διά μέσου των δρόμων προεκάλει την θυμηδίαν και κωμικά επιφωνήματα…»"