AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Ιαν 2013

Η θέση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών για δημοσίευμα στο διαδίκτυο


Ομόφωνη απόφαση σχετικά με πρόσφατη ανάρτηση του καθηγητή Λιαρόπουλου στο facebook εξέδωσε μετά από συνέλευσή της η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών (ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ) Σάμου. 

Οι θέσεις της ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ. Σάμου παρουσιάζονται στο ακόλουθο δελτίο τύπου:

"Σχετικά με απόψεις που διατυπώνονται από κάποιους, όπως π.χ του Καθηγητή Λιαρόπουλου σε ανάρτησή του στο facebook, ότι έχουμε συστήσει "καρτέλ" ως ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ Σάμου, για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζουμε τα εξής:

 Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Σάμου είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με καταστατικό κατατεθειμένο στο Πρωτοδικείο Σάμου και οι σκοποί του σωματείου μας δεν έχουν καμία σχέση με τη σύσταση κανενός είδους "καρτέλ". Τα μέλη της είναι και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο οποίος είναι ΝΠΔΔ, και είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των ιατρών σε αυτόν. Η ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ Σάμου συνεργάζεται με τον ΙΣ Σάμου και δεν μπορεί ούτε θέλει να τον υποκαταστήσει διότι θεσμικά αυτό δεν είναι δυνατό.  Η ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ Σάμου ιδρύθηκε το 2012 ακολουθώντας το παράδειγμα σωματείων ίδιου σκοπού που λειτουργούν εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα (Αττική, Πελοπόννησο, Χίο κλπ). Συνεπώς δεν αποτελούμε καμία πανελλήνια πρωτοτυπία όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

    Η μη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί προσωπική απόφαση του κάθε ιατρού και η ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ Σάμου δεν έχει λάβει καμία απόφαση περί αυτού.  Είναι όμως αυταπόδεικτη πραγματικότητα ότι η εξευτελιστική τιμή της ιατρικής επίσκεψης των 6,75 ευρώ καθαρά για διακόσιους ασθενείς το μήνα, που πληρώνει με πολύμηνη καθυστέρηση ο ΕΟΠΥΥ (απόδειξη η επαναλαμβανόμενες απεργίες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών), δεν μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά και άλλα έξοδα ενός ιδιωτικού ιατρείου. 


  Εξάλλου ο ΕΟΠΥΥ έχει κληρονομήσει όλα τα χρέη των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιδιώτες γιατρούς, τα οποία και αδυνατεί μέχρι τώρα να αποπληρώσει, αδιαφορώντας για το αν εμείς χρωστάμε  στις τράπεζες  δάνεια για το σπίτι μας και το ιατρείο μας ή αν μπορούμε να φροντίσουμε τις οικογένειές μας. Ποιος εργαζόμενος δέχεται να μην πληρώνεται για δύο και τρία χρόνια από τον εργοδότη του, ο οποίος στη συνέχεια απαιτεί να συνεχίσει να δουλεύει με λιγότερα από τα μισά χρήματα, τα οποία όπως φαίνεται στην πράξη πάλι αδυνατεί να αποπληρώσει; Ο οποιοσδήποτε κόπτεται για τα συμφέροντα των ασθενών θα πρέπει να ξεχάσει την πολιτικάντικη προπαγάνδα και να πει τόσο σε εμάς όσο και στους πολίτες την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, η οποία είναι μία: Ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ και  οι αρμόδιοι πολιτικοί και σύμβουλοι της Κυβέρνησης είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση και οφείλουν να λάβουν θέση επ' αυτού προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση αντί να επιτίθενται στον πιο ανυπεράσπιστο κλάδο επαγγελματιών Υγείας που είναι οι ιδιώτες γιατροί ενός μικρού νησιού.

    Μια στοιχειώδης έρευνα καταδεικνύει ότι είναι ψευδές το γεγονός εναρμόνισης τιμών επισκέψεων, και επακόλουθης δημιουργίας καρτέλ από τους ιδιώτες ιατρούς στη Σάμο. Το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα αφού στην πράξη λειτουργούν ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς σε συνδυασμό με την  μειωμένη οικονομική   δυνατότητα των συμπατριωτών μας έπειτα από τα κάθε λογής Μνημόνια και οικονομικά μέτρα. Για μια ομάδα δε συμπατριωτών μας που είναι άποροι και αδύναμοι οικονομικά δεν λαμβάνουμε οποιαδήποτε αμοιβή όχι κατόπιν κάποιας απόφασης αλλά γιατί έτσι υπαγορεύει η συνείδησή μας. Ο κόσμος της Σάμου τα γνωρίζει αυτά και μπορεί να τα κρίνει αναλόγως.


    Με δεδομένα τα παραπάνω θεωρούμε ψευδή και συκοφαντικά τα όσα αναφέρονται περί ίδρυσης από εμάς και λειτουργίας καρτέλ, τα αποκρούουμε, δεν μας εκπροσωπούν και εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. και τον Πρόεδρό μας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και κάθε φορά που αναφύεται παρόμοιο πρόβλημα να  απαντά δια του Τύπου και στα ΜΜΕ σύμφωνα με τις παραπάνω θέσεις μας.


    Η Γενική Συνέλευση δηλώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν δεσμεύει και δεν μπορεί να δεσμεύσει κανένα μέλος της, αν το επιθυμεί, να υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με οποιονδήποτε ακόμα και με τον ΕΟΠΥΥ. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για μη σύναψη σύμβασης των μελών μας με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που άλλωστε ξεφεύγει εντελώς και από τους σκοπούς της ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ όπως προκύπτει από το καταστατικό της.


    Εκφράζουμε την ευχή οι εκστρατείες εναντίον των ιδιωτών ιατρών να μην έχουν κατευθυνόμενη προέλευση οποιασδήποτε υφής και ούτε να σκοπεύουν στην προώθηση οποιονδήποτε πολιτικών ή αθέμιτων οικονομικών συμφερόντων. Δηλώνουμε δε ότι η ΕΝ.ΕΛ.ΙΑ Σάμου δεν έχει κανένα κομματικό χαρακτήρα ούτε επιθυμεί να εμπλακεί σε κομματικές αντιπαραθέσεις τις οποίες φαίνεται ότι κάποιοι τις επιδιώκουν σκοπίμως προς ίδιον όφελος και εις βάρος μας.
"